back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συντάξεις: Ισορροπία σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα ψάχνει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Ισορροπία και στα δύο σκέλη (δημοσιονομικό και διαρθρωτικό) της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να βρει η ελληνική πλευρά προκειμένου να πείσει τους πιστωτές της χώρας (eurogroup) ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν πρέπει να προχωρήσουν.

Ήδη οι θεσμοί προχωρούν σε αξιολόγηση των δημοσιονομικών δεδομένων που τους παρουσίασαν οι ελληνικές Αρχές την προηγούμενη εβδομάδα. Τα (μη επαναλήψιμα) από τα έσοδα της φορολογίας, οι καθυστερήσεις στην απόδοση νέων συντάξεων και το υποχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων φαίνεται να δημιουργούν διάφορα σενάρια βάσης για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Ωστόσο, ακόμα κι αν συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς (η Κομισιόν βρίσκεται άλλωστε κοντά στις ελληνικές θέσεις), οι πιστωτές της χώρας αναζητούν επιχειρήματα που να ικανοποιούν και το διαρθρωτικό μέρος της υπόθεσης. Η μειωμένη απόδοση περικοπών στο χρόνο (επιχείρημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το οποίο και σχολιάστηκε) έχει λογική βάση. Ωστόσο δεν αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με την περίοδο που συμφωνήθηκε το μέτρο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως από καιρό επισημάναμε, έχουν «ανοικτά αυτιά» πλέον στο αίτημα της ελληνικής πλευράς, επιδιώκοντας να διατηρήσουν μία βασική μεταμνημονιακή ισορροπία: Η Ελλάδα μπορεί να προτείνει εύλογες πολιτικές που θα συζητούνται ακόμα κι αν ανατρέπουν προηγούμενες αλλά δεν θα ανατρέπει ήδη θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις.

Στο αυριανό euroworking group αναμένεται να γίνει αναφορά όχι όμως και συζήτηση για το ζήτημα. Η απόφαση θα πάρει αρκετό χρόνο αφού θα πρέπει να προηγηθεί το Νοέμβριο η Έκθεση της Κομισιόν που περιλαμβάνει και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την αξιολόγηση των θεσμών στο πλαίσιο της «Ενισχυμένης Εποπτείας».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα