back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο εργασίας στο Σάλτσμπουργκ

Διαβάστε επίσης

Οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν απόψε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για το εναρκτήριο δείπνο εργασίας της  άτυπης  Συνόδου  Κορυφής της ΕΕ με κύρια θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων τη μετανάστευση και το Brexit.   Αρκετοί ήταν οι ηγέτες που έκαναν δηλώσεις για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός  Τερέζα Μέι  προσερχόμενη στο γεύμα δήλωσε σχετικά με το Brexit:

«Πιστεύω η πρόταση Checkers είναι το μόνο αξιόπιστο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (για το Βrexit), διότι  δεν προβλέπει αυστηρά σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία και αποτυπώνει τη θέληση και την ψήφο του βρετανικού λαού. Αν θέλουμε να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, τότε,  όπως η Βρετανία έχει εξελίξει τη θέση της, η ΕΕ θα πρέπει να εξελίξει και δική της.  Είμαι βέβαιη ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να καταλήξουμε σε μία καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για το Brexit, Michel Barnier σχετικά με τη βελτίωση της πρότασης  για τα σύνορα με την Ιρλανδία, είπε ότι «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Michel Barnier αναγνωρίζει την ανάγκη να βρεθεί μια νέα λύση. Η αρχική πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απαράδεκτη για εμάς.  Αναγνωρίζουμε πάντοτε ότι υπάρχουν μοναδικές περιστάσεις που ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία, για παράδειγμα όσον αφορά τους ελέγχους για ορισμένα γεωργικά προϊόντα. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι να βλέπουμε τη Βόρεια Ιρλανδία να αποκόπτεται  από το τελωνειακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου.  Υπάρχουν εξέχοντα μέλη του Εργατικού Κόμματος, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου, που προσπαθούν τώρα να μας γυρίσουν στο αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και ζητούν να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα,  με νέα αναβολή της ημερομηνίας του  Brexit, της ημέρας  εξόδου. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: αυτή η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο βρετανικός λαός ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα κάνουμε στις 29 Μαρτίου 2019».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel μίλησε και εκείνος  στα μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του για την άτυπη Σύνοδο.

«Γίνονται ακόμα προσπάθειες. Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία, μια «μη συμφωνία» είναι μια πολύ κακή λύση. Είναι μια κάκιστη λύση για το Ηνωμένο Βασίλειο και μια κακή λύση για την Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε:

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit. Δεν θα βλάψει μόνο τους Βρετανούς, αλλά θα προκαλέσει και ζημιά στην Ευρώπη.

Προσπαθούμε να κάνουμε έναν εφικτό συμβιβασμό. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο Michel Barnier ενεργεί σωστά και  έχει την πλήρη υποστήριξή μας. Έχει κάνει ένα βήμα προσέγγισης  προς τους Βρετανούς. Τώρα περιμένουμε μια προθυμία για συμβιβασμό από την πλευρά της Βρετανίας και ελπίζουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία.  Θα προτείνουμε σήμερα μια έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο και -εάν τα κράτη μέλη το υποστηρίξουν αυτή την πρόταση-  ελπίσουμε ότι μέχρι τότε (Νοέμβριο) θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία».

Τέλος, ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Marjan Sarec είπε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία. Υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα τον Οκτώβριο … αλλά θα δούμε. Δεν είναι μόνο ένας αυτός που διαπραγματεύεται – αν η Βρετανία υποστηρίξει την προσπάθεια, τότε μία συμφωνία μπορεί να καταστεί δυνατή».

Αθηνά Κορλίρα

(πηγή: Reuters)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα