back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναδρομική έκθεση Γιάννη Μόραλη στο Μπενάκη

Διαβάστε επίσης

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα, αναδρομική έκθεση «Γιάννη Μόραλη» παρουσιάζεται στο μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς 138.

Η έκθεση εστιάζει στον άνθρωπο Μόραλη παρουσιάζοντας συνολικά 400 εκθέματα. Από αυτά τα 200 είναι έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία βγαίνουν στο φως για το κοινό για πρώτη φορά, και τα υπόλοιπα είναι μεταξύ άλλων πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, καθώς είναι από το ατελιέ του Μόραλη της Αθήνας, το οποίο δεν ήταν επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Επίσης, εκτίθεται ένα επιλεγμένο μέρος από το πολύτιμο αρχείο του και πάνω από 200 μαγνητοφωνημένες συζητήσεις , στις οποίες ο Γιάννης Μόραλης μιλάει μεταξύ άλλων για τους έρωτές του, την υστεροφημία του και τα πρόσωπα που αγαπούσε.

Ο επισκέπτης της έκθεσης παρακολουθεί εξελικτικά την πορεία του Γιάννη Μόραλη:

Τα φοιτητικά του χρόνια ως ταλαντούχο φοιτητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, τις σχέσεις του με το δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό και τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής, τη συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και το Παρίσι μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Νικολάου, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, την αρχική αναγνώριση από το κοινό, την εκλογή του ως καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τη σκηνογράφηση παραστάσεων του Ελληνικού Χοροδράματος, του Θεάτρου Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου και τη συνεργασία του με την Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κάρολο Κουν, τη συμμετοχή του στη Biennale Βενετίας του 1958, τη φιλοτέχνηση των όψεων του ξενοδοχείου Hilton, την επίπονη γέννηση των μνημειακών Επιτυμβίων Συνθέσεων του 1958-1962, την έναρξη της συνεργασίας του με την κεραμίστα Ελένη Βερναδάκη με τη δημιουργία συνθέσεων σε κεραμικά πλακίδια για έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, την εικονογράφηση των Ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και τη δημιουργία εξωφύλλων για τις εκδόσεις Ίκαρος και, τέλος, τη στενή του συνεργασία με τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη και την είσοδό του στην ώριμη περίοδο της λεγόμενης αφαίρεσης-απλοποίησης των μορφών.

Για τους επισκέπτες θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) ηχητική ξενάγηση, βασισμένη σε 23 επιλεγμένα έργα του Γιάννη Μόραλη. Τη δυνατότητα αυτής της ξενάγησης θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες με τη βοήθεια των φορητών συσκευών τους (κινητά τηλέφωνα και tablet).

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παΐσιος

Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένη έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2018.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 6-10 χρονών, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από τη ζωγραφική του Γιάννη Μόραλη.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από ξεχωριστούς καλεσμένους, τα ονόματα των οποίων, καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής,  θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη έχει σχεδιάσει μια νέα συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από το έργο του Γιάννη Μόραλη. Τα αντικείμενα αυτά θα διατίθενται προς πώληση σε όλα τα πωλητήρια του Μουσείου, καθώς και στο benakishop.gr.

Είναι ανοιχτή Πέμπτη με Κυριακή, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Εισιτήρια 8 ευρώ και μειωμένα 4.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα