back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πολωνία και Moody’s φέρνουν εισροές στο ΧΑ έως 200 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Σε εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο που μπορεί να φτάσουν και τα 200 εκατ. ευρώ οδηγεί η επικείμενη αναβάθμιση της Πολωνίας από τον οίκο FTSE σε αναπτυγμένη αγορά την ερχόμενη Παρασκευή.

Και αυτό διότι ο αριθμός των χωρών στην κατηγορία του Advanced Emerging Markets που ανήκει η Ελλάδα μειώνεται από 11 σε 10 και τα κεφάλαια που επενδύονται στις συγκεκριμένες αγορές θα πρέπει να ανακατανεμηθούν.

Η ανακατανομή των ίδιων θεωρητικά κεφαλαίων ευνοεί την Ελλάδα λόγω της μείωσης του αριθμού των χωρών και άρα της αναλογικής αύξησης (λόγω αύξησης της στάθμισης) των προς επένδυση ποσών από index funds (κεφάλαια που επενδύουν και ακολουθούν τους δείκτες).

Η ροή κεφαλαίων προς το ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να είναι και υψηλότερη δεδομένου ότι την Παρασκευή αναμένεται και αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα. Ωστόσο δεν αποκλείεται αναβάθμιση και κατά δυο βαθμίδες γεγονός που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις ροές κεφαλαίων προς το ΧΑ αλλά και πιθανότατα προς τα ελληνικά ομόλογα.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα