back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανικό ενδιαφέρον για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό

Διαβάστε επίσης

Το Βερολίνο εκδηλώνει το πολιτικό του ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ανέφερε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού συνιστά «μέρος» της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην ΕΕ.

Το θέμα προβλέπεται να τεθεί και κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.

Επίσκεψη στην Γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιεί από χθές ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle  η την συνέντευξη τύπου διήρκεσε σχεδόν διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων έχουν κοινές αντιλήψεις -είτε αυτά αφορούν τις διμερείς σχέσεις είτε το διεθνή πολιτικό στίβο. O Χάικο Μάας εξήρε την φιλοευρωπαϊκή στάση της κυπριακής κυβέρνησης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή συγκυρία, τόνισε, εννοώντας προφανώς την ανοδική πορεία αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle “Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η επίλυση του Κυπριακού. Όχι τυχαία, η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Άγκυρα και λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία.

Όπως τόνισε ο κ. Μάας στη συνέντευξη τύπου το Βερολίνο «ανέκαθεν» στηρίζει «σοβαρές προσπάθειες» που θα οδηγήσουν σε μια «βιώσιμη λύση» του Κυπριακού και θέλει να συμβάλει ώστε η κυπριακή και «κυρίως» η τουρκική πλευρά να υποστηρίζουν «εποικοδομητικές θέσεις». Όπως τόνισε η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού συνιστά «μέρος» της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην ΕΕ. Εναπόκειται στην Τουρκία το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ. Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Μάας η λύση του Κυπριακού θα ήταν σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρέμβαση Μέρκελ 

Το Κυπριακό θα θέσει μεταξύ άλλων η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυπριακές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, κατά τις συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών κατέστη σαφές ότι η κυρία Μέρκελ σκοπεύει να θέσει το Κυπριακό στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για μια βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος, η οποία, όπως επισημάνθηκε, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Όπως ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές, το Βερολίνο στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και θα σταθεί απέναντι σε ενδεχόμενες παρενοχλήσεις από την πλευρά της ‘Αγκυρας στις επικείμενες γεωτρήσεις, υπενθυμίζοντας τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, όπου η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα και τόνισε ότι με τον κ. Μάας «συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε πώς μπορούμε – μέσα από ένα συμβατικό κείμενο αλλά και στην πράξη, μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. ή σε περιφερειακό επίπεδο – να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας».

Σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, ενώ θα έχει ακόμη επαφές με εκπροσώπους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», με θέμα: «Κύπρος: Μια άγκυρα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Deutsche Welle

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα