back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα «χτυπήσουν» καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Διαβάστε επίσης

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα βόρεια της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται από απόψε, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που θα επηρεάσουν την Κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική.

Μάλιστα, από το βράδυ της Τρίτης οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9-10 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.

 

Επίσης, την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Ξενοφών»: Η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

Εν τω μεταξύ, «Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

GFS βαρομετρικό
Η κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (καμπύλες) και η ένταση/διεύθυνση του ανέμου (λευκά βέλη) το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου 2018. Τα βέλη στα πελάγη αντιστοιχούν σε εντάσεις 8-9 μποφόρ.

 

Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από αύριο τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βόρείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, από οκτώ έως 12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ό,τι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Χάρτης για την πτώση της θερμοκρασίας
Η πρόγνωση της μεταβολής της μέγιστης θερμοκρασίας την Τρίτη 25/09 σε σχέση με τις αντίστοιχες μέγιστες τιμές τη Δευτέρα 24/09.

Η κακοκαιρία «Ξενοφών», σύμφωνα με το meteo του ΕΑΑ, θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τους θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάσουν και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές, απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Άνεμοι θυελλώδεις, πρόγνωση για 26-09-18
Χάρτης 3. Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους την Τετάρτη 26/09 από τον χάρτη Επικινδυνότητας Μετεωρολογικών Φαινομένων του meteo.gr

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη, θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα