back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χάικο Μάας: “Χρειαζόμαστε μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία”

Διαβάστε επίσης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Γερμανία ενόψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 28 και 29 του μηνός έπειτα από πρόσκληση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι σχέσεις των δύο χωρών, που είχαν σχεδόν διαρραγεί έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, φαίνεται σταθερά να μπαίνουν σε τροχιά κανονικότητας.

Σε αυτό σίγουρα συνέδραμε και η κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας με την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ και της Μεζάλε Τόλου, μολονότι εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία 30 γερμανοί υπήκοοι για πολιτικούς λόγους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “είναι στρατηγικό συμφέρον της Γερμανίας να διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο ένας ισχυρός γείτονας, αλλά και ένας σημαντικός εταίρος της Γερμανίας”. Μάλιστα πρόσφατα ο ίδιος επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Οι αντιδράσεις

Το ταξίδι του Ερντογάν θα δείξει κατά πόσον έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις σχέσεις των δύο κρατών. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν επιθυμούν την επίσκεψη του τούρκου προέδρου και του επιφυλάσσουν δυσάρεστη υποδοχή με διαδήλωση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – η Αριστερά, οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία- ασκούν δριμεία κριτική στην επικέιμενη επίσκεψη. Ο Τζεμ Εζντεμίρ, βουλευτής των Πρασίνων και πρώην ηγέτης του κόμματος τουρκικής καταγωγής, δήλωσε: “O Ερντογάν δεν είναι ένας φυσιολογικός πρόεδρος δημοκρατικού κράτους και γι’ αυτό δεν πρέπει να τον υποδεχθούμε σαν κανονικό πρόεδρο δημοκρατικού κράτους”.

Ο Μάας ανέφερε σχετικά: “Η έντονη δυσαρέσκεια που προκαλείται από την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν και η έκφρασή της μέσω κινητοποιήσεων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής έκφρασης στη χώρα μας. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι ο κύριος Ερντογάν δεν μπορεί να έρχεται στη χώρα μας. Αντιθέτως: έχουμε πολλά να συζητήσουμε”.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεδομένου ότι στην Γερμανία ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. “Γι αυτό το λόγο, είναι εύκολο οι πολιτικές συγκρούσεις που συνδέονται με την Τουρκία να φτάσουν και στη Γερμανία. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μία εποικοδομητική σχέση”, τόνισε.

Θα εκφωνήσει λόγο ο Ερντογάν στην Κολονία;

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι εκτός από το Βερολίνο, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί και την Κολονία, όπου κατά το παρελθόν είχε δώσει ομιλία ενώπιον πολυπληθούς κοινού. Εάν αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά παραμένει ως προς το παρόν άγνωστο. Σε σχετική ερώτηση ο Μάας απάντησε διπλωματικά: “Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με την Τουρκία. Η τουρκική πλευρά γνωρίζει τις προσδοκίες μας να μην υπάρξει καμία κίνηση που θα έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια προσέγγισης”.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευε πέρυσι τις προεκλογικές ομιλίες τούρκων πολιτικών επί γερμανικού εδάφους. Πλέον ο Ερντογάν έχει κερδίσει τις εκλογές, έχει αποκτήσει μετά τη συνταγματική αναθεώρηση υπερεξουσίες, επομένως δεν έχει λόγο να επιδιώξει μία ομιλία, η οποία μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να απαγορευθεί από τις αρχές για λόγους ασφαλείας και θα δημιουργούσε εκ νέου ένταση.

Ο τούρκος πρόεδρος θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές και στο πλαίσιο της διμερούς επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, και την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα