back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως σχεδιάζει η ΝΔ την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Διαβάστε επίσης

Παρά την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία έθεσε μεταξύ άλλων και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, η ΝΔ επιμένει πως η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους συνιστά μία «καταλυτική μεταρρύθμιση, που αλλάζει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης».

Από τους κόλπους της Πειραιώς γίνονται γνωστές και κάποιες βασικές πτυχές του σχεδίου που η ίδια επεξεργάζεται για να υλοποιήσει αυτή την αλλαγή, η οποία δεν επηρεάζει πάντως την δέσμευσή της για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δύο πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι «αδιαπραγμάτευτη», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα γίνει «πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος που άλλωστε θα ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποκρούει τα περί αντισυνταγματικότητας υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος αφού η επιβολή του φόρου θα γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «με βάση το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας».

Ο γαλάζιος σχεδιασμός δεν προβλέπει την ανάγκη δημιουργίας εισπρακτικού μηχανισμού από τους ίδιους του δήμους καθώς η είσπραξη θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η πίστωση του ΕΝΦΙΑ θα πηγαίνει αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ ένα τμήμα θα πηγαίνει (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αναδιανομής αποτελεί και την απάντηση της ΝΔ στην κριτική που ασκείται ότι το προτεινόμενο από την ίδια σύστημα θα επηρεάσει αρνητικά τους φτωχότερους δήμους, ευνοώντας αντίθετα εκείνους που μπορούν να έχουν αυξημένες εισπράξεις.

Στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι οι δήμοι δεν θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ «παρά μόνο αν χρειάζονται παραπάνω πόρους για δημοτικά έργα, την αναγκαιότητα των οποίων θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες», θα μπορούν αντίστοιχα και να τον μειώσουν, αλλά στον γαλάζιο σχεδιασμό προβλέπεται να τεθεί σε κάθε περίπτωση «ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορεί να γίνεται η αυξομείωση των τιμών ζώνης των ακινήτων».

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί το κυβερνών κόμμα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για απλή μεταφορά πόρων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, αλλά για μία «πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας, της οργάνωσης και της λειτουργίας όλου του κράτους» και σημειώνουν ότι «έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία οι Δήμοι έχουν πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

«Όπου έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ή ανάλογη μεταρρύθμιση -μεταξύ άλλων στην υπεράνω νεοφιλελεύθερης υποψίας Γαλλία- πέτυχε επειδή ακριβώς αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κυρίως τη λογοδοσία των δημάρχων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα