back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Παράθυρο» στην ελευθερία μέσα από την τέχνη

Διαβάστε επίσης

Πώς είναι να ονειρεύεσαι την ελευθερία μέσα από ένα κατάστημα κράτησης; Πώς η τέχνη βοηθάει έναν άνθρωπο που κρατείται να βρει τον δρόμο του προς την ομαλή επανένταξη του στην κοινωνία; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντάει η φετινή 33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών που φιλοξενείται από σήμερα μέχρι στις 30 του μήνα στο νεοκλασικό κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κέντρο της Αθήνας.( Ερμού 134-136).

Τα έργα των κρατουμένων αξιολογήθηκαν σήμερα το πρωί από Ειδική Επιτροπή και τα 16 καλύτερα βραβεύθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου. Σε αυτούς που βραβεύθηκαν θα αποδοθούν τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτό. Έτσι λοιπόν δόθηκαν συνολικά 16 βραβεία και 5 έπαινοι.

Τα πρώτα τρία βραβεία έχουν ως εξής:

– Πρώτο βραβείο στο κατάστημα γυναικών Ελαιώνας Θήβας για δημιουργίες ενδυμάτων.

-Το δεύτερο στην Ομάδα εικαστικής έκφρασης του νοσοκομείου κρατούμενων Κορυδαλλού για το γλυπτό «συρμάτινη σφαίρα»

– Το τρίτο στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού για το έργο «σύστημα πυρανίχνευσης».

[su_slider source=”media: 24884,24886,24885,24883″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τα εξής: «Υπάρχουν και δράσεις μέσα στις επόμενες δέκα μέρες και πολλά θεματικά τραπέζια. Πρέπει να επαναλάβουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συντέλεσαν σε αυτή την πρωτοβουλία. Μια ζέστη σκέψη σε όσους ξέρουν τι σημαίνει κράτηση και ειδικά σε πρώην κρατούμενους και σε όλους τους ανθρώπους που έφτιαξαν αυτά τα έργα».

Πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, μπιζουτιέρες, φωτιστικά, μπαούλα, σταχτοδοχεία, κομπολόγια, καράβια, κοσμήματα, κλπ, καθώς επίσης και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως μπλούζες, παντελόνια, αλλά και ελαιόλαδο, γραβιέρα, γιαούρτι, φρυγανιές, κέικ, τσουρέκια, γλυκά, μπισκότα, αρωματικά φυτά, σαπούνια κλπ. Έργα και προϊόντα θα πωλούνται σε προσιτές τιμές, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Πόσο σημαντική είναι όμως η οργάνωση παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα κατάστημα κράτησης, αλλά και κατά την διάρκεια της επανένταξης ενός πρώην κρατούμενου;

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, στόχος των επιμέρους δράσεων μέσα στις φυλακές είναι η προσπάθεια κατεύθυνσης της σωφρονιστικής πολιτικής σε έναν περισσότερο ανθρώπινο δρόμο, όπου ο κρατούμενος μπορεί να νιώσει ότι έχει στην πραγματικότητα μια δεύτερη ευκαιρία. Κάτι που άλλωστε τόνισε και ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας με δηλώσεις του τόνισε ότι το μήνυμα είναι ένα: «Οι άνθρωποι αυτοί προσδοκούν και φιλοδοξούν να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας, κάτι που το δείχνουν εμπράκτως μέσα από αυτή την πρωτοβουλία».

Στα εγκαίνια βρέθηκε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και πλήθος επισήμων και κόσμου.

Η έκθεση, περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, προβολή ταινιών, θεατρική παράσταση, αλλά και μουσική εκδήλωση με τον γνωστό τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη.

Τα ποσά των αθλοθετών είναι 7.700 ευρώ.

 

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα