back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κοινωνικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη ζητούν να μπει τέλος στο μονοπώλιο φαρμάκου για την Ηπατίτιδα C

Διαβάστε επίσης

Την προσφυγή που κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2017 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από 17 χώρες, κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences πρόκειται να εξετάσει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO).

Το δίπλωμα αυτό επιτρέπει στη Gilead να εξασφαλίζει υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη για το sofosbuvir/σοφωσβουβίρη, τη βασική χημική ένωση για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C.

Οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Just Treatment είναι μεταξύ των οργανώσεων που αμφισβητούν την εγκυρότητα της πατέντας της Gilead για το sofosbuvir, με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τις νομικές και πραγματικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

«Ως Οργανώσεις, που εκπροσωπούμε ασθενείς αλλά και επαγγελματίες υγείας, προτρέπουμε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να επανεξετάσει την απόφαση του που επέτρεψε στην Gilead την δημιουργία αυτού του μονοπωλίου» αναφέρουν οι οργανισμοί.

Το Ευρωπαικό Γραφείο πρόκειται να πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση της προσφυγής στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις «εφόσον η προσφυγή κατά της πατέντας του sofosbuvir γίνει δεκτή, θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την παραγωγή και εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων σε προσιτές τιμές στην Ευρώπη, καθιστώντας την θεραπεία της ηπατίτιδας προσιτή σε όλους, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών των νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C (direct‐acting antivirals-DAA), αποφασίσαμε ως Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να αμφισβητήσουμε νομικά τη νομιμότητα αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και το μονοπώλιο που συνδέεται με αυτά».

Οι άλλες οργανώσεις που συμμετείχαν στην προσφυγή αυτή είναι οι European Public Health Alliance, Salud Por Derecho (Ισπανία), AIDES (Γαλλία), Praksis (Ελλάδα) και Access to Medicines Ireland.

Προσωπική μαρτυρία

«Πέρασα τρία τρομερά χρόνια περιμένοντας να έχω τελικά πρόσβαση στο sofosbuvir, ένα βασικό φάρμακο για την ηπατίτιδα C», λέει η Clare Groves, μέλος της Just Treatment στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την φαρμακευτική αγωγή και να θεραπευτεί από την ηπατίτιδα C. Το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας της αναγκάστηκε να θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του φαρμάκου λόγω της υψηλής τιμής του. «Ο γιατρός μου έλεγε συνεχώς ότι ήμουν άρρωστη, αλλά όχι αρκετά για να μπορέσω να λάβω τη θεραπεία από το εθνικό σύστημα υγείας.

Δεν θέλω να απαγορευτεί σε άλλους ανθρώπους, σαν και μένα, να έχουν πρόσβαση στο sofosbuvir εξαιτίας της υπερβολικής τιμής του, οπότε θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για πρόσβαση στην θεραπεία της ηπατίτιδας C».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποί – περίπου ένας στους 50 – ζουν με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) στην Ευρώπη. Η χρόνια λοίμωξη από HCV μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, προκαλώντας 112.500 θανάτους ετησίως.

Η άφιξη των νέων φαρμάκων (direct‐acting antivirals-DAA), αποτελεί σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της ηπατίτιδας σε σύγκριση με παλαιότερα φάρμακα, με ποσοστά ίασης άνω του 90% έναντι 50% πριν, ταχύτατα και με ελάχιστες παρενέργειες.

Το sofosbuvir αποτελεί την κύρια δραστική ουσία για την παραγωγή φαρμάκων κατά της Ηπατίτιδας C. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις νέες θεραπείες παραμένει πολύ περιορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των υψηλών τιμών, οι οποίες οδηγούν τις κυβερνήσεις και τους επαγγελματίες υγείας πολλών χωρών να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο σε άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Η Gilead έχει κοστολογήσει το φάρμακο σχεδόν 43.000€ για μία θεραπεία 12 εβδομάδων κατά της ηπατίτιδας C στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα – αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου – οι χώρες στις οποίες το φάρμακο δεν έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατάφεραν να μειώσουν την τιμή της θεραπείας με σοφωσβουβίρη σε λιγότερο από εκατό ευρώ, χάρη στον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών γενόσημων φαρμάκων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρασκευή του φαρμάκου κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ ανά δισκίο.

Εκστρατεία για τις τιμές των φαρμάκων

«Οι οικονομικοί φραγμοί για την πρόσβαση στα φάρμακα και τη θεραπεία αποτελούν σήμερα σημαντική πρόκληση για τις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι καιρός λοιπόν να αμφισβητήσουμε τα αδικαιολόγητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, καθώς αυτά ευθύνονται για τις σημερινές υψηλές τιμές των φαρμάκων», εξηγεί ο Olivier Maguet – επικεφαλής της εκστρατείας “Η τιμή του φαρμάκου” (“Le prix de la vie”) των Γιατρών του Κόσμου.

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι υπερβολικές τιμές των άμεσα δρώντων αντιικών φαρμάκων, βρίσκονται στο επίκεντρο εξαιτίας των συνέπειών που έχουν, τόσο για τους προϋπολογισμούς των εθνικών συστημάτων υγείας όσο και για την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικά φάρμακα.

Αντίστοιχες προσφυγές κατά των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του sofosbuvir και άλλων φαρμάκων νέας γενιάς, έχουν κατατεθεί σε αρκετές χώρες και σημαντικές πατέντες για το sofosbuvir έχουν ήδη ανακληθεί στην Αίγυπτο, την Κίνα και την Ουκρανία. Αντίστοιχες αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένονται και σε άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα