back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κινέζικα, ρώσικα, γερμανικά οι γλώσσες που επιλέγουν οι μαθητές

Διαβάστε επίσης

Τα κινέζικα, τα ρώσικα και τα γερμανικά «εκθρονίζουν» πλέον τα γαλλικά στις προτιμήσεις όσων επιλέγουν να μάθουν ξένες γλώσσες, καθώς η εκμάθηση των τριών αυτών γλωσσών φαίνεται πως αποτελεί πλέον το «διαβατήριο» για επαγγελματική αποκατάσταση την τελευταία πενταετία στην χώρα μας.

Το δεδομένο της κυριαρχίας των περασμένων ετών για τις γλώσσες «Αγγλικά -Γαλλικά» φαίνεται να ξεφτίζει. Στο νέο τοπίο, που βασίζεται στο τρίπτυχο «Κινέζικα, Ρώσικα και Γερμανικά», προσφέρονται πλέον προγράμματα για συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς: τουρισμός, ξενάγηση, επιχειρήσεις, επαγγελματικές μεταφράσεις, ναυτιλία και εξαγωγικό εμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρονται ακόμη και ταχύρυθμα προγράμματα διαρκείας πέντε μηνών που υπόσχονται εκμάθηση της γλώσσας στα βασικά.

Η ζήτηση για την εκμάθηση των τριών αυτών γλωσσών έχει αυξηθεί μέχρι και 50%, σε αντίθεση με τα Αγγλικά και τα Γαλλικά που βρίσκονται σε ευθεία πτώση.
Η Άντζελα Γιούρκου ιδιοκτήτρια και καθηγήτρια στο κέντρο εκμάθησης ρωσικής γλώσσας που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας, μας είπε ότι στο
προσέρχονται όχι μόνο όσοι θέλουν να μάθουν απλά την ρωσική γλώσσα αλλά και πολλοί δικηγόροι, οικονομολόγοι και ναυτιλιακοί πράκτορες που θέλουν να μάθουν εξειδικευμένη ορολογία.

[su_slider source=”media: 21748,21746,21745″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

«Στα τμήματα μας έχουμε επίσης κοπέλες που εργάζονται ως αεροσυνοδοί, ακόμη και αστυνομικούς», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση.

Ο Γιώργος, ο οποίος εργάζεται σε φροντιστήριο επί της οδού Ομήρου, που διδάσκει Ρώσικα και Γερμανικά, τόνισε ότι μια κοπέλα μαθαίνοντας την γλώσσα βρήκε αμέσως δουλειά σε αεροπορική εταιρεία, κάτι που γίνεται και με τους υπόλοιπους που αποφοιτούν από την σχολή του. «Βρίσκουν αμέσως δουλειά σε τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία ή σε αεροπορικές εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Κινεζικό κέντρο εκμάθησης, που βρίσκεται επί της Ακαδημίας συναντήσαμε την καθηγήτρια Κατερίνα Θεοδώρου. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στο ποσοστό εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας τα τελευταία δυο χρόνια. Όλοι ισχυρίζονται ότι είναι η γλώσσα του μέλλοντος. Ειδικά τώρα με την ανάπτυξη του εμπορίου και τις κινέζικες εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα υπάρχουν και πολλοί σπουδαστές που μας λένε ότι θέλουν να μάθουν την γλώσσα για να φύγουν στην Κίνα, είτε για να σπουδάσουν, είτε για να εργαστούν εκεί. Και οι γονείς γράφουν τα παιδιά τους γιατί θεωρούν την γλώσσα διαβατήριο επαγγελματικής αποκατάστασης στο νέο εργασιακό τοπίο».

Η κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι για να μάθει κάποιος τα βασικά στην κινεζική γλώσσα χρειάζεται ένας χρόνος (για το πρώτο πτυχίο) ενώ συνολικά υπάρχουν έξι στάδια και έξι πτυχία για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα