back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία Ζάεφ για την κατάσταση στα Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης

Στο Ευρωκοινοβούλιο θα ομιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός της π.ΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ο οποίος εξέφρασε χθές, δημοσίως , την ανησυχία του για τις πολιτικές διεργασίες στα Βαλκάνια και ιδίως στα “βόρεια σύνορα της χώρας του”.

Όπως είναι γνωστό , βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαβουλεύσεις στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και την Σερβία για το θέμα της δυνητικής “ανταλλαγής” εδαφών και αυτό έχει προκαλέσει έντονο διάλογο και αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Ζάεφ στην ομιλία του αναμένεται να επικεντρωθεί στο δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και στην ανάγκη να υποστηριχθεί από την κοινή γνώμη και την αντιπολίτευση η αλλαγή του ονόματος της χώρας.  Επίσης θα αναφερθεί στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ένταξή της στην ΕΕ.

Χθες, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαλκάνια, κυρίως στα βόρεια σύνορα της π.ΓΔΜ , την οποία χαρακτήρισε ως εκρηκτική: “Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα μας είναι ασφαλής” υπογράμμισε.

«Στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζ.Ζάεφ «Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».

Σήμερα τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί και η Φεντερίκα Μογκερίνι Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Την π.ΓΔΜ επισκέφθηκε χθές ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στέφ Μπλόκ και συνομίλησε με τον Ζ.Ζάεφ. Όπως τόνισε η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα μεγάλο βήμα ενώ υπογράμμισε την Ολλανδική υποστήριξη στην προώθηση της Ευρωπαικής προοπτικής της π.ΓΔΜ.

Στα Σκόπια είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι για συνομιλίες αναφορικά με την διεύρυνηση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Παράλληλα επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χατσίμ Θάτσι ο οποίος σε δηλώσεις του ενθάρρυνε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημοψήφισμα , ψηφίζοντας “Ναί”.  Η ένταξη της π.ΓΔΜ στο ΝΑΤΟ  σημαίνει ειρήνη για ολόκληρη την περιοχή.

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ως επισφράγισμα του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Την τελευταία εβδομάδα οι προβολείς της δημοσιότητας εστράφησαν στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στα Σκόπια ως υπογράμμιση του γερμανικού ενδιαφέροντος ενώ λίγο νωρίτερα την στήριξή του εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου για τη συνεδρίαση της Κοινής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-πΓΔΜ.

Από την ελληνική πλευρά στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως εκπρόσωπος της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Μαρία Σπυράκη.

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χριστιάν Μικόσκι, τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα