back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διευκολύνσεις στους οφειλέτες ασφαλιστικών Ταμείων – «Κυνήγι» στους ασυνεπείς

Διαβάστε επίσης

Λύση στον Γόρδιο Δεσμό των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την διευκόλυνση χιλιάδων οφειλετών, αναζητά η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι οφειλές που έχει συγκεντρώσει το αρμόδιο Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΑΟ), αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να ενταχθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους στο σύστημα της ρύθμισης χρεών σε έως 120 δόσεις, όσοι δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, διότι α) δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, β) την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γ) δεν είχαν θετική καθαρή θέση κατά τις δύο τελευταίες χρήσεις.

Η πρόταση αφορά μόνο μικρές οφειλές, από 3.000 έως 5.000 ευρώ και στηρίζεται επίσης, στη λογική των ενιαίων κανόνων για όλους.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών, οι οποίοι φέρονται επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη νέα ρύθμιση θα μπορούσε να δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες των εκπροσώπων των δανειστών, η κυβέρνηση έχει ήδη επιδοθεί σε σαφάρι, για να διαπιστώσει ποιες από τις «παλαιές» οφειλές -που δημιουργήθηκαν πριν από το 1997- ανήκουν στην ομάδα των χρεών που είναι διεκδικήσιμα, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να εισπραχθούν συνολικά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών τραπεζικοί λογαριασμοί, λίστες με ακίνητα, ακόμη κι αυτά που μεταβιβάστηκαν σε τρίτους, αλλά και αποδοχές κληρονομιάς.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα