back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ΝΔ σταματά να στέλνει βουλευτές στα πάνελ της ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Στα άκρα η σύγκρουση ΝΔ-κυβέρνησης για την ΕΡΤ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην συμμετέχουν από σήμερα τους βουλευτές και τα στελέχη του από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ ωσότου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Νίκος Παπάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτων ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η ΝΔ δηλώνει προς την διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης ότι στο εξής δεν επιθυμεί να υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής ανιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές της.

«Μέχρι νεωτέρας η μόνη σχέση που θα έχει η ΝΔ με την ΕΡΤ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εκ του νόμου υποχρεωτική μετάδοση των δραστηριοτήτων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αφορμή για την απόφαση της Πειραιώς στάθηκε χθεσινό σχόλιο δημοσιογράφου (Σωτήρη Καψόχα) στο πλαίσιο εκπομπής της ΕΡΤ1 ότι ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ νόμιζε ότι άκουγε τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούτσιο.

Ανακοίνωση της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της, με αφορμή την απόφαση της ΝΔ «να αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΡΤ:

«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση «μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων».

Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Όσον δε αφορά στα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων».

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Η Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει τον δημοσιογράφο Σωτήρη Καψώχα, για τα προσβλητικά σχόλια εναντίον του Κυρ. Μητσοτάκη και Διαβιβάζει την υπόθεση στα αρμόδια όργανα της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει τη χρήση προσβλητικών σχολίων και ακραίων χαρακτηρισμών στον δημόσιο λόγο από μέλη της, κυρίως όταν βάλλουν κατάφωρα εναντίον των δημοκρατικών αξιών και της αξιοπρέπειας, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των απλών πολιτών.

Για τον λόγο αυτό και με αφορμή τον σχολιασμό της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, δηλώνει, για μία ακόμη φορά, ότι η τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υποχρέωση και αυτοδέσμευση, οι οποίες περιφρουρούν το κύρος και την αξιοπιστία του έργου μας.

Η μετάδοση της είδησης και ο σχολιασμός των γεγονότων είναι καθήκον των δημοσιογράφων, όμως, πρέπει να γίνονται με αίσθημα ευθύνης, σε πλαίσιο ευπρέπειας και δεοντολογίας. Εξάλλου το άρθρο 1 εδ. δ΄ του Κώδικα ρητά αναφέρει: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του».

Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι ο σεβασμός των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η υπόθεση διαβιβάζεται προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ.

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ

«Αυτοί που κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι παγκοσμίως που έριξαν ‘μαύρο’ στην ενημέρωση και τον πολιτισμό κλείνοντας πραξικοπηματικά την ΕΡΤ, αυτοί που καταγγέλθηκαν από διεθνείς οργανώσεις και συνδικάτα ότι με την διακυβέρνησή τους έριξαν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ότι αφορά την ελευθερία στην ενημέρωση, είναι εκείνοι που σήμερα με θράσος χιλίων πιθήκων μιλούν για «πλουραλισμό», «ακομμάτιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση» κλπ, αλλά που όταν ενοχλούνται από τις ελεύθερα εκφρασμένες απόψεις, απειλούν και εγκαλούν τους πάντες, φανερώνοντας το αληθινό τους πρόσωπο και την ακροδεξιά τους αντίληψη περί Δημοκρατίας και ελευθερίας στη δημοσιογραφική έκφραση, άποψη – κριτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΡΤ, απαντώντας στη ΝΔ.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα