Search
Prosaic_ Origins

Σύγχρονη τέχνη στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών

1112

Την ευκαιρία να περιηγηθούν, ανακαλύπτοντας την σύγχρονη τέχνη, στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, δίνει στους Αθηναίους ο πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ στο πλαίσιο του πρόγραμματος «Έργο στην πόλη 2018».

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν έναν περίπατο ανάμεσα στον καταπράσινο, γεμάτο ελληνικά φυτά και εσπεριδοειδή κήπο ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα έργα που διακριτικά έχει τοποθετήσει στον χώρο ο γλύπτης Ανδρέας Λόλης.

Πρόκειται για την την έκθεση Prosaic Origins του Ανδρέα Λόλη, σε επιμέλεια Νάγιας Γιακουμάκη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου.

Prosaic_ Origins

Η έκθεση

Ο Ανδρέας Λόλης είναι ένας γλύπτης που δουλεύει με μάρμαρο. Μετά την ανάθεση από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ της παραγωγής νέων έργων με σκοπό να εκτεθούν στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, ο Λόλης ξεκίνησε τη δημιουργία του μεγαλύτερου δημόσιου project του μέχρι σήμερα. Η Βρετανική Σχολή Αθηνών και οι κήποι της γίνονται ο χώρος έκθεσης μιας σειράς νέων έργων που μας επιτρέπουν να αναστοχαστούμε την πρακτική του.

Στην έκθεση Prosaic Origins, αυτά τα «ρεαλιστικά» αντικείμενα από μεγάλα κομμάτια μάρμαρο σηματοδοτούν τον υλικό και λογιστικό κόσμο της κατανάλωσης, των απορριμμάτων και του εμπορίου. Αντικείμενα που, αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους, συχνά επαναχρησιμοποιούνται, βρίσκουν νέους κύκλους χρήσης: ένα κιβώτιο από χαρτόνι γίνεται ένα καταφύγιο, μία παρατημένη παλέτα μπορεί να ξαναγίνει κάθισμα. Σκιαγραφούν το «τοπίο της κρίσης» της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύουν την επινοητικότητα και την έλλειψη υλικών μέσων αυτών που δέχθηκαν τα χειρότερα πλήγματα από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Prosaic_ Origins

«Η έκθεση των έργων στους χώρους της Βρετανικής Σχολής Αθηνών είναι αυτή καθαυτή
μια δήλωση» επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Νάγια Γιακουμάκη. «Αυτό το ιστορικό ίδρυμα, που έχει στόχο του τη στήριξη και την ενίσχυση της αρχαιολογικής έρευνας, γίνεται το έδαφος για την εγκατάσταση αντικειμένων που αψηφούν τη διάβρωση, για την ίδρυση ενός μελλοντικού αρχαιολογικού χώρου».

Prosaic_ Origins

Βρετανική Σχολή Αθηνών

«Η Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι πάντα πρόθυμη να διατηρήσει και να διευρύνει την εμπλοκή της με τη σύγχρονη τέχνη» σημειώνει ο John Bennet, Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. «Έτσι αποδέχθηκε με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκληση να φιλοξενήσει το ΝΕΟΝ Έργο στην Πόλη 2018. Ελπίζουμε ότι τα έργα του Ανδρέα Λόλη που εκτίθενται στον χώρο όχι μόνο θα
προκαλέσουν τους θεατές και θα τους χαρίσουν απόλαυση, αλλά ότι θα ενθαρρύνουν νέους επισκέπτες να ενωθούν με τους πολλούς που έχουν ήδη βρεθεί στη Βρετανική Σχολή για διαλέξεις, εργαστήρια και σεμινάρια. Και ελπίζουμε να δουν τη Βρετανική Σχολή Αθηνών σαν ένα προσιτό μέρος – παρά τους τοίχους που μας κυκλώνουν- όπου συνεχίζουμε την ευρεία εμπλοκή μας με τον ελληνικό κόσμο την οποία έχουμε αναπτύξει και προβάλει στα πρώτα 130 χρόνια της λειτουργίας μας».

Prosaic_ Origins

Το πρόγραμμα του ΝΕΟΝ «Έργο στην πόλη»

Το πρόγραμμα του ΝΕΟΝ «Έργο στην πόλη» αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο της πόλης της Αθήνας. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση δημόσιων και ιστορικών χώρων μέσω της σύγχρονης τέχνης, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται για πέμπτη χρονιά, μετά τις αναθέσεις από τον ΝΕΟΝ στους Κωστή Βελώνη στην Καπλανών 11 (2017), Ζάφο Ξαγοράρη (2016), Μαρία Λοϊζίδου στον Αρχαιολογικό Xώρο και Μουσείο Κεραμεικού (2015) και Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά Αθηνών (2014).

Info

Είσοδος Ελεύθερη

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

13.09-30.09 | ΤΕΤ-ΚΥΡ: 12.00-20.00

03.10-14.11 | ΤΕΤ-ΚΥΡ: 10.00-18.00

Διεύθυνση (Σουηδίας 52, Κολωνάκι)

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *