back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με ευχολόγια και γενικόλογες προτάσεις το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Ευχολόγια, απουσία συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων και γενικόλογες προσεγγίσεις περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, το οποίο παρέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της επιτροπής και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία επιπλέον επιτροπών, που θα συμβουλεύουν το πρυτανικό συμβούλιο σε περιπτώσεις καταλήψεων, η απομάκρυνση των ΑΤΜ τραπεζών από τους χώρους των ιδρυμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κλοπών, και ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις με όσους εισβάλλουν μέσα στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το πόρισμα, σε περιπτώσεις επιθέσεων και προπηλακισμού καθηγητών ή φοιτητών συνιστάται η «ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν “θύμα” είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν».

Μάθημα για τα ναρκωτικά

Για το φλέγον ζήτημα των ναρκωτικών και των τοξικομανών που σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν χρήση ακόμα και μέσα στους χώρους ορισμένων ΑΕΙ, το πόρισμα Παρασκευόπουλου προτείνει την ένταξη μαθήματος «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο». Επίσης, κρίνεται σημαντική «η εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα, με την ανάπτυξη συνθετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο».

Σε άλλο σημείο του πορίσματος πάντως, επιχειρείται να δοθεί μία συνολική διάσταση του προβλήματος, ως κοινωνικό ζήτημα και όχι ως θέμα που απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγο για «πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς) μέσω:

α) ανάλυσης κατά περίπτωση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς

β) επανεξέτασης της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους

γ) επίτασης ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, (με συστηματική χαρτογράφηση της πορείας των ουσιών από τις μικρές αποθήκες ως τους λήπτες».

Ουτοπικός στόχος η εξαφάνιση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ

Αίσθηση προκαλεί πάντως η παραδοχή ότι η «πλήρης εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι ένας στόχος ουτοπικός». Και όπως εξηγεί, «οι ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες». Σχετικά με το άσυλο αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

Πάντως το πόρισμα αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αποφασίζουν πότε θα ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας (εξαιρουμένων βέβαια των εγκλημάτων για τα οποία ο νόμος προβλέπει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων).. Προτείνει έτσι να διαμορφωθούν κριτήρια για την επέμβαση της αστυνομίας στα ΑΕΙ που θα διευκολύνουν τα πρυτανικά τους συμβούλια να λύνουν τα προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.

Tο πόρισμα

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2018/09/ΠΟΡΙΣΜΑ-18.9.20181.docx”]

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα