back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στοά Ορφανίδου: Η αγορά σπάνιων νομισμάτων και γραμματοσήμων

Διαβάστε επίσης

Η «καρδιά» της αγοράς συλλεκτικού νομίσματος και γραμματοσήμων χτυπάει σε μια στοά της οδού Σταδίου 38, στο κέντρο της Αθήνας.
Η στοά Ορφανίδου, που βρίσκεται κάθετα της οδού Σταδίου και ενώνεται με την οδό Σοφοκλέους, αποτελεί το κέντρο αγοράς και πώλησης σπάνιων νομισμάτων, γραμματοσήμων, ακόμη και μεταλλίων.

Δεκάδες καταστήματα προσφέρουν ελκυστικές τιμές στους καταναλωτές και στον κόσμο που προσέρχεται καθημερινά για να πουλήσει σπάνια κομμάτια. Η κατάσταση νομισμάτων και γραμματοσήμων, η παλαιότητα τους χρονολογικά και η σπανιότητα τους (αριθμός κοπής) είναι τα τρία βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την τιμή πώλησής τους.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων σπάνιων νομισμάτων και γραμματοσήμων από οικογένειες που αναζητούσαν μετρητά αποκαλύπτουν οι καταστηματάρχες.

Το ποσοστό είναι πραγματικά θεαματικό. Το 90% του κόσμου που επισκέπτεται καθημερινά την στοά είναι για να πουλήσει σπάνια κομμάτια και όχι για να αγοράσει.

Φέρνουν από χρυσά νομίσματα κοπής από τα χρόνια της βασιλείας στη χώρα μας, που αγοράζονται από 300 ευρώ και ανάλογα την σπανιότητα και το βάρος του νομίσματος (λόγω γραμμαρίων χρυσού) αγγίζει η τιμή τους συλλεκτικά μέχρι και τις 15.000 ευρώ το κομμάτι.

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εντός της στοάς μας είπε ότι είναι πολύ δύσκολο στα χρόνια της κρίσης να βρείς αγοραστές σπάνιων γραμματοσήμων και νομισμάτων. « Περισσότερο έρχονται εδώ πελάτες για να εκτιμήσουν νομίσματα και γραμματόσημα και να μας τα πουλήσουν. Οι εννιά στους δέκα πελάτες έρχονται για αυτό τον λόγο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται από την αρχή της κρίσης”, τόνισε.

Την άποψη ότι η αγορά νομισμάτων και γραμματοσήμων έχει περιοριστεί στο στενό «καλούπι» των συλλεκτών εξέφρασε ο κ. Γιάννης Ποδάρας, καταστηματάρχης και αυτός εντός της στοάς. « Οι συλλέκτες έρχονται κανονικά και αγοράζουν και μάλιστα μας ζητούν να βρούμε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια. Κατά αυτή την έννοια υπάρχει δουλειά. Ωστόσο, τα χρόνια της κρίσης καταγράφεται μεγάλο ποσοστό κόσμου που έρχεται να δώσει σπάνια κομμάτια για να πάρει μετρητά λόγω οικονομικής στενότητας».

Η κατάσταση νομισμάτων και γραμματοσήμων είναι το πρώτο πράγμα που κοιτούν οι καταστηματάρχες. Μετά, παίζει ρόλο η σπανιότητα και το έτος κυκλοφορίας τους. Ωστόσο, ο Γιώργος Σταματάκης, ιδιόκτητης και αυτός καταστήματος στη Στοά Ορφανίδη, κατήγγειλε ότι διάφοροι επιτήδειοι παίρνουν έναντι πινακίου φακής σπάνια κομμάτια, καθώς οι περισσότεροι που τα δίνουν δεν γνωρίζουν την αξία τους και πέφτουν θύματα τους.

 

 

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα