back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ημέρα μνήμης: Πέντε χρόνια από την δολοφονία του Π.Φύσσα

Διαβάστε επίσης

Πέντε χρόνια  συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στη μνήμη του αδικοχαμένου μουσικού σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στον Πειραιά, κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου, όπου είχαν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η πορεία των αναλογικοτήτων, σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, στην κεφαλή της οποίας ήταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, είχε ξεκινήσει από το σημείο δολοφονίας του, στο Κερατσίνι.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στις συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στα δραματικά γεγονότα εκείνης της νύχτας τα όσα ακολούθησαν ήταν αφιερωμένη η εκπομπή του Αθήνα 9.84 με τις Νόνη Καραγιάννη, Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Τεχνική μελέτη με τη μορφή βίντεο, του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, μετά από αίτημα της οικογένειας Φύσσα, δείχνει καρέ καρέ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι.

Λ. Παπαγιαννάκης: «Να υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον»

«Να υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον και όχι μόνο επετειακά αφιερώματα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

E. Τομπατζόγλου: «Προέκυψε η παρουσία δύο  αστυνομικών την ώρα της δολοφονίας στο σημείο»

«Ανεξάρτητη μελέτη -με βάση τη δικογραφία που κατέθεσε η οικογένεια Φυσσα- αποδεικνύει την παρουσία αστυνομικών στο σημείο της δολοφονίας 4 λεπτά νωρίτερα από ότι κατέθεσαν οι ίδιοι», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. 

Αλ. Τσίπρας: Η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μας θυμίζει πού οδηγούν οι ιδεολογίες του μίσους

«Η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, μας θυμίζει με το πιο τραγικό τρόπο, που οδηγούν οι ιδεολογίες του μίσους», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προσθέτει, δε, ότι «ο αγώνας για δημοκρατία & ελευθερία είναι αγώνας για μια κοινωνία προόδου για όλους».

Ν. Παναγωτόπουλος: «Πρωτοφανής καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»

«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεργάστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αποπειράθηκαν μαζί της να επιβάλουν και την απλή αναλογική. Ως εκ τούτου, γεννά εύλογες υποψίες η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ακόμη δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Θα ήταν γελοίο, αν δεν ήταν επικίνδυνο, να μας κατηγορεί για συνεργασία με την ΧΑ το κόμμα των “ανοιχτών διαύλων” του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σαμαρά, Μπαλτάκου με τη ναζιστική συμμορία», απαντά, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. Γεννηματά : «Όλοι μαζί, ενωμένοι, απέναντι στους φασίστες»

«Στεκόμαστε σήμερα με σεβασμό στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Όλη η δημοκρατική Ελλάδα στο πλευρό της οικογένειάς του. Αυτή η μάνα δεν είναι μόνη. Όλοι μαζί, ενωμένοι, απέναντι στους φασίστες» τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωση της για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παυλου Φύσσα.

Και προσθέτει: «Δίκη και καταδίκη της ηγεσίας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Στ. Θεοδωράκης: «Στα πρόσωπά τους δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει»

«Η δολοφονία του Φύσσα όπως την παρουσιάζουν ορισμένοι δεν ήταν αποτέλεσμα ενός καυγά. Ήταν δολοφονία», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο facebook.

«Έχει δίκιο λοιπόν η Μάγδα που συνεχίζει και φωνάζει: “Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει”. Και δεν εννοεί μόνο τον δολοφόνο και τα πρωτοπαλλήκαρα της εγκληματικής συμμορίας. Εννοεί και όλους αυτούς που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τόσα χρόνια τους προστατεύουν», προσθέτει.

Δ. Τζανακόπουλος: Φασιστική συμμορία η Χ.Α.

Για φασιστική συμμορία που στρέφεται εναντίον των αδύναμων, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας το θέμα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Χαρακτήρισε, υπέρμετρη την καθυστέρηση στη δίκη της ΧΑ. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι υλικό της δικογραφίας είναι τεράστιο.

Μ. Φύσσα : «Πώς θα ζήσω χωρίς τον Παύλο. Πώς;»

«Θυμάμαι τον Παύλο μου να είμαστε στο σπίτι, είναι η ώρα 5.30 και χαιρετηθήκαμε. Φεύγουν τα παιδιά, να πιουν έναν καφέ και θα έβλεπαν στη συνέχεια τη μπάλα. Εκείνη την ημέρα εγώ χρειάστηκε να μείνω στην κόρη μας και δε θα τον έβλεπα το βράδυ και του είπα “να περάσεις καλά και θα τα πούμε το πρωί με τον καφέ”. Φιληθήκαμε και φύγανε…..

Πάντα πίστευα, ότι φτάνοντας στο νοσοκομείο θα τον βρω στην εντατική, δεν πίστευα ότι θα τον βρω στο νεκροθάλαμο. Φτάνοντας εκεί κανείς δε μου έλεγε τίποτα. Όταν τους ρωτούσα τί έγινε, γύριζε ο ένας από εδώ κι ο άλλος από εκεί. Ποιός θα τολμούσε να το ξεστομίσει; Θυμάμαι ότι υπήρχε και μια ψυχολόγος εκεί, μια γιατρός, που την έβλεπα να κλαίει. Της έλεγα “Πες το, γιατί δεν το λες;” Τελικά κάποια στιγμή ένας γιατρός μου το είπε, ότι ο Παύλος δεν είναι στη ζωή, έφυγε…. Από εκεί και πέρα όλα τέλειωσαν. Το μόνο που είχα μέσα στο μυαλό μου είναι πώς θα ζήσω χωρίς τον Παύλο. Πώς; Πίστευα ότι κι εγώ θα τελειώσω μαζί… δε θα μπορέσω να αντέξω. Κι αποδεικνύεται τελικά ότι όλα τα αντέχεις. Όλα. Όλα».

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Μαγδα Φύσσα στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» στις  19 Σεπτεμβρίου 2016, στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου).

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα