back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το θέμα των συντάξεων έθεσε στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο

Διαβάστε επίσης

 

Το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων έθεσε στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζοντας στοιχεία και πίνακες που καταδεικνύουν ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε ότι η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό, όπως και ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να μην τεθεί σε ισχύ και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με τους θεσμούς, επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Επιπλέον, συζητήθηκαν η πορεία των μεταρρυθμίσεων και το θέμα των κόκκινων δανείων ,ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Κοινή δήλωση θεσμών μετά την πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τις επαφές τους στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η κατάσταση της οικονομίας και οι βασικές προκλήσεις αυτή την περίοδο μετά από το πρόγραμμα.

Τονίζουν πως συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως η πρώτη τριμηνιαία έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

Τονίζεται επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί διεξήγαγαν συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, εν όψει και της κατάρτισης του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι θεσμοί στην ανακοίνωση τους σημειώνουν πως ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

Παράλληλα αναφέρεται ότι μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και ότι η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό που έγραψε το ΑΠΕ»

Νωρίτερα, σάλος προκλήθηκε με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο έκανε λόγο ότι επετεύχθη συμφωνία για μη περικοπή των συντάξεων. «Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται» επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδοντας την είδηση.

«Αυτά που έγραψε την Παρασκευή το Αθηναϊκό Πρακτορείο δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, παρά μόνον συζητήσεις» υποστήριξε κυβερνητικός παράγοντας.

Ευθύνες στη διοίκηση του ΑΠΕ επέρριψε η ΝΔ κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί το μέσο «ως όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».
«Κάθετη η αντίδραση της ΝΔ γιατί έχουν προηγηθεί διάφορες αφορμές από το ΑΠΕ», σχολίασε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για «fake news, προφανώς κατόπιν εντολής του Μαξίμου» έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Διάψευση και από την Κομισιόν «Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται»

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν, ερωτηθείς τόνισε ότι η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη Τετάρτη, ήταν ξεκάθαρη: «“Pacta sunt servanda” – τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται».
«Αυτή είναι και η μόνη θέση που μπορείτε να κοιτάξετε», υπογράμμισε.

Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία για μη περικοπή των συντάξεων

Δεν υπάρχει συμφωνία για μη περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι έχει επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να αποφύγει περικοπές έως και 18%. Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, τονίζει ότι απαιτείται ακόμη δουλειά. Δεύτερη πηγή αναφέρει ότι δεν υπάρχει κατάληξη στις συνομιλίες Θεσμών – κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα