back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα παιδιά ζωγραφίζουν, φαντάζονται και μαθαίνουν τη Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Παιδιά και έφηβοι καταθέτουν την δική τους οπτική για τη Δημοκρατία. Η έκθεση «Δημοκρατία για εμένα!» με έργα μαθητών από σχολεία της Αθήνας για 5η συνεχή χρονιά φιλοξενείται έως τις 19 Σεπτεμβρίου στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.

Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας για το Παιδί, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.
Φέτος τα παιδιά δημιoύργησαν με θέματα την αναγνώριση της ταυτότητας, την αποδοχή της ετερότητας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες

«Για μας, πάντα, είναι ένα στοίχημα το να δουλεύουμε με παιδιά, λέει στον Αθήνα 984 η Μάρω Γούναρη υπεύθυνη εκπαιδευτικού έργου στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο «για ένα θέμα τόσο σημαντικό αλλά και ευαίσθητο όπως είναι η Δημοκρατία. Ιδίως για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας για τα οποία οι αφηρημένες έννοιες δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοηθούν. Θέτουμε λοιπόν το στόχο του ενεργού πολίτη. Είναι σημαντικό να καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Κάθε χρονιά αναπτύσσουμε μία ιδιαίτερη πτυχή που μπορεί να είναι η προστασία του περιβάλλοντος ή αποδοχή της διαφορετικότητας ή η συμμετοχή στα κοινά. Φέτος ο άξονάς μας ήταν το τρίπτυχο, αναγνώριση της ταυτότητας, αποδοχή της ετερότητας και σεβασμός στη διαφορετικότητα. Είναι σημαντικό μέσα από την διαδικασία της δημιουργίας, το παιδί να αναγνωρίσει στοιχεία του εαυτού του και να τα δει σε σχέση με τον άλλον. Σε ποια κομμάτια μπορεί να συγκλίνει ή αν υπάρχει απόκλιση, ότι είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και θεμιτό. Έτσι μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους».

dimokratia_gia_mena

Η έκθεση

Τα έργα της περιοδικής έκθεσης είναι αποτέλεσμα εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν με παιδιά και εφήβους και συγκεκριμένα πρόκειται για:

Το συμμετοχικό, εν εξελίξει έργο, SOME DEMOCRATIC FOREST

Σύλληψη της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου καλλιτεχνικού εγχειρήματος, με τίτλο: The Garden: All the Fearful and Joyful Things Joining One to the Other. Δημιουργήθηκε από το 2016 μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τα Πολιτιστικά Θέματα ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής σε παιδιά και εφήβους μαθητές από 30 σχολεία στην Αττική και σε κέντρα προσφύγων με την υποστήριξη του Goethe Institut Athens, του Maker Space του δήμου Αθηναίων και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Το «Φαντ-αστικό τοπίο»

dimokratia_gia_mena

Ένα ζωγραφικό συλλογικό έργο που δημιούργησαν τα παιδιά στο 135ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, γράφοντας τον δικό τους δεκάλογο για μια ιδανική δημοκρατική πόλη.

«Το ανθρώπινο παζλ!»

 

dimokratia_gia_mena

Έργο που δημιούργησαν τα παιδιά στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που αποτύπωσαν τη διαφορετικότητα με τον δικό τους παιχνιδιάρικο τρόπο.

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τα παιδιά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκπαιδευτικής δράσης «Πριν να φύγω για βουτιές στο σχολείο διακοπές!» που υλοποίησε η Ορχήστρα των Χωμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Μία βαλίτσα γεμάτη εντυπώσεις, χρώματα και σχήματα

dimokratia_gia_mena

Ένα βίντεο όπου η Θεατρική Ομάδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ, στο πλαίσιο των δημιουργικών, εκπαιδευτικών της δράσεων μέσω του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παρουσιάζει μία βαλίτσα γεμάτη εντυπώσεις, χρώματα και σχήματα, η οποία μάς αποκαλύπτεται. Παιδιά διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικές χώρες έπαιξαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τη δική τους βαλίτσα που περιείχε τα δικά τους παιχνίδια, το δικό τους ιδιαίτερο γούστο, τις δικές τους ιδέες. Τα παιδιά δημιούργησαν ελεύθερα τις βαλίτσες τους. Η κάθε μια ήταν ξεχωριστή, όπως και εκείνα.

Το έργο «Εγώ κι εσύ μαζί»

dimokratia_gia_mena

Μία εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες δημοτικού του Mποδοσάκειου Διδακτηρίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Το έκθεμα είναι η συνέχεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θεματικό άξονα το τρίπτυχο ταυτότητα – ετερότητα – διαφορετικότητα που σχεδίασε και υλοποίησε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στο σύνολο των μαθητών τον Ιανουάριο του 2018.

Επιπλέον, φέτος στο πλαίσιο του Αthens Democracy Forum και σε συνεργασία με το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιαστεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας η μικρού μήκους ταινία «Ο Μπασίρ στη Χώρα των Θαυμάτων» (Bachir In Wonderland), 2017, Ολλανδία, διάρκειας 16′, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:30. Ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησαν οι δημοσιογράφοι Έβελιν Φέχοφ και Ελς Ντούραν. 

Η ομορφιά στην ύπαρξη της ανομοιογένειας

«Τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα αναγνωρίζουν την ομορφιά στην ύπαρξη της ανομοιογένειας», σημειώνει η κυρία Γούναρη, «μαθαίνουν να στηρίζουν τις επιλογές τους και να αποδέχονται τις επιλογές των άλλων. Αυτό είναι που θα τους κάνει αργότερα δημοκρατικούς και συμμετοχικούς πολίτες».

Info

Ημερομηνίες της έκθεσης : 12, 13, 14, 15, 16, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ωράριο : 11:00 – 15:00

Τοποθεσία : Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, (κτίριο Ωδείου Αθηνών), Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα