back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Αμνηστία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου αναφορικά με το προσφυγικό.

Καλεί τις ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα, κάνοντας λόγο για περιορισμό σχεδόν 20.500 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σήμερα στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα μόλις 3.100 ανθρώπων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2018/09/ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ.pdf”]

Οι προσφυγικές ροές στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Δ. Αβραμόπουλου

Eν τω ματαξύ, συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του σημερινού Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάλτσμπουργκ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά την επόμενη περίοδο, η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και ο συντονισμός των αρμόδιων ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανδ. Τάκης: Οι οιωνοί είναι πολύ σκοτεινοί

«Οι οιωνοί είναι πολύ σκοτεινοί», δήλωσε στην εκπομπή “Στάση των 2” και τον Άρη Τόλιο ο  πρώην υπουργός Μετανάστευσης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου Ανδρέας Τάκης, αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ για το προσφυγικό.

«Η κατάσταση έχει καταστήσει σαφές ότι το προσφυγικό αποτελεί έναν μηχανισμό που μας επαναφέρει στο επίκεντρο του προβλήματος το οποίο είναι η πολιτική κρίση μέσα στην ΕΕ», είπε.

Ο κ. Τάκης υπογράμμισε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής έχουν έναν τελετουργικό, πολιτειακό χαρακτήρα και δεν μπορεί να μην γίνονται. «Οι Σύνοδοι, ακόμα και οι άτυπες, είναι η πολιτειακή πεπατημένη της ΕΕ, η οποία αν δεν τηρηθεί τότε θα έχουμε μια πραγματική αίσθηση κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της ανόδου της ακροδεξιών φωνών εντός της ΕΕ ο κ. Τάκης είπε: «Από τη μία πλευρά έχουμε ένταση των ακροδεξιών κομμάτων τα οποία είναι παραδοσιακοί φορείς ευρωσκεπτικισμού, από την άλλη πλευρά όμως ο συνασπισμός τους και μάλιστα με επίκεντρο της Αυστρία -που είναι προάγγελος της Γερμανίας του Χόρστ Ζεεχόφερ- δείχνει ότι υπάρχει ταυτοχρόνως τόνωση της ευρωπαϊκότητας στη χειρότερη και πιο αυταρχική εκδοχή της. Υπάρχει μια κοινή απαίτηση να σηκωθούν τα τείχη του φρουρίου.

Ο κύριος Τάκης εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι στο Σάλτσμπουργκ δεν θα ληφθούν αποφάσεις γιατί -όπως είπε- «δεν έχει φανεί να υπάρχει μια πολιτική σταθεροποίησης καθώς το σύστημα έχει ανησυχήσει και παγώσει μπροστά στην άνοδο του “νέου παίκτη” που είναι η ακροδεξιά».

«Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να μοιραστούμε το κοινό βάρος όλοι οι Ευρωπαίοι. Ή είμαστε Ευρωπαίοι επί ίσοις όροις ή η Ευρώπη πάει φόντο», κατέληξε ο κ. Τάκης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα