back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποια παροχολογία παιδιά;

Διαβάστε επίσης

Βασίλης ΠάικοςΤου Βασίλη Πάικου

Όταν η προσπάθεια ανακούφισης όσων επλήγησαν περισσότερο, όσων μάτωσαν από την μακρόχρονη κρίση και από την ατέλειωτη μνημονιακή περιπέτεια, χαρακτηρίζεται από κάποιους «παροχολογία», ε τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτό τον τόπο. Κι ακόμη πιο σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στα μυαλά των εμπνευστών του ασεβούς χαρακτηρισμού.

Γιατί ναι, αυτό ακριβώς επιχειρεί η Κυβέρνηση σήμερα. Αυτό ακριβώς περιέγραψε ο Πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου, με κεντρικό άξονα την προσπάθεια ενίσχυσης των πιο αδικημένων συμπολιτών μας, και δι αυτής την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Κι επί πλέον την παρουσίαση των πρώτων-πρώτων μέτρων για το πέρασμα της Χώρας στην κανονικότητα. Στην εργασιακή κανονικότητα, στην θεσμική κανονικότητα, στην πολιτική κανονικότητα, στην δημοκρατική κανονικότητα.

Είναι όλ’ αυτά που κάποιοι έσπευσαν, και πριν ακόμη ανακοινωθούν να τα χαρακτηρίσουν «παροχολογία». Αλλά και ν’ αμφισβητήσουν την ισχύ τους. Ν’ αμφισβητήσουν τι; Εκείνα που, ακριβώς επειδή τα λέει ο Πρωθυπουργός της Χώρας, θα τα δούμε αμέσως υλοποιούμενα. Πολύ περισσότερο που, στην πλειονότητά τους θα περιλαμβάνονται στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2019, που θα κατατεθεί σε δύο μήνες από σήμερα. Οπότε τι ν’ αμφισβητήσουν και πώς να τ’ αμφισβητήσουν;
Αλλά γιατί, ρωτούν οι κατ’ επάγγελμα αμφισβητίες, με ποιο δικαίωμα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για πράγματα που πρόκειται να γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο του 2019; Με ποιο δικαίωμα μιλά για το 2020, για το 2021, για το 2022; Αφού το ’19 θα γίνουν εκλογές και ενδέχεται να μην συνεχίσει να κυβερνά. Μα ακριβώς επειδή είναι αυτός ο ρόλος του Πρωθυπουργού. Να σχεδιάζει σε βραχυπρόθεσμη αλλά και σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Στο κάτω-κάτω αν, μέσω των εκλογών, αντικατασταθεί στην διακυβέρνηση της Χώρας, μπορούν μια χαρά οι επόμενοι, αν δεν τους αρέσουν, να τ’ αλλάξουν όλα. Αλίμονο αν ο Πρωθυπουργός σχεδίαζε και μιλούσε μονάχα για το σήμερα. Θα ήταν ανάξιος του ρόλου του.

Παραείναι πολλά αυτά που «δίνει» ο Τσίπρας, συμπληρώνουν οι ίδιοι αμφισβητίες. Και, δεν αποκλείεται να δυσανασχετήσουν οι Θεσμοί, κι επί πλέον να «φοβίσουμε» τις αγορές. Να θεωρήσουν ότι επιστρέψαμε στην εποχή του «δώστα όλα». Να κουμπωθούν απέναντί μας και να «τσιμπήσουν» τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για λογική σκέψη. Μόνο που υπάρχει και η εντελώς αντίθετη οπτική. Είναι πιθανό, μ’ άλλα λόγια, να θεωρήσουν οι αγορές ότι η Ελλάδα πατάει πλέον γερά στα πόδια της. Οπότε μπορούν να συμπεριφέρονται πιο χαλαρά απέναντί της. Κι εξ’ άλλου ο Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός στην ΔΕΘ και απόλυτα θεσμικός. Ξεκαθάρισε ότι τα πάντα προέρχονται εκ του περισσεύματος. Κατέθεσε δε, γι άλλη μια φορά, την προσήλωσή του στις δεσμεύσεις απέναντι στα συμφωνηθέντα, για τα πλεονάσματα του 3,5%. Ενώ απέκλεισε κάθε σκέψη για μονομερείς ενέργειες εκ μέρους μας, ακόμη και για το ζήτημα των συντάξεων. Οπότε δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ούτε για δυσφορία των δανειστών, ούτε για προβληματισμό των αγορών.
Εντέλει ο έλληνας Πρωθυπουργός επεχείρησε, μέσω της ΔΕΘ, πέρα από την αντικειμενική ωφελιμότητα για το λαό των όσων εξήγγειλε, να στείλει το μήνυμα ότι η Χώρα μπήκε ήδη σε νέα τροχιά. Σε τροχιά κανονικότητας. Με τις τύχες μας πλέον στα δικά μας χέρια. Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει. Και μάλλον τα κατάφερε…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα