back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Γη Θεραπαινίς» Η φύση διέξοδος για άτομα με αυτισμό

Διαβάστε επίσης

Η δημιουργία ενός πρότυπου θεραπευτικού αγροκτήματος, στη Μαλακάσα, όπου ενήλικα άτομα με αυτισμό θα ζουν, θα εκπαιδεύονται και θα εργάζονται στη φύση είναι ο στόχος  του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Γη Θεραπαινίς».

Το σωματείο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τρεις οικογένειες που αγωνιούν για το μέλλον των αυτιστικών παιδιών τους, όταν οι ίδιοι δε θα μπορούν πλέον να τα φροντίζουν.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό» λέει στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του σωματείου «Γη Θεραπαινίς» Έλενα Αρβανίτη. «Τα προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα συρρικνώνονται συνεχώς και οι γονείς είναι με το χέρι στην τσέπη αλλά εκτός των οικονομικών προβλημάτων στην εκπαίδευση ένος αυτιστικού παιδιού υπάρχουν και τα ζητήματα της αποδοχής. Είναι μεγάλος και συνεχής ο αγώνας να μεγαλώνεις ένα παιδί που έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Πρέπει και εμείς ως γονείς να εκπαιδευτούμε για να τα βοηθήσουμε. Να ακολουθήσουμε τον κόσμο τους, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις εντάσεις τους και τους τρόπους επικοινωνίας τους. Ο αυτισμός είναι επικοινωνιακή διαταραχή» επισημαίνει η κα Αρβανίτη.

Gi_therapenis

Το αγρόκτημα

Πρόσφατα παραχωρήθηκε στο σωματείο ένα κτήμα 7 στρεμμάτων από το Αμαλίειο Ίδρυμα, το οποίο ονειρεύονται να το καλλιεργήσουν  με βιολογικά  παραδοσιακά προϊόντα, να εκτρέφουν, εκεί, μικρά ζώα και να φυτέψουν όμορφα λουλούδια.  Στο αγρόκτημα θα υπάρχουν εσωτερικά ή εξωτερικά εργαστήρια (κηπευτικά, καλλιέργειες, θερμοκήπιο, κεραμουργείο, παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση προϊόντων αγροκτήματος, μικρά ζώα και κτηνοτροφικά προϊόντα)
Επίσης χώροι ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, προσαρμοσμένης άθλησης, ομαδικού παιχνιδιού, εκπαιδευτικών ατομικών ή ομαδικών προγραμμάτων (λόγο, έργο, μουσικοθεραπεία, ψυχοκινητικά κτλ).

«Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου θεραπευτικού αγροκτήματος για ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές», συνεχίζει η πρόεδρος του σωματείου, «με σκοπό την ένταξη των αυτιστικών ατόμων σε μια δημιουργική κοινότητα που θα συνεργάζεται με την ευρύτερη κοινωνία και θα προσφέρει σ’αυτήν με κάθε τρόπο. Το δεύτερο βήμα μας θα είναι η δημιουργία μικρών μονάδων μόνιμης διαβίωσης. Να έχουν τα παιδιά μας ένα μέλλον ασφαλές, με αγάπη και φροντίδα όταν εμείς θα έχουμε φύγει. Αυτό είναι το μέλημα όλων των γονιών αλλά κυρίως αυτών που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία δεν μπορούν να είναι αυτόνομα. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος αυτής της πρωτοβουλίας».

gi_therapenis

Ο λαχανόκηπος στην Παιανία

Η πρώτη δραση του σωματείου ήταν ένας  μικρός λαχανόκηπος στην Παιανία. Τα παιδιά τον φύτεψαν με την βοήθεια εκπαιδευτών, γονιών και εθελοντών και  αυτό το καλοκαίρι απέφερε καρπούς. Κυρίως, όμως, έφερε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, δημιούργησαν και δεν ήταν περιορισμένα σε κλειστούς χώρους.

Το κάλεσμα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Τα μέλη του σωματείου «Γη Θεραπαινίς» σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους» διοργανώνουν  την πρώτη τους μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Myrtillo, στο Πάρκο «Για το Παιδί και τον Πολιτισμό» (Πρώην Καπαψ).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τον αυτισμό και τα σχέδια του σωματείου για τη  δημιουργία του  θεραπευτικού αγροκτήματος. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες ειδικών, βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις και άλλες πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, από τις 11:00 το πρωί.

Στην ημερίδα  θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν ψυχολόγοι, ειδικοί εκπαιδευτές, γεωπόνοι, τεχνολόγοι, αρχιτέκτονες τοπίου, ιπποθεραπευτές, καλλιεργητές, οργανώσεις και άλλοι φορείς. Τα βιωματικά εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν, θα περιλαμβάνουν φύτευση σπόρων και λουλουδιών, ζωγραφική και μαγειρική. Η εκδήλωση θα κλείσει με αφήγηση παραμυθιού, για μικρά και μεγάλα παιδιά.

gi_therapenis

Χρηματοδότηση

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς» τονίζει η κα Αρβανίτη. «Κινούμαστε με τις συνδρομές των γονέων και δωρεές φίλων. Ωστόσο σχεδιάζουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους φορείς, έτσι ώστε να πιστέψουν στο έργο μας και να μας βοηθήσουν».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα