back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλ.Τσίπρας- Κ.Μητσοτάκης: Ο Αθήνα 9.84 καταγράφει και συγκρίνει τις δεσμεύσεις στη ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, ο Αθήνα 9.84 επιχειρεί να καταγράψει και να συγκρίνει τις δεσμεύσεις τους, αλλά και να παραθέσει επιχειρήματα, που ακούστηκαν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με τα σχέδιά τους για την οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Επισημαίνονται μεταξύ άλλων όσα ειπώθηκαν για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για το Ασφαλιστικό σύστημα, για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για τον δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για οικονομικό πακέτο ύψους 3.5 δισ. ευρώ που -όπως είπε- «είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022».

Το συνολικό κόστος της αλλαγής του μείγματος που προτείνει η ΝΔ προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή μεσοσταθμικά 1,5 δισ. το χρόνο και όπως λένε στην Πειραιώς κάποιιες από τις παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν τα δύο πρώτα χρόνια (π.χ μείωση ΕΝΦΙΑ) και κάποιες σταδιακά στο βάθος τετραετίας (π.χ ασφαλιστικές εισφορές).

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε καταβολή μέχρι το τέλος του έτους αναδρομικών ενός δισ. ευρώ σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί, καθώς «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται» και πρόσθεσε ότι «εμείς πρώτοι εφαρμόσαμε την απόφαση και δώσαμε το 50% των αναδρομικών».

Η “μάχη του ΕΝΦΙΑ”

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευθεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% από την ΔΕΘ του 2016, τονίζει ότι το όφελος από αυτήν πρέπει να το καρπωθούν «και οι πιο αδύναμοι, αλλά κυρίως η μεσαία τάξη», ενώ επιφυλάχθηκε ως προς την τελική στάση της ΝΔ αναμένοντας την εξειδίκευση της κυβερνητικής εξαγγελίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του ΕΝΦΙΑ «ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα- όπως είπε- περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι «μέχρι το 2021, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι τελικά θα καθορίζεται από τους ίδιους τους δήμους», με αντίστοιχη περικοπή των κεντρικών πόρων που μεταφέρονται σε αυτούς.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από 1/1/19 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες, ενώ μίλησε για πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, με μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Επίσης έκανε λόγο επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης για όλους από 20% σε 15% εντός τετραετίας. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η οριζόντια μείωση όλων των εισφορών στο 15% θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα διότι θα έχει μια μαύρη τρύπα περίπου 2 δισ. ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστκό «είναι η μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με αυτό που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι με το Ασφαλιστικό τριών πυλώνων που παρουσίασε «αποδίδει την επικούριση αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα»

Ο κ. Μητσοτάκης που επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, διαβεβαίωσε ότι «η μετάβαση από το σημερινό σύστημα σε αυτό που περιγράφει η ΝΔ θα γίνει με ένα τρόπο ήπιο, χωρίς να θιχτεί κανείς από τους υφιστάμενους ασφαλισμένους», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το να το αρνείται «είναι στην ουσία σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο για να μην βλέπει ότι σήμερα το ασφαλιστικό μας σύστημα εξακολουθεί και έχει προβλήματα και στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι αρχής γενομένης από 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 29% σε 25%.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευθεί- ήδη από την ΔΕΘ 2016-για μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από 29% σε 20% εντός διετίας (24% το πρώτο έτος) και στα μερίσματα σε 5% από 15%. Έκανε επίσης λόγο για φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και για πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Επιδοτήσεις, αφορολόγητο , ΦΠΑ

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε από 1/1/19 πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε έμφαση στη δέσμευση «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού» μέσω χορήγησης μηνιαίου κουπονιού 180 ευρώ για επιλογή ιδιωτικού παιδικού σταθμού σε όσες οικογενειες δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε άμεσα 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Η κυβέρνηση διατηρεί στο 1 προς 1 τη σχέση προσλήψεων προς αποχωρήσεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε και μικρότερο αριθμό συμβασιούχων, καθώς μίλησε λιτό δημόσιο, με μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς απολύσεις.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για κατάργηση από 1/1/2019 του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε σταδιακά πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από 1/1/2021 μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή ΦΠΑ, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% με προοπτική ολόκληρο το τουριστικό πακέτο να πάει στο 11%.

Επίσης για αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο ο πρωθυπουργός απάντησε με την παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο», σημειώνοντας ότι τα ίδια επιχειρήματα που ανέπτυξε για την επίσης νομοθετημένη μείωση συντάξεων «ισχύουν και για το μέτρο αυτό».

Υποστήριξε πάντως ότι «επειδή το 2020 θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είναι κάτι το οποίο θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σταθερή και συνετή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια- στις οποίες περιλαμβάνεται και το αφορολόγητο που η ΝΔ δεν ψήφισε- συνιστούν επί της ουσίας ένα 4ο μνημόνιο.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για μείωση άμεσα του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και επίσης για χίλια ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε στρατηγική «δίκαιης ανάπτυξης» θέτοντας ως στόχο μέσα σε μία πενταετία «να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάπτυξη 4% τα επόμενα χρόνια και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων απασχόλησης, την επόμενη πενταετία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πια, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, υπάρχει η δυνατότητα λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού», αλλά το πόσο είναι θέμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρύθμιση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στην επεκτασιμότητα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα σε αυτούς οι οποίοι υπογράφουν τις ίδιες τις κλαδικές ή τις ομοιοεπαγγελματικές συμφωνίες, να ξέρουμε δηλαδή ότι πραγματικά αντιπροσωπεύουν το 50% της εργατικής δύναμης».

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκαν για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα, ενώ δεσμεύθηκε να αυξηθεί σε ένα δις από 760 εκατομμύρια σήμερα το ποσό για την στήριξη του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ έθεσε ως στόχο μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ να δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα