back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Έξι εθνικοί στόχοι – Τρεις νέες δεσμεύσεις

Διαβάστε επίσης

«Έξι μεγάλοι εθνικοί στόχοι για την αναγέννηση της χώρας», βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ του Σαββάτου, στη ΔΕΘ.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι αλλά απαξιωμένοι», υποστήριξε ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ, έκανε λόγο για «νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες που στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους».

Τρεις νέες δεσμεύσεις

Ανέπτυξε τις προτάσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα καταργήσει σταδιακά και το τέλος επιτηδεύματος. Σε ότι αφορά το μειωμένο ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι θα μεταφερθεί από το κεντρικό κράτος στους Δήμους. Επίσης έκανε λόγο για μία ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για μικρές οφειλές έως 3000 ευρώ . Δήλωσε δε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η άρση των capitals controls.

Οι έξι Εθνικοί Στόχοι

Οι 6 στόχοι που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρεσης μίας πλατιάς πλειοψηφίας» αφορούν σε:

-Ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους

-Οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις

-Λειτουργικό πολιτικό σύστημα και αποτελεσματικό κράτος

-Παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον παρακολουθώντας την οικονομία

-Κράτος δικαίου και ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας

-Χώρα που δεν θα ανήκει απλά στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι» και προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» και ότι «όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε φιλόδοξους στόχους για τη χώρα, όπως μέσος ρυθμός ανάπτυξης 4% και 700.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Άσκησε μάλιστα κριτική και στους πιστωτές που μας επέβαλαν «εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις».

«Κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας και ότι «υποτιμούν πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή εφαρμόζεται στη χώρα και σκότωσε τα κίνητρα για δημιουργία και εργασία με παρανοϊκούς φόρους και εισφορές».

«Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φθάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνω ότι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδος για να μπορούμε να δανειζόμαστε όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό επανέλαβε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί, εξήγησε το σχέδιο τριών πυλώνων και διευκρίνισε ότι στο νέο Ασφαλιστικό θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νέους συνταξιούχους καθ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο.

Μίλησε για λιτό και αποτελεσματικό κράτος, διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά δεσμεύτηκε για αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση, κατάρτιση και απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης.

Στα εργασιακά δεσμεύτηκε για κατάργηση υποκατώτατου μισθού, ενώ για τον κατώτατο μισθό τόνισε ότι θα καθορίζεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Προανήγγειλε εξάλλου ρύθμιση οφειλών για όσους χρωστούν έως 3.000 ευρώ, με 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ το μήνα.

Δήλωσε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Αναφερόμενος στο «Μακεδονικό» επανέλαβε τη διαφωνία της ΝΔ με τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ θα την καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή.

Τόνισε μάλιστα πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε τέλος πως για τον ίδιο «δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα» και σημείωσε πως «το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και θέλει από όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση».

Απευθυνόμενος μάλιστα και «στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς» διαμήνυσε ότι «υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος».

«Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις, αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε όχι «αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά συμπόρευση για το μέλλον», όχι «λόγια και υποσχέσεις, αλλά πράξεις», όχι «διχασμούς και συνθήματα όπως το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», αλλά ενότητα, μέτρο, ρεαλισμό, και κυρίως αποφασιστικότητα».

Κ. Καραμανλής: «Είμαστε όλοι εδώ για μια μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ»

«Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε την παράταξή μας στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη με στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

 Α. Σαμαράς: «Η Μακεδονία ούτε χαρίζεται, ούτε ξεπουλιέται, πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη»

«Η Μακεδονία ούτε χαρίζεται, ούτε ξεπουλιέται» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο για να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 83η Δ.Ε.Θ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα