back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο πόλεμος δασμών ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζεται…με εξαίρεση τα iphone

Διαβάστε επίσης

H αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισεκ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών.
Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Από τη νέα απόφαση των δασμών εξαιρέθηκαν προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός και τα smartphones της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, που όμως ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την «τρίτη φάση» των δασμών.

Η αντίδραση της Κίνας

Σε μια πρώτη αντίδραση εκτιμάται ότι η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εμπορική διένεξη των δύο πλευρών, μετά την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα