back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Tύπο

Διαβάστε επίσης

Deutsche Welle: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις βαυαρικές εκλογές

Ένας μήνας απομένει μέχρι τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας οι οποίες δίνουν μέχρι στιγμής τον τόνο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, υπαγορεύοντας πολιτικές και προκαλώντας εντάσεις.

Στις κάλπες καλούνται στα μέσα Οκτωβρίου οι πολίτες της Βαυαρίας για να εκλέξουν το νέο τοπικό τους κοινοβούλιο και κατ’ επέκταση τη νέα κυβέρνηση του κρατιδίου.

Το ενδιαφέρον των περιφερειακών αυτών εκλογών δεν έγκειται μόνον στις ιδιαιτερότητες του πλουσιότερου γερμανικού κρατιδίου, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κυβερνάται σχεδόν αδιάλειπτα από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) οι οποίοι και πολιτεύονται μόνον στη Βαυαρία. Λόγω της ραγδαίας ανόδου των εθνολαϊκιστών (AfD) και του ορατού κινδύνου να απολέσουν οι συντηρητικοί την απόλυτη πλειοψηφία, οι εκλογές αυτές αποκτούν ξεχωριστή βαρύτητα και δεν αποκλείεται να έχουν συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την CSU να υπερασπιστεί την αυτοδυναμία της. Στην τελευταία σφυγμομέτρηση της βαυαρικής ραδιοφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, έναν μήνα πριν τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις 35%, που στην περίπτωσή του μεταφράζεται σε ιστορική πανωλεθρία.

Σταθερά δεύτερη δύναμη εμφανίζονται οι Πράσινοι (Grune) που λαμβάνουν 17% στην πρόθεση ψήφου ενώ μάχη για την τρίτη θέση φέρονται να δίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το ακροδεξιό AfD και το λεγόμενο κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wahler) που συγκεντρώνουν έκαστο 11%. Αριστερά (Linke) και Φιλελεύθεροι (FDP) κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Όλα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους που σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση βρίσκονται στο 45%.

Στο επίκεντρο η ομοσπονδιακή πολιτική

Ο βασικός υποψήφιος της CSU και νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ αποδίδει τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του κόμματός του στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής τον προεκλογικό αγώνα μονοπωλούν θέματα ομοσπονδιακής πολιτικής και όχι αμιγώς περιφερειακά ζητήματα. “Όλα αυτά που συζητούνται στην παρούσα φάση έχουν ελάχιστη σχέση με τη Βαυαρία”, εκτίμησε πρόσφατα, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ενδοκυβερνητικές έριδες των τελευταίων μηνών για το προσφυγικό, με τις οποίες ξεκίνησε και η δημοσκοπική καθίζηση του κόμματός του. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι τη σχετική συζήτηση είχε πυροδοτήσει ο πρόεδρος της CSU και νυν ομοσπονδιακός υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Χριστιανοκοινωνιστές σε αυτές τις εκλογές απορρέει από τους εθνολαϊκιστές. Ήδη στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν καταφέρει να κερδίσουν εκλογικές περιφέρειες της Βαυαρίας που μέχρι πρότινος ήταν προπύργια της CSU.

Προς ιστορικό θρίαμβο οι Πράσινοι

Έσση και Βαυαρία είναι τα δυο τελευταία γερμανικά κρατίδια όπου δεν εκπροσωπείται ακόμη το AfD. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τα βασικά όπλα στην προεκλογική φαρέτρα των ακροδεξιών στη Βαυαρία σχετίζονται με τους πρόσφυγες και την πολιτική ασύλου. Στο προεκλογικό τους πρόγραμμα κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για “απαλλαγμένα από το Iσλάμ σχολεία” και ελεύθερη οπλοκατοχή. Μεγάλος κερδισμένος των επικείμενων βαυαρικών εκλογών θεωρούνται ήδη οι Πράσινοι που για πρώτη φορά αναμένεται να συγκεντρώσουν διψήφιο ποσοστό ψήφων. Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και οι Χριστιανοκοινωνιστές χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους για να σχηματίσουν κυβέρνηση και οι Πράσινοι είναι μάλλον οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Αυτό που σίγουρα μπορεί να αποκλειστεί είναι μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών με τους εθνολαϊκιστές. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολες και χρονοβόρες.

Το μέλλον του Μάασεν δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Το μέλλον του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, οι εκκλήσεις για την εκδίωξη του οποίου πολλαπλασιάζονται – αλλά ενδεχομένως και του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού – είναι σε δοκιμασία για μία ακόμη φορά, στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel χθες το μεσημέρι οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη στην Καγκελαρία με αντικείμενο το μέλλον του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Τελικά η σύσκεψη διακόπηκε έπειτα από μιάμιση ώρα και ορίστηκε νέα για την ερχόμενη Τρίτη. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες και ο Χριστιανοκοινωνιστης ηγέτης Χόρστ Ζεεχόφερ Υπουργός Εσωτερικών άρα και πολιτικός προϊστάμενος του Μάασεν .

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ζητεί την απομάκρυνση του Μάασεν, επικεφαλής της ο οποίος αμφισβήτησε τις επανειλημμένες δηλώσεις καταδίκης της Καγκελαρίου Μέρκελ σε ό,τι αφορά τα βίαια γεγονότα στο Κέμνιτς, ενώ ελέγχεται και για τις σχέσεις του με στελέχη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Οπως μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Μάασεν έδωσε το 2017 παρανόμως πληροφορίες από την έκθεση της Υπηρεσίας του σε στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος.

Ο Μάασεν έχει δηλώσει ότι οι πληροφορίες περί ανθρωποκυνηγητού ακροδεξιών εναντίον προσφύγων στην πόλη της Σαξονίας δεν ευσταθούσαν. Αμφισβήτησε μάλιστα και την αυθεντικότητα μαγνητοσκοπημένου υλικού το οποίο καταγράφει πρωτοφανείς σκηνές ξενοφοβικής βίας από ομάδες ακροδεξιών στο Κέμντιτς της Σαξονίας , και το οποίο έχει επικαλεσθεί η Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά την ίδια περιοχή.

Κληθείς να τοποθετηθεί, ως πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε κατ αρχήν απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, αλλά ζήτησε έγγραφη αναφορά για τα γεγονότα. Ο κ. Ζεεχόφερ έχει επαναλάβει δύο φορές – η τελευταία στην Βουλή – ότι τον περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του, ωστόσο το SPD επιμένει στην απομάκρυνση από το αξίωμα του

Süddeutsche Zeitung:  Η Γερμανία ξόδεψε 68δις ευρω για αν σώσει τις τράπεζές της

Για πρώτη φορά η γερμανική κυβέρνηση δίνει στοιχεία για το κόστος της κρίσης έπειτα από επερώτηση των Πρασίνων. Η Süddeutsche Zeitung εξασφάλισε στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν ξεπεραστεί στη χώρα και αποκαλύπτουν ότι μέχρι τέλος του 2017 το δημόσιο κόστος για την αντιμετώπιση της κρίσης ανήλθε στα 59 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται εγγυήσεις, δάνεια και κεφαλαιακές ενέσεις. Το ύψος δεν φαίνεται να είναι το οριστικό διότι η χορήγηση βοήθειας δεν έχει ολοκληρωθεί. Νέοι υπολογισμοί εμφανίζουν το ποσό να ξεπερνά τα 68 δις ευρώ. “Η τραπεζική κρίση στη Γερμανία δεν έχει παρέλθει” δηλώνει ο Γκέρχαρντ Σικ, εμπειρογνώμων του κόμματος των Πρασίνων σε δημοσιονομικά θέματα.

Τα στοιχεία δόθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση έπειτα από σχετική ερώτηση του κόμματος των Πρασίνων στη Βουλή. Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο δημόσιος κορβανάς της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και της αυτοδιοίκησης υφίσταται “αφαίμαξη” για τη διάσωση των εγχώριων τραπεζών. “Ο απολογισμός είναι καταστροφικός” λέει ο Σικ. “Για πρώτη φορά γίνεται εμφανές πόσο βαρύ είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο Γερμανός πολίτης”. Στο κόστος διάσωσης προστίθεται επιπλέον και το έμμεσο κόστος της τραπεζικής κρίσης, δηλαδή απολύσεις και πακέτα διάσωσης, ευρωκρίση, μηδενικά επιτόκια και αυξανόμενα ενοίκια. Τα νέα δεδομένα για την ακριβή διάσωση των τραπεζών περιλαμβάνουν “εκρηκτικά” στοιχεία, μετά τα όσα είπε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ΄Ολαφ Σολτς για την αναγκαιότητα μεγάλων γερμανικών τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές στο εξωτερικό.

Αυτό προκαλεί κατάπληξη, δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία σημειώνει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα. “Αντί να βγαίνουν διδάγματα από τη δημοσιονομική κρίση, ο Σολτς χάνεται σε σκέψεις περί μεγάλων τραπεζών” διαπιστώνει ο βουλευτής των Πρασίνων που επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση, ότι κρύβει πολλές πληροφορίες σε εκθέσεις 42 σελίδων με ατέλειωτες ταμπέλες χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς να αναγράφει το συνολικό κόστος της δημοσιονομικής κρίσης.

ABC: Θα συνεργασθεί ο Πολ Μάναφορτ με τον εισαγγελέα Μιούλερ;

Ένα από χειρότερα για τον Πρόεδρο Τραμπ σενάρια είναι πιθανόν να γίνει πραγματικότητα καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται κοντά στο να κλείσει μια συμφωνία με τον ομοσπονδιακό Ειδικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Την είδηση μετέδωσε κατ αρχήν το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο τρεις πηγές καλά ενημερωμένες . Σύμφωνα με το ABC μπορεί να βρίσκεται στα σκαριά καταρχήν συμφωνία η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα σε δικαστική αίθουσα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, το δίκτυο κρατά αποστασεις από την πληροφορία . Ο Ρούντι Τζουλιάνι ο οποίος που εκπροσωπεί πλέον νομικά τον Τραμπ, έχει δηλώσει στο Politico ότι εάν ο Μάναφορτ κλείσει συμφωνία με τον Μάλερ για να αποφύγει τη δεύτερη δίκη, θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τόσο ο συνήγορος του Μάναφορτ, ο Κέβιν Ντάουνινγκ, όσο και ο εκπρόσωπος του Μάλερ, ο Πίτερ Καρ, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο. Εάν ο Μάναφορτ αποφασίσει να συνεργαστεί με τον Μιούλερ, αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος τον περασμένο μήνα εξήρε τον πρώην στενό του συνεργάτη, χαρακτηρίζοντάς τον μέσω Twitter «γενναίο» επειδή δεν «έσπασε» και δεν έκλεισε τέτοια συμφωνία, όπως έκανε ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του μεγιστάνα των ακινήτων Μάικλ Κόεν.

Τη ερχόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η διαδικασία επιλογής των μελών του σώματος των ενόρκων ενόψει της δεύτερης δίκης του Μάναφορτ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Τον βαρύνουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνωμοσία για την απόσπαση χρημάτων δολίως από το δημόσιο των ΗΠΑ, παράλειψη εγγραφής στον κατάλογο των πρακτόρων ξένων συμφερόντων και απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων.

Ο Μάναφορτ, επί σειρά ετών πολιτικός σύμβουλος των ρεπουμπλικάνων και λομπίστας που εκπροσωπούσε φιλορώσους πολιτικούς της Ουκρανίας, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα στην Πολιτεία Βιρτζίνια, για κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν τραπεζική και φορολογική απάτη. Εργάστηκε έξι μήνες στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, τους τρεις ως πρόεδρός της. Παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, έπειτα από δημοσιεύματα που τον συνέδεσαν με πληρωμές του κόμματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του λομπίστα, άλλοτε ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτη Μιούλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016 και το εάν και κατά πόσον υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα.

New York Times

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο κατάφερε εύκολα να νικήσει τη Σύνθια Νίξον στη Νέα Υόρκη γράφουν οι New York Times αναφερόμενοι στην προκριματική αναμέτρηση του Δημοκρατικού κόμματος για το χρίσμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης . Και αυτή η νίκη δεν είναι τυχαία μιας και ο Κουόμο στα επιτεύγματα του κατά τα προηγούμενα 7 χρόνια της θητείας του μπορεί με υπερηφανευθεί να συγκαταλέγει την αύξηση του κατώτατου μισθού, την γονεϊκή άδεια, έναν ισχυρό νόμο ελέγχου πυροβόλων όπλων και την νομιμοποίηση του γάμου ιδίου φύλου

Ο κυβερνήτης από το 2011 της Νέας Υόρκης έκανε το αποφασιστικό βήμα προς την τρίτη θητεία την Πέμπτη , τερματίζοντας, γράφουν οι NYT, μια φιλελεύθερη εξέγερση, υποσκελίζοντας την πρόκληση της κυρίας Σύνθια Νίξον να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού κόμματος στη Νέα Υόρκη.

Ο Κουόμο που είχε κερδίσει την υποστήριξη σχεδόν όλων των ισχυρότερων δημοκρατικών παραγόντων της πολιτείας και της χώρας – εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ηγέτες των κομμάτων, εργατικά σωματεία και πλούσια ακίνητα – κέρδισε την Νίξον με 30 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά

Ο 60χρονος Αντριου Κουόμο που κυβερνά την Πολιτεία από το 2011 και είναι γόνος πανίσχυρης πολιτικής οικογενείας της ΝΥ έλαβε το 66 % και η Σύνθια Νίξον το 34%

Οι εκλογές για τον κυβερνήτη της ΝΥ θα γίνουν στις 6 Νοεμβρίου ταυτόγχρονα με τις κρίσιμες για την ισορροπία δυνάμεων στο νέο Αμερικανικό Κογκρέσο εκλογές της μέσης θητείας για την ανανέωση του αμερικανικού κοινοβουλευτικού σώματος. Ο κ. Κουόμο έχει πλέον σχεδόν εξασφαλισμένη μια τρίτη θητεία . Εφόσον εκλεγεί -πράγμα προεξοφλημένο- θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του πατέρα του, Μάριο Κουόμο, που διατέλεσε κυβερνήτης της ΝΥ επίσης για τρεις θητείες.

Τώρα ο Κουόμο θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Μάρκους Μολινάρο στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

POLITICO

Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε το πρωτοφανές βήμα για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Ουγγαρίας, τρεις βασικοί παράγοντες θα καθορίσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. ΟΙ παράγοντες αυτοί σημειώνει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα είναι : οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να αποφασίσουν πώς να ανταποκριθούν στην κίνηση του Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπο με εκκλήσεις να εκδιώξει το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, από τις τάξεις του. Και τέλος πολλά εξαρτώνται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και την πιθανότητα να συμμορφωθεί με κάποιες απαιτήσεις . Το Politico το τι μέλλει γενέσθαι και με τους τρεις αυτούς παράγοντες και κυρίως τι μέλλει να πράξει η ΕΕ;

Ενδεχομένως όχι πολλά , και σχεδόν σίγουρα όχι πολύ σύντομα.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας του άρθρου 7, η οποία ξεκίνησε από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη, η σκυτάλη περνά στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαρτίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ (εκτός από την Ουγγαρία) θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ μιας “σοβαρής και διαρκούς παραβίασης” των αρχών και συνθηκών προκειμένου η διαδικασία να φτάσει στο επόμενο στάδιο. Η πρώτη που θα εξετάσει το θέμα θα είναι η επιτροπή πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ, γνωστή ως Coreper. “Θα αποφασίσουν για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξετασθεί η υπόθεση”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η Ουγγαρία θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που αποτελείται από τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο “μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης” των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ μετά από ακρόαση της χώρας η οποία κατηγορείται. Το κείμενο όμως δεν λέει ότι το Συμβούλιο πρέπει να καταλήξει σε τελικό συμπέρασμα ούτε ότι πρέπει να μην καθορίσει προθεσμίες.

Ως οδηγός για το πόσο αργά τα πράγματα μπορούν να κινηθούν, πάρτε την περίπτωση της Πολωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη διαδικασία του άρθρου 7 εναντίον της Βαρσοβίας τον περασμένο Δεκέμβριο, κυρίως λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, και το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με την ύπαρξη σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ.

Εάν το Συμβούλιο διαπιστώσει μια “σοβαρή παραβίαση”, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή η Επιτροπή θα μπορούσαν να προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα – να αποφασίσουν αν υπάρχει “σοβαρή και επίμονη” παραβίαση των αξιών της ΕΕ. Η κατάληξη σε αυτό το συμπέρασμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δείχνουν ελάχιστη όρεξη να προχωρήσουν τόσο πολύ.

«Το άρθρο 7 αποσκοπεί στην αποκατάσταση των προϋποθέσεων για διάλογο», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος από μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. «Ο στόχος δεν είναι κυρώσεις, ο στόχος είναι να τους φέρει πίσω σε πρακτικές που είναι ανεκτές».

Οι ηγέτες όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ (εκτός από την Ουγγαρία) θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ μιας «σοβαρής και διαρκούς παραβίασης» προκειμένου η διαδικασία να φτάσει στο επόμενο στάδιο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η Ουγγαρία έχει ήδη πει ότι θα εμποδίσει οποιοδήποτε τέτοιο βήμα εναντίον της Πολωνίας και φαίνεται πολύ πιθανό ότι η Βαρσοβία θα κάνει το ίδιο. Άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ που έχουν υποστεί κριτική για τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι επίσης πολύ επιφυλακτικές στο να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο γι ‘αυτούς.

Le Monde: Ο Μακρόν παρουσίασε την στρατηγική του για την αντιμετώπιση της φτώχειας

«Νέα μάχη για να μην ξεχαστεί κανείς, κυρίως οι ουραγοί», εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας την στρατηγική του για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

«Βρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας για να προσπαθήσω να ξεκινήσω μία νέα μάχη, αναγκαία, ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, τη μάχη για να αποφασίσουμε δυναμικά ότι δεν θα ξεχάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μουσείο του Ανθρώπου (Musee de l’Homme), στο Παρίσι απευθύνοντας έκκληση προς τους πρώτους να μην ξεχνούν τους ουραγούς.

«Κανείς δεν είναι «πρωτοπόρος» εάν δεν ακολουθεί η υπόλοιπη κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας υπενθυμίζοντας την φράση που είχε χρησιμοποιήσει το φθινόπωρο του 2017 προκαλώντας έντονες επικρίσεις. «Όταν είσαι φτωχός, δεν είναι επειδή το έχεις επιλέξει. Όταν ζεις στην φτώχεια, αυτό είναι ο ντετερμινισμός των ντετερμινισμών».

Η «εθνική στρατηγική» για την καταπολέμηση της φτώχειας περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη της επισφάλειας για τους νεότερους, αλλά και για την καθιέρωση μιας «καθολικής εισοδηματικής δραστηριότητας» και την ενίσχυση καθεστώτα στήριξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα κύρια μέτρα αυτού του σχεδίου αξίας με 8,5 δισ. ευρώ, είναι εδώ και τα καταγράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde ,

– Δημιουργία ενός ενιαίου καθολικού εισοδήματος δραστηριότητας που θα ωφελήσει 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα αυξήσει κατά 80 ευρώ μήνα το κατώτατο εισόδημα το SMIC

– Επέκταση της καθολική υγειονομική κάλυψη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην περίθαλψη για τους πλέον ευάλωτους θα καταβάλλεται μια επιπλέον συμπληρωματική καθολική ασφάλιση υγείας με τη χρηματοδοτική συμμετοχή λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα. Περί τα 200.000 άτομα θα επωφεληθούν από την CMU-C και το καλάθι των προσφορών θα βελτιωθεί για 1,4 εκατομμύρια άτομα.

Πρόληψη της φτώχειας από την παιδική ηλικία

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ένα παιδί φτωχής οικογένειας γίνει ένας επιπλέον φτωχός ενήλικας αύριο. θα διατεθούν 1. 240.000.000 € για την αύξηση του αριθμού των φτωχών παιδιών που φοιτούν σε παιδικό σταθμό η για την φύλαξη φτωχών παιδιών .

Θα δοθεί επιχορήγηση στις κοινότητες, για τη δημιουργία 90.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Θα εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα εντατικής επανεκπαίδευσης 600.000 επαγγελματιών στο κλάδο της φροντίδας ανηλίκων απιδιών για να ενισχυθεί «εκπαιδευτική ποιότητα» της φιλοξενίας νηπίων σε παιδικούς σταθμούς και της επιτήρησης ανηλίκων.

Αντιμετώπιση της «υλικής στέρησης» των φτωχών παιδιών

Το κράτος θα υποστηρίξει οικονομικά τα σχολεία ώστε να προσφέρουν πρωινό. Θα βοηθήσει επίσης τα σχολεία στις γειτονιές προτεραιότητας και τις μικρές πόλεις να εφαρμόσουν κοινωνικά τιμολόγια στο κυλικείο, με γεύματα αξίας ενός ευρώ.

Μικτός ομάδες από ανθρώπους της Κρατικής Αρωγής και των Υπηρεσιών Ευημερίας του Παιδιού θα φροντίζουν τις οικογένειες με παιδιά στο δρόμο για την πρόληψη της επαιτείας.

Υποχρεωτική κατάρτιση και μαθητεία για τους περίπου 20 000 το χρόνο νέους που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα