back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λίφτινγκ στα ΚΕΠ της Αθήνας – Γ. Καμίνης: Στόχος ν’ αλλάξει η σχέση πολίτη-δημ. υπηρεσίας

Διαβάστε επίσης

«Λίφτινγκ» και στα υπόλοιπα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, προανήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από το ανακαινισμένο ΚΕΠ της πλατείας Βικτωρίας.

«Να αλλάξει η σχέση στην πρώτη επαφή των πολιτών με μια δημόσια υπηρεσία»

«Ο δήμος προσπαθεί να αλλάξει τη σχέση που διαμορφώνεται στην πρώτη επαφή των πολιτών με μια δημόσια υπηρεσία. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στους ανθρώπους που εργάζονται εδώ, αλλά και στους πολίτες. Να μην υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής και ουρές», δήλωσε ο κ. Καμίνης .

Παραδόθηκε και επισήμως σήμερα στους κατοίκους της Κυψέλης ένας πλήρως ανακαινισμένος και μοντέρνος χώρος που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του πολίτη με τη δημόσια υπηρεσία. Ο χώρος ανακατασκευάστηκε με την ευθύνη της ΔΑΕΜ, της Εταιρίας Πληροφοριακών Συστημάτων και Οργάνωσης του δήμου Αθηναίων. Το κόστος του έργου ανήλθε στις 55.000 ευρώ και καλύφθηκε από δημοτικούς πόρους.

Ένα νέο, διαφορετικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ξεκίνησε τη λειτουργία του  στην πλατεία Βικτωρίας και οι πρώτες κριτικές των πολιτών αλλά και των υπαλλήλων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τους σχεδιαστές του.

Στον εσωτερικό χώρο κυριαρχούν τρία χρώματα το μπλε, το κίτρινο και το πράσινο. Στα ίδια χρώματα και τα σκαμπό για τον κόσμο που περιμένει τη σειρά του για να εξυπηρετηθεί. Τέλος, τα γκισέ είναι από ξύλο και στο κάτω μέρος βαμμένα με άσπρο χρώμα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την επίσκεψη του  συνομίλησε με τους υπαλλήλους και τον κόσμο που βρέθηκε σήμερα στο ΚΕΠ για να εξυπηρετηθεί.

[su_slider source=”media: 23277,23279,23281,23280,23276,23283″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Τις εργασίες σχεδιασμού και ανακαίνισης ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο της ομάδας των A2 Architects που συμμετείχε στον ανασχεδιασμό των ΚΕΠ. Η συνεργασία με τον δήμο προέκυψε μάλλον τυχαία. Η ΔΑΕΜ Α.Ε. Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων που είναι υπεύθυνη για τα ΚΕΠ της Αθήνας αναζήτησε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις στους χώρους των ΚΕΠ της Αθήνας. Έτσι, «μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε διερευνητικά και στο σχετικό αρχιτεκτονικό γραφείο , λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του  στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καταστημάτων».

Με κεντρική ιδέα τη δημιουργία ενός λειτουργικού και αισθητικά άρτιου χώρου που θα σέβεται τους εργαζόμενους και τον πολίτη, δημιουργώντας μια νέα σχέση μεταξύ τους, αλλά και με πλήρη προσαρμογή στον σφιχτό προϋπολογισμό του έργου, η ομάδα των  A2 Architects κατέθεσε την πρότασή της που έγινε δεκτή από τον δήμο.

Για την υλοποίηση του νέου ΚΕΠ- εκτός από τους αρχιτέκτονες Σωτήρη Ανυφαντή, Νίκο Ιωάννου και Παρή Αργυρακάκη- κινητοποιήθηκαν άμεσα διάφορες «δυνάμεις» που έκαναν το όλο εγχείρημα εφικτό.  Πρώτα από όλα η διοίκηση της ΔΑΕΜ, η διευθύντρια και οι υπάλληλοι του ΚΕΠ Βικτώριας οι οποίοι βοήθησαν ιδιαίτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας καθώς και συνεργάτες του αρχιτεκτονικού γραφείου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για την οικονομία της κατασκευής τα γραφιστικά του καταστήματος έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο σε συνδυασμό με  υπάλληλο της ΔΑΕΜ . Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην Κατασκευαστική εταιρία Επίκυκλος η οποία που παρά τον σφιχτό προϋπολογισμό κατάφερε να παραδώσει ένα άρτια κατασκευασμένο έργο.

Σύμφωνα με το γραφείο των A2 Architects και τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Ανυφαντή, «όλοι οι δημόσιοι χώροι εξυπηρέτησης πολιτών οφείλουν να μην είναι ουδέτεροι, καθώς η κλασική εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας έχει κουράσει τον πολίτη και δεν συμβάλλει στη σχέση του με το δημόσιο», σε αντίθεση- όπως προσθέτει- για παράδειγμα με χώρους όπως το μετρό της Αθήνας οι οποίοι σέβονται τον πολίτη και  έγιναν εξ’ αρχής σεβαστοί από αυτόν. Η νέα εποχή που ξεκινά μετά την κρίση έχει πολλές δυσκολίες αλλά αποτελεί ευκαιρία για νέες συλλογικότητες. Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε τη βελτίωση του δημόσιου χώρου η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να επιτευχθεί με εκτεταμένους αλλά και ορθολογικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς».

Οι A2 Architects είναι μία αρχιτεκτονική ομάδα με έδρα την Αθήνα που ιδρύθηκε το 2007. Με portfolio έργων που περιλαμβάνει από ανακαινίσεις και εμπορικούς χώρους μέχρι ιδιωτικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, στόχος του γραφείου είναι η αρχιτεκτονική που αφορά την ιδιαιτερότητα κάθε έργου, τον χρήστη και όχι τον εντυπωσιασμό. Η σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού design, ο πειραματισμός με νέα υλικά, η συνύπαρξη παλαιού και νέου, η λεπτομέρεια στην κατασκευή και η απόλυτη απλότητα, χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία της ομάδας του γραφείου.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα