back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο “γρίφος” των συντάξεων – Οι αποφάσεις στο Eurogroup του Νοεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Αναπάντητο παρέμεινε το αίτημα της Αθήνας για την αναβολή η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις, κατά τον πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών μετά την λήξη του μνημονίου.

Ο “γρίφος των συντάξεων” συντίθεται από πλειάδα δηλώσεων και πληροφοριών ενίοτε με διπλή ανάγνωση και όλες οι αναφορές παραπέμπουν αφ ενός στην κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 καθώς βεβαίως και στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε και το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Όπως υποστηρίζουν έθεσαν υπόψιν των θεσμών στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η μη εφαρμογή του, δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Μ.Σχοινάς: Οι πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με δηλώσεις του σήμερα Σάββατο σημείωσε ότι  «Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων”. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται αλλά επειδή η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς.

“Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας”.

Ε.Αχτσιόγλου: Δεν αμφισβητούν την βιωσιμότητα

“Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος”, τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της χθές στον ραδοφωνικό σταθμό “NEWS 24/7 και υπογράμμισε ότι «η αναλογιστική μελέτη, που είναι σε ισχύ μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 και δείχνει την προβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2070, έχει εγκριθεί από την Κομισιόν».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο της συζήτησης, βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε λίγα χρόνια θα ταυτιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς»

Όπως ανέφερε η κα Αχτσιόγλου «οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος αυτού θα υπάρξει στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019» και σημείωσε ότι «υποβάλλαμε εκ νέου τα στοιχεία αυτά, τα οποία πια επιβεβαιωμένα αποδεικνύουν ότι διαρθρωτικά και δημοσιονομικά το μέτρο δεν είναι αναγκαίο».

Ε.Τσακαλώτος : Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη

Χαμηλούς τόνους κρατά για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η κυβέρνηση ενεργεί περισσότερο στο πλαίσιο της πειθούς και λιγότερο στην επιβολή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στη εφημερίδα “Ναυτεμπορική“.

Σε σημείο της συνέντευξής του ο κ.Ε.Τσακαλώτος τόνισε ότι “έχουμε και δημοσιονομικό χώρο να υλοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων, τόσο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις όσο και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτή η συζήτηση είναι εν εξελίξει” και αναφέρθηκε σε δυνατότητα θετικών παρεμβάσεων “χωρίς να έχουμε την περικοπή στις συντάξεις”.

Χ.Γκότσης : Δεν χρειάζονται μειώσεις

“Μέ βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν χρειάζεται να πάμε σε μειώσεις συντάξεων” λέει ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Όπως δήλωσε στον “Αθήνα 9.84” και την εκπομπή των Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου “Προκειται για ένα δημοσιονομικό μέτρο που το ΔΝΤ το έχει “βαφτίσει” ως διαρθρωτικό”.

Η δήλωση των θεσμών

Χωρίς καμία αναφορά με την λέξη “συντάξεις” παρουσιάστηκε η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Θεσμοί.

“Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής”.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα