back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινεζικά αυτοκρατορικά εκθέματα για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαβάστε επίσης

Μια νέα μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται από το Σάββατο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έρχεται από την μακρινή Κίνα και παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα και κομμάτια του περιβάλλοντα χώρου των διαμερισμάτων του αυτοκράτορα Τζιάνλονγκ.

Ο αυτοκρατορικός θρόνος, ρούχα του αυτοκράτορα και της συζύγου του, ένα θερμαινόμενο ανάκλινδρο, ένα χρυσό άγαλμα του Βούδα και επιγραφές, που είναι το απαύγασμα της ιδεολογίας του αυτοκράτορα είναι μερικά από τα εκθέματα της νέας αυτής περιοδικής έκθεσης.

Όλα τα παραπάνω αντικείμενα παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως, καθώς τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Τζιάνλονγκ δεν είναι επισκέψιμα, ούτε για το κινεζικό κοινό.

Ο αυτοκράτορας Τζιάνλονγκ

Κατά την κινεζική παράδοση ο αυτοκράτορας δεν είναι ένας κοινός θνητός, είναι ο γιος του ουρανού. Και ο Τζιάνλονγκ χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος αυτοκράτορας, καθώς είχε την ικανότητα ενός στρατιωτικού – πολιτικού και συγχρόνως ενός ανθρώπου που είχε απίστευτο πάθος για τις τέχνες και τα γράμματα.

Σημειώνεται ότι επί αυτοκρατορίας Τζιανλόνγκ (1735-1796) η Κίνα ήταν η πλουσιότερη και πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η έκθεση

Οι επισκέπτες μπαίνοντας στην έκθεση θα αντικρίσουν την χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στο θρόνο.

Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της Αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν.

Η επόμενη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του Αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις.

Το δωμάτιο “Ευωδιαστές Ορχιδέες” που ακολουθεί αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, πανέλα με σπάνια άνθινη διακόσμηση και ενδιαφέροντα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του Αυτοκράτορα.

Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του Αυτοκράτορα διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη. Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ο προικισμένος ηγέτης γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τη σωστά άσκηση της βασιλικής εξουσίας.

Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά. Σκεύη λατρείας, αφιερώματα και σπουδαία αποφθέγματα με κυρίαρχα όμως τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του Βουδισμού στα διαμερίσματα του Αυτοκράτορα.

Θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2019 και η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα