back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ζ. Ζάεφ: Όλοι αναγνωρίζουν τον μακεδονικό λαό, τη μακεδονική γλώσσα

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στην ΦΥΡΟΜ ο πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει μετά την συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ότι τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν «μακεδονικό» λαό και μια «μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο».

Με έκκληση του συνεχίζει προς όλους να ψηφίσουν: «Στις 30 Σεπτεμβρίου δεν μένουμε σπίτι μας. Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε και γράφουμε ιστορία, ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή Μακεδονία!».

Τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι ΗΠΑ και Γαλλίας έχουν πραγματοποιήσει δημόσιες παρεμβάσεις, καλώντας τους πολίτες της γειτονικής χώρας να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πιο πρόσφατη έρχεται από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί την «καρδιά του μέλλοντός μας».

Παρέμβαση Μακρόν: Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια

Είχε προηγηθεί παρέμβαση από το Παρίσι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μάλιστα από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που αναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook της γαλλικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας να πουν ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και χαρακτηρίζει «καρδιά του μέλλοντός μας».

«Αν και καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια. Είναι μια καλή συμφωνία για εσάς, για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη», λέει μεταξύ άλλων ο Μακρόν στο μήνυμά του.

Αν και αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μπει στη θέση των πολιτών, που καλούνται να ψηφίσουν ανεξάρτητα, σημειώνει πως πιστεύει στην κρίση τους. «Θα πρέπει να ψηφίσετε και να αποφασίσετε εάν είστε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, ώστε η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Τη στηρίζω σθεναρά…».

Γκιόργκι Ιβάνοφ: Δεν θα ψηφίσω στο δημοψήφισμα

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας, ακόμη μία φορά, τη Συμφωνία των Πρεσπών ως«αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω», ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα