back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι δεσμεύσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη από την ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Η μείωση φόρων και εισφορών ως «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» καθώς «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα η ελληνική οικονομία να ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος», βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θέτοντας ως φιλόδοξο στόχο την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια και τη δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας την προσεχή πενταετία μέσω μίας επενδυτικής έκρηξης που θα είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος από την εφαρμογή ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Την ίδια, ώρα σε πολιτικό επίπεδο, ήταν σαφής η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιπαραθέσει «μήνυμα ενότητας απέναντι στο «χυδαίο διχασμό» που καταλογίζει στην κυβέρνηση και στις «διαχωριστικές γραμμές» που προσπαθεί να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας ιδιαίτερα μετά την 21η Αυγούστου. Με αυτό το στόχο υπογράμμισε πως ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και για εκείνο δεν υπάρχει «γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε και στη ΔΕΘ ότι πρόθεσή του είναι να επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες ακόμη και αν το κόμμα του κερδίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές ξεκαθαρίζοντας όμως για μία ακόμη φορά ότι τα όποια σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ δεν αφορούν και τον ΣΥΡΙΖΑ- θέση που διατυπώνει σταθερά από το 2016 όταν ζήτησε για πρώτη φορά πρόωρες εκλογές και πολύ χαρακτηριστικά δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσω να συγκυβερνήσω με τον κ. Τσίπρα γιατί μας χωρίζει άβυσσος».

Είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στραμμένο το βλέμμα μετεκλογικά κυρίως στην κεντροαριστερά και όχι κατ’ ανάγκη για κυβερνητική συνεργασία, αλλά για συνεννόηση πάνω σε μία συγκεκριμένη ατζέντα που σε σημαντικό βαθμό προσδιόρισε και ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες, στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Εκεί είχε επικαλεστεί ως δυνητικούς «σταθμούς συνάντησης» την «προστασία των θεσμών, την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και την καλλιέργεια ενός νέου πατριωτισμού και σύγκλισης στα μεγάλα εθνικά θέματα» και ως «σταυροδρόμια» για μετά τις εκλογές «το νέο Σύνταγμα, έναν νέο εκλογικό νόμο στην αρχή της επόμενης κυβέρνησης ο οποίος θα αποτυπώνει την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και στην κυβερνησιμότητα, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στον εκσυγχρονισμό, στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και σε ένα εθνικό πρόγραμμα για την Παιδεία».

Βήμα παραπάνω έγινε πάντως από πλευράς του κ. Μητσοτάκη με την γνωστοποίηση στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, της πρόθεσής του πρόσωπα από τον χώρο της κεντροαριστεράς ή ακόμη και της Αριστεράς να συμπεριληφθούν και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Πρόκειται για σημαντική προαναγγελία που θα κριθεί βεβαίως από την υλοποίησή της στην πράξη.

Ο ίδιος πολιτικός χώρος είναι εκ των βασικών αποδεκτών του μηνύματος που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης μέσω της βεβαιότητας που εξέφρασε ότι σε κάθε περίπτωση «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική», αλλά και του σεναρίου που έθεσε προς προβληματισμό όλων σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο: «Σκεφτείτε λίγο μία χώρα εκτός αγορών, τα επιτόκια να ανεβαίνουν και η χώρα να οδηγείται και πάλι σε δεύτερες εκλογές, με απλή αναλογική και να γνωρίζουν όλοι ότι την επόμενη μέρα είναι εξασφαλισμένη η ακυβερνησία της χώρας».

«Παράθυρο» για συνεννόηση και με το κυβερνών κόμμα αφέθηκε μόνο για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να ανοίξει δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο μείζον ζήτημα αποτελεί η συμφωνία των δύο κομμάτων για να συμπεριληφθεί στις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν και το άρθρο 16, το περιεχόμενο του οποίου υπερασπίζεται σθεναρά το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι το άρθρο 16 πρέπει να συμπεριληφθεί στα υπό αναθεώρηση ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορέσει να το αλλάξει και να ανοίξει ο δρόμος και για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για αλλαγή που διαχρονικά υποστηρίζεται από τη ΝΔ και είχε συμπεριληφθεί στις προτάσεις της τόσο επί Κώστα Καραμανλή όσο και επί Αντώνη Σαμαρά.

Σε ότι αφορά τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήταν ουσιαστικά τέσσερις: Η σταδιακή κατάργηση και του τέλους επιτηδεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες εντός διετίας. Η ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη έως 3000 ευρώ.

Η πλήρης άρση των capital controls ως μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, όπως είπε, και η μεταβίβαση ως το 2021 της αρμοδιότητας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Η τελευταία είναι θέση που δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά-ως επιδίωξη είχε τονιστεί και από τον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ του 2014- αλλά για πρώτη φορά συγκεκριμενοποιείται χρονοδιάγραμμα.

Σε ότι αφορά το συνολικό πακέτο μείωσης φόρων και εισφορών που προτείνει η ΝΔ ένα κομμάτι του έχει κοστολογηθεί πλήρως από το 2016 και ένα άλλο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις γαλάζιες προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όταν εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το βασικό πακέτο μείωσης φόρων έχει εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ 2016 (μείωση ΕΝΦΙΑ, φόρου για επιχειρήσεις κ.λ.π), έχει κοστολογηθεί περίπου 2 δις για την διετία και συνοδεύεται από δέκα συγκεκριμένες πηγές περικοπής δημοσίων δαπανών, αντίστοιχου ύψους 2 δις.

Στις προτάσεις εκείνες έχουν προστεθεί έκτοτε η μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% από 22% για εισοδήματα έως 10000 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24 σε 13% , η μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 15% σε ορίζοντα τετραετίας και προχθές η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η υλοποίησή τους είναι σαφές ότι στηρίζεται στην πεποίθηση της ηγεσίας της ΝΔ ότι με την μείωση των φόρων θα επιτύχει βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και ότι με την πολιτική της θα επιτύχει ανάπτυξη 4% η οποία θα αυξήσει σημαντικά και τα δημόσια έσοδα. Στην Πειραιώς πιστεύουν επίσης ότι κερδίζοντας το στοίχημα της μεταρρυθμιστικής αξιοπιστίας που θεωρούν ότι έχει χαθεί από την σημερινή κυβέρνηση, θα πείσουν- σε επόμενη φάση- τους δανειστές για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα