back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζάεφ: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας»

Διαβάστε επίσης

Λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα και εν μέσω πιέσεων για το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ διαμηνύει πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει ότι τα Σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία». Αυτό δήλωσε το πρακτορείο MIA, μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο σκοπιανός πρωθυπουργός  δήλωσε ότι «καταλαβαίνω την αναταραχή που υπάρχει στη διασπορά σχετικά με τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα, το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη χώρα “Μακεδονία” εκτός από το δική μας», δήλωσε και πρόσθεσε:  «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε τις προοπτικές για το μέλλον που θα οικοδομηθεί για τη νέα γενιά. Οπως τόνισε, «αυτός είναι πραγματικά ένα;ς σοβαρός λόγος για να ενωθούμε», καλώντας τη διασπορά να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, η επικύρωση της συμφωνίας θα διασφαλίσει πως η ΠΓΔΜ θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ, λίγο μετά το τέλος της συνάντησης του με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο ποίος κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει στις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες ο κ. Ζάεφ επιχείρησε να ρίξει και πάλι τους τόνους λέγοντας: «Η Ρωσία δηλώνει δημοσίως ότι είναι ενάντια στη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και αυτό είναι το νόμιμο δικαίωμά τους. Παντού επισημαίνουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και να βελτιώσουμε τις σχέσεις, αλλά σίγουρα το 80% των πολιτών είναι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα