back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση Μάασεν: διχασμένος ο μεγάλος συνασπισμός, οργισμένη κριτική κατά του Ζέεχοφερ

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι τριγμοί στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μετά τον συμβιβασμό στην υπόθεση του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, με τους Σοσιαλδημοκράτες να θεωρούν σκανδαλώδη την προαγωγή του σε ομοσπονδιακό υφυπουργό Εσωτερικών έπειτα από την αποπομπή του από την προεδρία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας.

Η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε την αναβάθμιση του Μάασεν απαράδεκτη, ενώ “σοβαρό λάθος” την αποκάλεσε η αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, Μάλου Ντρέιερ. Και ο ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος του SPD, Τόρστεν Σέφερ Κίμπελ, άσκησε δριμεία κριτική: “O κύριος Ζέεχοφερ στη δύση της πολιτικής του καριέρας είναι προφανές ότι έχει έναν και μοναδικό στόχο: να καταφέρει το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να εκδικηθεί την καγκελάριο για την πληγωμένη του φιλαρέσκεια. Αυτό είναι ανεύθυνο και καταστροφικό. Οι πράξεις του πλέον είναι ακατανόητες. Τόσος παραλογισμός δεν υπήρξε ποτέ στην πολιτική της Γερμανίας!”. Μάλιστα, το SPD Βαυαρίας ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να σταματήσει την αναβάθμιση του Μάασεν.

Δριμεία η κριτική και στα γερμανικά ΜΜΕ, στα οποία γίνεται λόγος για “επιβράβευση της προδοσίας” και “πρωτοφανή κυνισμό στη γερμανική πολιτική”.

Παρόλα αυτά η Νάλες δεν θέλει να θυσιάζει τον μεγάλο συνασπισμό, όπως επεσήμανε (δεν πρέπει κιόλας), “επειδή ο Χορστ Ζέεχοφερ τοποθέτησε έναν ανώτατο κρατικό αξιωματούχο που εμείς θεωρούμε ακατάλληλο”.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ζέεχοφερ

Οι βολές κατά του Ζέεχοφερ, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο παρασκήνιο του διορισμού αυτού. Επικριτικά και περιπαικτικά σχόλια προκαλεί και η παντελής απουσία γυναικών από επιτελικές θέσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Όλοι οι στενοί συνεργάτες του Ζέεχοφερ είναι άνδρες άνω των 40 ετών. Μάλιστα, σχολιάζοντας στο Twitter μία φωτογραφία στην οποία είναι παρατεταγμένοι ο Ζέεχοφερ και οι οκτώ υφυπουργοί του, ο πρώην επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έγραψε: „Άλλοι δύο και την έφτιαξε την ποδοσφαιρική ομάδα!”.

Αναπόφευκτη η επόμενη κρίση;

Η επόμενη ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία μοιάζει να μην είναι μακριά. Το χάσμα μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών διευρύνεται διαρκώς και η Άνγκελα Μέρκελ, μολονότι διατηρεί υψηλά ποσοστά προσωπικής δημοτικότητας εντός Γερμανίας -η δεύτερη δημοφιλέστερη πολιτικός μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν είναι πλέον η Σιδηρά Καγκελάριος των προηγούμενων ετών. Σε κάθε περίπτωση στις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία (14 Οκτωβρίου) θα μετρήσει τις δυνάμεις του “στην έδρα του” τόσο ο Χορστ Ζέεχοφερ, ως επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, όσο και η Χριστιανική Ένωση εν συνόλω, εφόσον στο εν λόγω κρατίδιο εκπροσωπείται μόνο από την CSU και όχι από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα