back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ομιλία του Ζ.Κ.Γιούνκερ , το Brexit , οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ , ο τυφώνας Φλόρενς και οι ρατσιστικές επιθέσεις στο Κέμνιτς συγκαταλέγονται στα θέματα που φιλοξενούνται σε πολλές μεγάλες εφημερίδες. Πλειάδα δημοσιευμάτων αφορούν και την Ελλάδα, καθώς διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αμερικανικός Τύπος
Ιδιαίτερα καυστικό το πρωτοσέλιδο του Politico σήμερα, το οποίο επισημαίνει πως ο πρόεδρος Τραμπ θυμήθηκε τις συντηρητικές του καταβολές με αφορμή την 17η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, μόνο αφού πέρασε την μισή ημέρα στέλνοντας tweet’s κατηγορώντας τους αντιπάλους τους ως «τρελούς» που ασχολούνται με τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Από τα πυρά του Τραμπ δεν γλίτωσε ούτε και ο βετεράνος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Γούντγουαρντ που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ επί προεδρίας Νίξον, τον οποίο κατηγόρησε ως «μακρά χείρα» των δημοκρατικών στην προσπάθεια τους να τον πλήξουν.

Η εφημερίδα Washington Post αναδεικνύει τις αντιθέσεις και τους φόβους που εκδηλώνονται μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Σε κύριο άρθρο της, η σύνταξη της εφημερίδας επισημαίνει πως η πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ θα επηρεάσει αναμφίβολα τις επιδόσεις των ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, την στιγμή που οι Δημοκρατικοί «ανεβάζουν στροφές» στην προεκλογική τους εκστρατεία. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι Ρεπουμπλικάνοι, τελικά θα καταφέρουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στο Κογκρέσο. Η εφημερίδα, ωστόσο, επισημαίνει, ότι οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούν στην τόνωση του ηθικού των υποψηφίων, αφού οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν μία διαρκή απομάκρυνση των ψηφοφόρων από το κόμμα, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται ο πρόεδρος Τραμπ.

Οι New York Times αφιερώνουν το πρωτοσέλιδο του στον τυφώνα Φλόρενς και τους φόβους των κατοίκων των περιοχών που είναι να πληγούν. Οι ακτές των πολιτειών της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας καθώς και της Βιρτζίνια έχουν αρχίσει να εκκενώνονται από τους κατοίκους, ενώ πολλοί αυτοκινητόδρομοι μονοδρομήθηκαν με στόχο την διευκόλυνση της μετακίνησης.

Στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, δύο σημαντικά κείμενα: το πρώτο είναι μία ανασκόπηση της δεκαετίας του λαϊκισμού που ξεκίνησε με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Lehman Brothers, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην παγκόσμια ιστορία και το δεύτερο κείμενο που είναι μία έρευνα με θέμα την εργασία. Σύμφωνα με αυτή, οι αμερικανοί πιστεύουν πως η εργασία ή καλύτερα οι θέσεις εργασίας είναι το καλύτερο εργαλείο αντιμετώπισης της φτώχιας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας μειώνεται διαρκώς, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, εξαιτίας του ότι δεν έχει σπουδάσει, δεν έχει αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Βρετανικός Τύπος

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποτρέψει τις περικοπές καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, γράφουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Αθήνα θα παραμείνει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποφύγει λάθη και συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.
«Ομως, είναι αποφασισμένος να εμποδίσει ένα νέο γύρο περικοπών των συντάξεων, παρότι τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο, ως όρος για την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος», επισημαίνουν οι Financial Times, που υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο της τρόικας.

Ο Guardian σε άρθρο που δημοσιεύει στην πρώτη του σελίδα, αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας, με αφορμή την παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας του Ουιγούρων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ακόμη μέτρο που θα αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, εφόσον είναι γνωστό πως οι δύο τους βρίσκονται σε κατάσταση ακήρυκτου ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου. Οι δύο πλευρές μελετούν προσεκτικά τα βήματά τους, επιβάλλοντας στοχευμένες κυρώσεις με την μορφή δασμών στα εισαγόμενα από τον αντίπαλο προϊόντα.

Ο Independent κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το βρετανικό ΕΣΥ, δημοσιεύοντας έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πολλές κενές θέσεις προσωπικού, παρά την διεθνή εκστρατεία προσέλκυσης εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Στην ίδια σελίδα, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις ανωτάτων στελεχών της βρετανικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία, ίσως χρειαστεί η συνδρομή του στρατού για την διατήρηση της τάξης στα λιμάνια της χώρας, σε περίπτωση Brexit. Αναφερόμενη στην χθεσινή επέτειο της 9ης Σεπτεμβριου 2001 η εφημερίδα δημοσιεύει καυστικό σχόλιο για την προκλητική στάση και τις χειρονομίες του προέδρου Τραμπ την στιγμή που προσέρχεται στην επιμνημόσυνο τελετή.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomeberg σε άρθρο του σχολιαστή του Ματ Σινγκ επισημαίνει πως «ο ρεαλισμός του Brexit δεν έχει επουλώσει τις πληγές του διχασμού» της βρετανικής κοινωνίας και πως παρά τις επιθυμίες πολλών, οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν πως το δίλημμα που δίχασε την βρετανική κοινωνία ως προς την παραμονή ή μη στην Ε.Ε. παραμένει σε ισχύ.

Γερμανικός Τύπος

«Ο ελληνικός προϋπολογισμός προκαλεί αισιοδοξία στον Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
«Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα αναμένεται να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους μέχρι το 2022. Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα ανέρχεται ετησίως στο 3,5% επί των οικονομικών επιδόσεων, δήλωσε ο Τσίπρας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο».

Αυστριακός Τύπος

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Ο Τσίπρας ζητά από τους φιλοευρωπαίους να δώσουν μάχη κατά της ακροδεξιάς», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι «μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να διατηρήσει τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Με αφορμή την ενίσχυση εθνολαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων ζήτησε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στενότερη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεις εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. ‘Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω’, είπε ο αριστερός πρωθυπουργός. ‘Το μίσος και η ξενοφοβία πηγάζουν ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν’».

 

Financial Times
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να σταματήσει ή να καθυστερήσει τις περικοπές δαπανών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας του από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης – ακόμα και αν επιμένει ότι η Αθήνα θα διατηρήσει την πειθαρχία στον προϋπολογισμό, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα “συνεχίζει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας” και “είναι αποφασισμένη να αποφύγει τα λάθη και συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση”, αναφέρουν οι FT.
Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την εφαρμογή ενός νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις τον Ιανουάριο – αν και τα μέτρα εγκρίθηκαν από την ελληνική Βουλή ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτιμούν οι FT.

Handelsblatt
“Ο ελληνικός προϋπολογισμός προκαλεί αισιοδοξία στον Τσίπρα”, είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. “Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. “Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα αναμένεται να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους μέχρι το 2022. Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα ανέρχεται ετησίως στο 3,5% επί των οικονομικών επιδόσεων, δήλωσε ο Τσίπρας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο”.

Μαζί κατά της ακροδεξιάς

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier  αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της ομιλίας του έλληνα πρωθυπουργού: “Ο Τσίπρας ζητά από τους φιλοευρωπαίους να δώσουν μάχη κατά της ακροδεξιάς”, είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι “μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να διατηρήσει τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Με αφορμή την ενίσχυση εθνολαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων ζήτησε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στενότερη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεις εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. ‘Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω’, είπε ο αριστερός πρωθυπουργός. ‘Το μίσος και η ξενοφοβία πηγάζουν ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν'”.

Deutche Welle : Η παρακαταθήκη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Σήμερα η τελευταία ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της ΕΕ από τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Τι αφήνει πίσω του;
Στις 22 Οκτωβρίου του 2014 ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ολοκλήρωσε την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Κομισιόν ως εξής: «Πιστεύω ότι αυτή η Κομισιόν είναι η Κομισιόν της τελευταίας ευκαιρίας. Ή θα καταφέρουμε να φέρουμε τους ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη ή θα αποτύχουμε».
Αύριο, μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια ο λουξεμβουργιανός πολιτικός θα μιλήσει για τελευταία φορά στο ευρωκοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στην τελευταία του ομιλία αναμένεται να επικεντρωθεί στους τελευταίους μήνες της θητείας του και σε θέματα όπως η μετανάστευση, η προστασία των συνόρων αλλά και η προπαγάνδα στο διαδίκτυο. Πάνω απ’ όλα αυτά όμως, πλανάται το ερώτημα: άδραξε ο Γιούνκερ την «τελευταία ευκαιρία»;
Στα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις: για πρώτη φορά μια χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ένωση, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη, ενώ σε σχεδόν όλη την ήπειρο οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν στις εκλογές τους λαϊκιστές και εθνικιστές. «Ο εθνικισμός δεν έλυσε ποτέ προβλήματα, αντίθετα πάντα δημιουργούσε καινούργια» σχολιάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο ανησύχησε πραγματικά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο ίδιος ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις όπως πιο στενή συνεργασία, εφαρμογή του Σένγκεν σε όλη την ΕΕ και ευρωπαϊκό νόμισμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο δεν συνέβησαν πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι το οποίο όμως δεν οφείλεται τόσο στον Γιούνκερ όσο στα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στη Γερμανία. Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν εδώ και χρόνια να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσφυγική πολιτική αφήνει σίγουρα τη μεγαλύτερη πικρία στον 63χρονο πολιτικό.
Περήφανος για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν σημαντικές στιγμές στη θητεία του, στις οποίες αναφέρεται με περηφάνια: η μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας και το λεγόμενο σχέδιο Γιούνκερ. «Για μένα ήταν ένα προσωπικό στοίχημα η Ελλάδα να είναι και να παραμείνει μέρος του Ευρώ». Τελικά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση βγήκε πιο δυνατή από την κρίση, μεταξύ άλλων και εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του ίδιου. Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, από αυτό εξασφαλίζονται επενδύσεις ύψους 335 δις ευρώ, από τις οποίες προκύπτουν 750.000 θέσεις εργασίας. «Είμαι περήφανος γι’ αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσημες αναλύσεις επιβεβαιώνουν την οικονομική εξυγίανση. Η ανάπτυξη στην ΕΕ αυξήθηκε από το 0,3% το 2013, στο 2,4% το 2017. Παρ’ όλα αυτά σε πολλές χώρες οι πολίτες κρατούν αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ και αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου ένας στους πέντε παραμένει άνεργος.

Κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν

Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες επισημαίνουν ότι ο Γιούνκερ δεν κατάφερε να κάνει την ΕΕ πιο κοινωνική. «Κατά τη θητεία Γιούνκερ η ΕΕ δεν έγινε πιο ισχυρή, ούτε πιο κοινωνική, ούτε μειώθηκαν οι κίνδυνοι του μέλλοντος» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του SPD Γενς Γκάιερ.
Σήμερα και μετά από αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης ο Γιούνκερ φαίνεται καταβεβλημένος, η υγεία του κλονισμένη. Όταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ χρειάστηκε την υποστήριξη των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων για να περπατήσει, πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πρόεδρο της Κομισιόν. Λίγο αργότερα όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και εντυπωσίασε όλο τον κόσμο με την εμπορική συμφωνία που πέτυχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν μια διαδρομή σε τεντωμένο σχοινί. Για τον Γιούνκερ. Και για την ΕΕ.

 Spiegel Δριμεία κριτική στον Μάασεν
Το θέμα που συνεχίζει να απασχολεί έντονα τη γερμανική κοινή γνώμη αλλά και τους σχολιαστές είναι η υπόθεση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος στην προσπάθειά του να σχετικοποιήσει τις ρατσιστικές επιθέσεις στο Κέμνιτς προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Tο περιοδικό Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: “Ο Μάασεν έχασε την ευκαιρία για να κάνει στροφή. Μέχρι και τη Δευτέρα θα μπορούσε να είχε παραδεχτεί το λάθος του για να παραμείνει λαβωμένος μεν, αλλά έστω και μετά βίας όρθιος στο αξίωμά του. Ωστόσο όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της εξουσίας δίστασε και τώρα κάνει λόγο για δήθεν παρεξήγηση. Εάν θέλει να διατηρήσει την υπόληψή του δεν του μένει παρά να παραιτηθεί με δική του πρωτοβουλία, πριν τον παρασύρει το πολιτικό κύμα και τον πετάξει έξω από το γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος”.

REUTERS

Τελικως, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BfV Χανς Γκέοργκ Μάασεν, που κατηγορείται για ξέπλυμα ακροδεξιάς βίας και υφίσταται πιέσεις να παραιτηθεί παραδεχθηκε αργα χθες το βράδυ  ότι το βίντεο από το ρατσιστικό κυνήγι στο Κέμνιτς είναι γνήσιο.
Ο Μάασεν ξεσήκωσε σάλο με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, στις οποίες εμφανιζόταν να αμφιβάλει για τη γνησιότητα βίντεο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τα γεγονότα της 26ης Αυγούστου στην ανατολικογερμανική πόλη. Σε επιστολή του προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, Χορστ Ζεεχόφερ, η οποία διέρρευσε χθες στον Τύπο, ο Μάασεν ανέφερε ότι το βίντεο είναι γνήσιο και ότι τα σχόλιά του παρανοήθηκαν.
Ο Μάασεν είπε ότι, στην πραγματικότητα, ήθελε να εκφράσει αμφιβολίες για το αν αυτό που φαίνεται στο βίντεο είναι όντως κυνήγι ανθρώπων με ρατσιστικά κίνητρα. Ο Μάασεν καλείται αύριο ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, την ώρα που οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και η αντιπολίτευση ζητούν μετ’ επιτάσεως την παραίτησή του. «Ο ελιγμός έρχεται πολύ αργά και είναι ανεπαρκής», σχολίασε στο περιοδικό Spiegel ο αρθρογράφος Ματίας Γκεμπάουερ. Το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που τον στηρίζει αναφανδόν είναι η ακροδεξιά AfD του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, με τον οποίο ο Μάασεν είχε τουλάχιστον τρεις συναντήσεις. Ο επικεφαλής της AfD διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στις συναντήσεις αυτές ο Μάασεν συμβούλευε το κόμμα πώς να κινηθεί ώστε να αποφύγει την παρακολούθηση από την υπηρεσία του.
ABC
Τραμπ Τζούνιορ: «Πολύ πιο περιορισμένη απ’ όσο θα ήθελα» η ομάδα έμπιστων συνεργατών του πατέρα μου

Ο πρωτότοκος γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Tζούνιορ  σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC  δήλωσε  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιορίσει τον κύκλο των συνεργατών του στους οποίους δείχνει εμπιστοσύνη, μετά τη δημοσίευση ενός ανώνυμου άρθρου γνώμης στους New York Times, το οποίο αποδίδεται σε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησής του. Έχει μειωθεί «σε μια ομάδα πολύ πιο στενή απ’ όσο θα ήθελα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γιος του προέδρου έχει μπει στο στόχαστρο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, λόγω της συνάντησης που είχε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς με μια Ρωσίδα δικηγόρο στον Πύργο Τραμπ, στη Νέα Υόρκη. Είχε δηλώσει ότι δέχτηκε να συνομιλήσει με τη Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, επειδή πίστευε ότι εκείνη είχε να του παραδώσει πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία. Η συνάντηση εκείνη δεν κατέληξε πουθενά γιατί αποδείχτηκε ότι η δικηγόρος ήθελε να συζητήσουν για το ακανθώδες θέμα των υιοθεσιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
«Φοβάστε μήπως σας στείλουν στη φυλακή;», τον ρώτησε χωρίς περιστροφές η δημοσιογράφος του ABC. «Όχι, γιατί ξέρω τι έκανα και δεν υπάρχει κάτι που να με ανησυχεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουν να βγάλουν κάτι, είδαμε ότι το έκαναν με άλλους, αλλά για ακόμη μια φορά, δεν ανησυχώ», διαβεβαίωσε εκείνος.
Επίσης, ο Τραμπ Τζούνιορ καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του ανώνυμου συντάκτη του άρθρου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται σίγουρα για κάποιο άτομο «πολύ χαμηλόβαθμο» στην κυβέρνηση. Όταν ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος έχει απομονωθεί ακόμη περισσότερο στο Οβάλ Γραφείο εξαιτίας αυτού του άρθρου, απάντησε: «Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορεί να έχει εμπιστοσύνη. Είναι μια ομάδα πολύ πιο περιορισμένη απ’ όσο θα ήθελα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα