back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα εποχή στα ναυπηγεία της χώρας

Διαβάστε επίσης

«Φορτσάρουν οι μηχανές» στο Νεώριο Σύρου, μετά την επαναλειτουργία του υπό την διοίκηση της Onex, καθώς σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το ναυπηγείο σε λιγότερο από πέντε μήνες έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει 32 πλοία και συνεχίζει με πυρετώδεις ρυθμούς για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από τον εφοπλιστικό κόσμο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες εφοπλιστές στη νέα αρχή που επιχειρεί το Νεώριο υπό την ομπρέλα της Onex Shipyards είναι συγκινητική και τονίζουν τη βούλησή της εταιρείας να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, προκειμένου να διεκδικήσει νέα συμβόλαια και συμφωνίες.

Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούνται εργασίες σε πέντε πλοία ταυτόχρονα, ενδεικτικό των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει το μέχρι και χθες “ξεγραμμένο” ναυπηγείο.

Ο επικεφαλής της αμερικάνικης εταιρείας, Πάνος Ξενοκώστας με πρόσφατες δηλώσεις του είχε πως στόχος είναι το Νεώριο σε 5 χρόνια από σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο σε διεθνές επίπεδο, βασιζόμενο στο τρίπτυχο: δέσμευση στην έγκαιρη ολοκλήρωση, με προσέγγιση όχι απλά ημέρας αλλά και ώρας, ανταγωνιστικές τιμές και κορυφαία ποιότητα.

Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των κρίσιμων υποδομών του ναυπηγείου, έως και την πλήρη μεταβίβαση της επιχείρησης στην Onex. Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της δεξαμενής Βιολάντω, η πλήρης απομάκρυνση των συσσωρευμένων επί χρόνια απορριμμάτων της αμμοβολής ενώ αμέσως μετά την μεταβίβαση δρομολογείται η ένταξη μια πλωτής δεξαμενής μεγέθους Aframax για την αύξηση της χωρητικότητας των ναυπηγείων, καθώς και η αυτοματοποίηση και η μετατροπή του ναυπηγείου σε χώρο φιλικό στους πελάτες του, ως πρώτη επιλογή one stop service shop. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η συνεργασία με την MAN.

Σε αμέσως επόμενη φάση, σχεδιάζεται η εκπαίδευση και οι επενδύσεις σε υποδομές για νέες κατασκευές, όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG) και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί για την εξυγίανση του Νεωρίου, η Onex ως νέος επενδυτής θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Αμερικανο-κινεζικός “πόλεμος” για τα ελληνικά ναυπηγεία

Υπενθυμίζεται πως η Onex πριν από μερικές μέρες κατέθεσε επίσημη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του αμερικανικού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, για την εξαγορά και των άλλων δυο ναυπηγείων της χώρας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μέγα ναυπηγείου, το οποίο θα πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η πρόταση των αμερικανών αιφνιδίασε την Coosco , η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά μέρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και συγκεκριμένα της πέμπτης δεξαμενής, ενώ στόχος της είναι να ο ΟΛΠ να λάβει άδεια ως αυτοτελές ναυπηγείο. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις που συζητούσαν με τους Κινέζους έβαζαν το θέμα κάτω από το χαλί καθώς το τοπίο δεν ήταν ξεκάθαρο καθώς εκρεμμούσαν δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονταν με το μέλλον του ναυπηγείου.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της πρότασης της Onex, όμως όταν αυτή έρθει στην δημοσιότητα και αφορά το σύνολο του Ναυπηγείου θα είναι δελεαστική από την κινεζική καθώς υπάρχει ένας όρος που ουσιαστικά αφήνει τους Κινέζους – και όχι μόνο – εκτός ενός μεγάλου τμήματος του ναυπηγείου: Για το στρατιωτικό κομμάτι ο επενδυτής θα πρέπει να προέρχεται από δυτική χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα