back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η “ταπεινωμένη” Μέι και ο δύσκολος δρόμος έως το Νοέμβριο

Διαβάστε επίσης

Για τις 17 και 18 Νοεμβρίου «κλείδωσε» τελικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το επιβεβαίωσε εχτες. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

«Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν στη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίζουν η μια την άλλη «σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», που δεν θέλουν ο ένας να πληγώσει τον άλλο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αυστριακές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τους Times και τον Guardian η Τερέζα Μέι “ταπεινώθηκε” από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ, που ομόφωνα απέρριψαν το σχέδιο Τσέκερς για το Brexit λέγοντας ότι δεν λειτουργεί.
Η πρωθυπουργός φάνηκε ότι “σοκαρίστηκε” σύμφωνα με την Daily Express καθώς τελικά πήρε ένα μεγάλο όχι από μια “εκδικητική” Ε.Ε.
Συνεργάτες της Μέι δήλωσαν στους FT ότι ανέμεναν μια σύγκρουση σε αυτή τη σύνοδο – ως μέρος μια χορογραφίας καλά συντονισμένης πριν από μια συμφωνία – αλλά η πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από τη στάση των Ευρωπαίων”. Οι FT περιγράφουν τη Μέι ως μια πρωθυπουργό “εν βρασμώ”.
Κατά τον Guardian η συμπεριφορά των Ευρωπαίων θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Η κα Μέι όμως είναι επί της ουσίας “φυλακισμένη” και παγιδευμένη από τον διχασμό στο κόμμα της και σίγουρα τίποτα δεν έχει τελειώσει…
Οι Times εκτιμούν πως ακόμα και τώρα μια συμφωνία είναι εφικτή αν έχει τη στήριξη του κόμματός της.

Και ο γερμανικός τύπος ασχολείται με το θέμα, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «οι ρομαντικοί μπορεί να ονειρεύονται έναν νέο Μέγα Αλέξανδρο που θα έρθει να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό εν έτει 2018. Μάλιστα στην ευρωπαϊκή πολιτική υπάρχουν δύο Γόρδιοι Δεσμοί: οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και η προσφυγική κρίση, ζητήματα στα οποία η ΕΕ προχωρά σημειωτόν». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης στέκεται μεταξύ άλλων στην αδυναμία σύγκλισης ΕΕ και Μ. Βρετανίας για το Brexit, τονίζοντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται και για τις δύο πλευρές».

Κάποια δημοσιεύματα επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι όλοι όσοι οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ε.Ε “είναι ψεύτες” που απέφυγαν τελικά τις δεσμεύσεις τους, όταν ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ ο Μακρόν δήλωσε ότο το Brexit ‘είναι η επιλογή των Βρετανών, μια επιλογή που καθοδηγήθηκε απο όσους προέβλεψαν εύκολες λύσεις.. είναι ψεύτες, έφυγαν την επόμενη μέρα όταν δεν έπρεπε πλέον να το διαχειριστούν”.

Η Βρετανία έχει διανύσει πάνω από το 85% της πορείας προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδό της από την Ένωση, δήλωσε  ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

“Η συμφωνία αποχώρησης – είμαστε στο 85%…90% του δρόμου για να καθορίσουμε το κείμενο”, δήλωσε ο Λίντινγκτον.
Ερωτηθείς για το εάν μια συμφωνία είναι δυνατή έως την προθεσμία του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, απάντησε: “Ναι, πιστεύω ότι μπορεί, και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν παραμένω αισιόδοξος”.

Δήλωσε ότι η βασική εκκρεμότητα που πρέπει να συμφωνηθεί είναι το ζήτημα που είναι γνωστό ως το θέμα της ‘δικλείδας ασφαλείας’ για την Ιρλανδία.

Κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από το Σάλτσμπουργκ.
Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, πρόσθεσε.
Μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές, δήλωσε η Μέρκελ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα