back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Το πρώτο κουδούνι” – Άνοιξαν τα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Νέα σχολική χρονιά από σήμερα με το “πρώτο κουδούνι” να σηματοδοτεί την έναρξη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σημάνει και επίσημα το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και της ξεγνοιασιάς, και την αφετηρία της νέας σχολικής χρονιάς.

Το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για «συμβολική κίνηση», επισημαίνοντας την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Εντατικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί η Τροχαία σε διαφορά σημεία της πρωτεύουσας.

Η έναρξη συνοδεύεται βεβαίως και από την απαραίτητη προετοιμασία με τα σχολικά είδη και η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει εκδόσει ένα οδηγό επιβίωσης γονέων και μαθητών που έχει σχέση με την προετοιμασία για το σχολείο αλλά και την καθημερινότητα εκεί.

Σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να υποδεχθούν τον μαθητικό πληθυσμό, τα βιβλία βρίσκονται στη θέση τους και οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών είναι λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού, σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.

Ο μεγαλύτερος όγκος από τον πρώτο γύρο προσλήψεων αναπληρωτών, δηλαδή 12.392 εκπαιδευτικοί, αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων), ενώ 3.988 είναι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.
Πάντως οι συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τηρούν στάση αναμονής ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων που θα καταδείξουν τον όγκο των κενών σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας, μετά την τοποθέτηση των πρώτων αναπληρωτών. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οριστικά τα κενά.

Την ανάγκη μόνιμων διορισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Όπως είπε, πέρυσι δούλεψαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 16.500 αναπληρωτές, γεγονός που δείχνει ότι καλύπτουν πάγια κενά.
Φάρμακο στην ανάγκη είναι οι διορισμοί, είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην παράλληλη στήριξη σε περιπτώσεις μαθητών, ανέφερε ότι πέρυσι από τις 5.500 χιλιάδες αιτήσεις καλύφθηκαν μόνο οι 2.500.

Νέα βιβλία

Από τη νέα σχολική χρονιά, σε κάποιες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε ορισμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε΄ Δημοτικού, το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β΄ Λυκείου, τα Γερμανικά της Α΄ Λυκείου και τα Γαλλικά της Β΄ Λυκείου.

Φέτος θα ισχύσει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα “Τσάντα στο σχολείο” καθώς τα παιδιά του Δημοτικού θα αφήνουν την τσάντα τους στην τάξη για δύο σαββατοκύριακα κάθε μήνα.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα