back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η Πολωνία, θα μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, μετά την χθεσινή εκκίνηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τιμωρητικής διαδικασίας κατά την ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Βουδαπέστη , η οποία κατηγορείται ότι με την νομοθεσία της παραβιάζει το κράτος δικαίου και επιτίθεται κατά των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολωνικού ΥΠΕΞ ενέργειες κατά κρατών μελών διευρύνουν την διαίρεση εντός της ΕΕ και αυξάνουν την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Η απόφαση της Πολωνίας να ασκήσει το βέτο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εφαρμογή του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας ήταν προειλημμένη καθώς η πολυπληθέστερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται και αυτή υπόλογη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του κράτους δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τον Δεκέμβριο 2017 το άρθρο 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας.

Από την άλλη αυτή η ενότητα που επέδειξε χθες η Ευρωβουλή έχει τα όρια της . Η διαδικασία του άρθρου 7, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στα κοινοτικά όργανα, για να υλοποιηθεί θα πρέπει αν γίνει ομοφώνως δεκτή από την ΕΕ : Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν εγκαταλείφθηκε στην κρίσιμη ψηφοφορία ακόμη και από μέχρι πρότινος στενούς του συμμάχους, όπως ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ή ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ

Όμως, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά . To κόμμα του Ορμπαν το Fidesz συμμετέχει στο ΕΛΚ . Εάν αποβληθεί , η εάν φύγει μόνο του , τότε θα διακυβευθεί ακόμη και η πρωτιά του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές . Αυτή η πρωτιά θα δοκιμασθεί από την αύξηση των δυνάμεων της ξενοφοβικής, λαϊκιστικής δεξιάς. Εάν , ακόμη χειρότερο, το κόμμα Ορμπαν ενταχθεί στην ακροδεξιά πολιτική οικογένεια που φέρει την ονομασία Ευρώπη των Εθνών και της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετέχουν η Λέγκα και το κόμμα της Λεπέν τοτε ανοίγουν οι πόρτες του και για το ακροδεξιό κυβερνών πολωνικό Κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης, ακόμη και το “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, το γερμανικό ακροδεξιό ΑfD

Η ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε όμως και μια  ακόμη πολύ σημαντική απόφαση κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης.  Με ψήφους 438 υπέρ 226 κατά και 39 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η πρόταση οδηγίας για τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά» η οποία όπως γράφουν οι Financial Times ενδέχεται να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που λειτουργούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως το Facebook, η Google, το YouTube κ.α. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε.. δημοσιογράφους, εκδότες, καλλιτέχνες (στιχουργοί, συνθέτες, μουσικοί κ.ά.) και δισκογραφικές εταιρείες, από τη μια πλευρά, και των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ( Google, Facebook, YouTube κ.ά.)

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια εμπλουτισμένη εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου. Η ψηφοφορία αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ε,Ε, (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ’ έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ’ ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να αποδίδουν τα νόμιμα και δίκαια πνευματικά δικαιώματα στους δικαιούχους από τα τεράστια έσοδα που αποκομίζουν. Υπάρχουν όμως ορισμένα επίμαχα σημεία

Για παράδειγμα το άρθρο 11 της πρότασης Οδηγίας προτείνει τη δημιουργία ενός αποκλειστικού συγγενικού δικαιώματος υπέρ των εκδοτών Τύπου, για την ψηφιακή αναπαραγωγή και διάθεση στο κοινό των δημοσιεύσεών τους. Σύμφωνα με αυτό το δικαίωμα, η επαναχρησιμοποίηση σημαντικών σε μέγεθος ψηφιακών αποσπασμάτων (snippets) θα επιτρέπεται μόνο μετά τη λήψη άδειας από τον εκδότη Τύπου. Το δικαίωμα αυτό θα διαρκεί για 20 χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσης και βασιζεται στην προσπάθεια “δίκαιης κατανομής της αξίας”, απαραίτητης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου, καθώς “οι εκδότες Τύπου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αδειοδότηση των εκδόσεών τους στο διαδίκτυο και τη λήψη δίκαιου μεριδίου από την αξία που παράγουν”.
Όμως, τα άρθρα ειδήσεων προστατεύονται ήδη από πνευματικά δικαιώματα . Ωστόσο, μικρά αποσπάσματα από αυτά τα άρθρα, όπως ο τίτλος ή μια μόνο πρόταση δεν πληρούν την προϋπόθεση της πρωτοτυπίας που απαιτείται, για να προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τη νομολογία  του Δικαστηρίου της ΕΕ   η χρήση τέτοιων σύντομων αποσπασμάτων άρθρων ειδήσεων δεν αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και δεν απαιτεί άδεια.
Με την εισαγωγή ενός συγγενικού δικαιώματος μπορεί λοιπόν να δημιουργήσει αποκλειστικά δικαιώματα, ακόμη και σε μικρά αποσπάσματα ή τίτλους ειδήσεων. Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποσπασμάτων θα απαιτεί έτσι ρητή άδεια των εκδοτών.

Άλλο αμφιλεγόμενο παράδειγμα είναι το άρθρο 13 της Οδηγίας που αφορά στη «χρήση προστατευόμενου περιεχομένου από παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας που αποθηκεύουν και δίνουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό έργων και άλλου υλικού που αναφορτώνονται από τους χρήστες τους». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι εν λόγω πάροχοι έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν μέτρα με σκοπό την εξασφάλιση της λειτουργίας των συμφωνιών που συνάπτονται με δικαιούχους για τη χρήση των έργων τους ή άλλου υλικού . Το άρθρο απαιτεί από τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν περιεχόμενο προστατευόμενο ή που δημιουργείται από χρήστες να εφαρμόζουν υποχρεωτικά φίλτρα αναζήτησης παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων, σε κάθε χρήση.

Είναι πολλές οι συνέπειες εφαρμογής τέτοιου είδους φίλτρων σε βασικές ελευθερίες, όπως για παράδειγμα την ελευθερία της έκφρασης και την επιχειρηματική ελευθερία. Κυρίως διότι δεν υπάρχουν τεχνολογικά φίλτρα που να ανιχνεύουν με ακρίβεια όλες τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και γιαυτό τελικώς θα καταφεύγουμε στην ανθρωπινή κρίση

LA STAMPA

«Όνειδος» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, το “πράσινο φως” που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μεταρρύθμιση του ευαίσθητου ζητήματος των πνευματικών δικαιωμάτων.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε τη λογοκρισία στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες του Διαδικτύου. Μπαίνουμε και επισήμως στο σενάριο του Μεγάλου Αδελφού του Όργουελ», έγραψε ο Ντι Μάιο στη σελίδα του στο Facebook. “Με δικαιολογία τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποιεί την προληπτική λογοκρισία”, ισχυρίστηκε.
Οι ευρωβουλευτές που ενέκριναν τη μεταρρύθμιση αυτή στην ουσία δημιούργησαν ένα νέο “συγγενικό δικαίωμα” που επιτρέπει στις εφημερίδες ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους αναπαράγεται στο Διαδίκτυο.

Χαρακτηρίζοντας “τρελή” την εισαγωγή του συγγενικού δικαιώματος, ο Ντι Μάιο εκτίμησε ότι “το σοβαρότερο πρόβλημα” είναι “ο μηχανισμός προληπτικού φιλτραρίσματος του περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες” (το άρθρο 13 της μεταρρύθμισης) από τις πλατφόρμες, εφόσον το περιεχόμενο αυτό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.

“Για μένα, είναι απαράδεκτο. Το Ίντερνετ πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και ανεξάρτητο”, συνέχισε ο Ντι Μάιο, προειδοποιώντας ότι θα δοθεί “μάχη” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε “να πάρει αμέσως αποστάσεις” από τις δηλώσεις του Ντι Μάιο. “Το να απειλείς τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες είναι έργο των δημοκρατικά αναλφάβητων”, τόνισε.

Το POLITICO για την τελευταία ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης

Απευθύνοντας μια δύσκολη στην εξέλιξη της αποσπασματική και αποδιοργανωμένη ομιλία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έπιανε κατά διαστήματα το αναλόγιο του ημικυκλίου με ένα τρόπο σαν να κρατιόταν στην ίδια την ζωή

Σε αντίθεση με την ήρεμη καλογυαλισμένη παράσταση του τα προηγούμενα χρόνια όταν ως λιτανεία παρουσίαζε τις προτάσεις της Επιτροπής στα Γαλλικά τα Γερμανικά και τα Αγγλικά, ο Γιούνκερ χθες σκόνταψε και στις τρεις γλώσσες καθώς μεταφερόταν χαοτικά από το ένα θέμα στο άλλο από την διεκδίκηση θαυμασμού για τις επιτυχίες του παρελθόντος όπως τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μέχρι τις δεσμεύσεις για νέα δράση στις συνεχόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ όπως το μεταναστευτικό .

Δεν ήταν η χθεσινή ομιλία του η αποτύπωση της κληρονομιάς του ούτε ένα μελλοντικό σχέδιο μαχών παρά ταν περισσότερο μια περίεργη ευαίσθητη ανάμειξη πραγμάτων στην όποια η πιο σαφής πολιτική πρόταση του ήταν το σχέδιο τερματισμού της εξαμηνιαίας αλλαγής των ρολογιών στην Ευρώπη

Εάν η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης ήταν αβέβαιη η κατάσταση του Προέδρου της Επιτροπής ήταν σαφής. Έχοντας ο ίδιος δηλώσει lame duck αφού κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία μετά την λήξη της παρούσας την ερχόμενη χρονιά, ο Γιούνκερ φάνηκε βαθιά εξαντλημένος – και όχι μόνο γιατί ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του περάσαν την βραδιά τους γράφοντας και διορθώνοντας την ομιλία του

Μία επίσης κουρασμένη παράσταση ο Πρόεδρος της Επιτροπής προσέφερε το περασμένο καλοκαίρι μετά το δείπνο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όταν σκόνταψε στις σκάλες και φάνηκε ανίκανος να προχωρήσει χωρίς βοήθεια ( οι συνεργάτες του τότε είχαν πει ότι έπασχε από μια έξαρση της ισχιαλγίας) δείχνοντας ότι το γερασμένο λιοντάρι της ΕΕ ήταν πλέον έτοιμο αν παραιτηθεί . Ή τουλάχιστον, έτοιμο για ένα διάλειμμα – επισήμανση που και ο ίδιος έκανε με πολύ χιούμορ που έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας όταν ευχαρίστησε το κοινό για το χειροκρότημα που του επιφύλαξε στην αναφορά του για την σημασία της ελευθερίας της Ενημέρωσης

Σε ορισμένα επίπεδα, Juncker καταλήγει το Politico έχει το δικαίωμα να είναι κουρασμένος . Για τέσσερα χρόνια ως Πρόεδρος της Επιτροπής, και οκτώ χρόνια πριν ως επικεφαλής του Eurogroup, έφερε το μεγαλύτερο βάρος της Ευρώπης στους κυρτούς ώμους του. Όλο αυτό τον καιρό οι συνεργάτες του κατάφεραν να αποκρύψουν τα αποτελέσματα του στρες και της κακής υγείας στις δημόσιες εμφανίσεις του. Όμως αυτή την Τετάρτη ήταν αδύνατον να γίνει το ίδιο

Γιούνκερ στη La Stampa: Δεν θέλω να είμαι χρήσιμος στον Σαλβίνι

Μετά από την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε με σειρά απεσταλμένων ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και με δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας La Stampa.

«O Ματτέο Σαλβίνι είπε ότι κάθε φορά που ανοίγω το στόμα μου, του φέρνω ψήφους. Εγώ δεν θέλω να είμαι χρήσιμος στον Σαλβίνι αλλά στην Ιταλία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Παράλληλα, τόνισε με νόημα ότι «δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έπρεπε να αναπτύξει σχέσεις με τον γραμματέα της Λέγκα», από την στιγμή που «έχει ήδη στα μέλη του τον Όρμπαν και αυτό είναι αρκετό».

Ο Γιούνκερ δήλωσε επίσης στην La Stampa ότι την Τρίτη το βράδυ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, διότι στην Ιταλία κάποιοι ανησυχούσαν ότι κατά την σημερινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα μπορούσε να καταφερθεί κατά της κυβέρνησης της Ρώμης.

«Νόμιζαν ότι θα αντιδρούσα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή δέχονται επιθέσεις από την ιταλική κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον φίλο μου τον Τζουζέπε, αλλά κάθε τόσο μένω άναυδος με την ρητορική με την οποία παίζει μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τουλάχιστον ένας από τους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, με τις συνεχείς επιθέσεις τους κατά των Βρυξελλών. Είναι κάτι που δεν βοηθά την Ιταλία» τόνισε, τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι προχθεσινές κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη με ένα εκατομμύριο διαδηλωτές αποτελούν προανάκρουσμα των όσων θα ακολουθήσουν στις προσπάθειες για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το διαφιλονικούμενο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του 2017 και με αφορμή την Diada, την εθνική εορτή των Καταλανών, εκατοντάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας ανεξαρτητοποίηση και απελευθέρωση φυλακισμένων πολιτικών και ακτιβιστών.

“Θερμό φθινόπωρο” για τον Πέδρο Σάντσεθ

Η El Pais προειδοποιεί ότι αναμένεται ένα “θερμό φθινόπωρο” που θα μπορούσε να εξουθενώσει πολιτικά την ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση αλλά και να φέρει ακόμη χειρότερες εξελίξεις, όπως επεσήμανε ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Γιόζεφ Μπορέλ, που γεννήθηκε στην Καταλονία. Ο ενθουσιασμός των διαδηλωτών ήταν μεγάλος. Η Avinguada Diagonal, μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Βαρκελώνης, ήταν γεμάτη από κόσμο, ώρες πριν την επίσημη έναρξη των κινητοποιήσεων. Ο διάδοχος του Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος Κιμ Τόρα, μιλώντας νωρίτερα σε ξένους δημοσιογράφους τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συστράτευση σε ένα κοινό στόχο.

“Υπάρχουν διαφορές ανάμεσά μας”, τονίζει, “αλλά όλοι μας είμαστε ενωμένοι μπροστά στην ιδέα ενός καταλανικού κράτους. Νομίζω ότι αυτό είναι που μετράει, διότι δεν είναι θέμα ενός κόμματος, αλλά ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Καταλονίας και θα το δείτε στους δρόμους πόσοι άνθρωποι συμμερίζονται αυτή την ιδέα. Οι διαδηλωτές θα διαδηλώσουν ειρηνικά και δημοκρατικά ζητώντας τα δικαιώματά τους”.

Ο διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στον πρωθυπουργικό θώκο της Ισπανίας, Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ , γραφει η El Pais ξεκίνησε διάλογο με τον Κίμ Τόρα, κάτι το αδιανόητο επί Ραχόι, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλιστα, ο νομικός, συγγραφέας και άνθρωπος του πνεύματος Τόρα υιοθετεί τελευταία όλο και πιο πολεμικό λεξιλόγιο καλώντας τους συμπολίτες του σε “αγώνες”. Έριξε μάλιστα λάδι στη φωτιά εξαγγέλλοντας ότι σύντομα το Κοινοβούλιο της Βαρκελώνης θα ξεπαγώσει σχέδιο συντακτικής συνέλευσης με απώτερο στόχο την ανεξαρτησία της Καταλονίας. “Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη γνώμη μου είναι η υιοθέτηση έξυπνης στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην προσπάθεια εφαρμογής των προσπαθειών μας” επισημαίνει.”Εάν πάρετε το ημερολόγιο, κι αυτό το εξήγησα στον κύριο Σάντσεθ στη συνάντησή μας, θα δείτε ότι μπροστά μας έχουμε ημερομηνίες που θα έχουν αντίκτυπο στην καταλανική κοινωνία”.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εμφανίζεται μέχρι τώρα διαλλακτικός και συνεχίζει την λεγόμενη στρατηγική “νόμος και διάλογος”. Στο ισπανικό κοινοβούλιο όμως οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (Πολίτες) και το Λαϊκό Κόμμα ζητούν από τον Σάντσεθ “επίδειξη πυγμής”. Εκτός κοινοβουλίου αναδεικνύονται δυνάμεις που δεν υποστηρίζουν άκριτα ούτε τη μια, αλλά ούτε και την άλλη πλευρά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα