back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για τον στόχο 11 με τίτλο “Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Στο διεθνές δίκτυο media compact του ΟΗΕ ο Αθήνα 9.84

Ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην χθεσινή ανακοίνωση τύπου του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία ο Αθήνα 9.84 ανήκει πλέον στα ιδρυτικά μέλη του διεθνούς δικτύου media compact για τους 17 Στόχους.

Ο σταθμός μας, όπως εξήγησε, είναι από τους πρώτους παγκοσμίως που ξεκίνησε συνεργασία με τον ΟΗΕ με σκοπό την προώθηση των στόχων και την ενημέρωση του ελληνικού κοινού. “Η εκπομπή “Η Αθήνα Έχει Στόχους” αποτελεί πια σημείο συνάντησης όσων ενδιαφέρονται για τους στόχους”, ανέφερε ο κ. Φατούρος που ευχήθηκε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο του media compact και να προστεθούν στη λίστα και άλλα μέσα ενημέρωσης από όλες τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Φατούρο στην εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα και αποτελεί εβδομάδα Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αφιερώματα στους 17 στόχους μέχρι το 2030. “Ο ΟΗΕ είναι ένα παγκόσμιο φόρουμ και με τις δράσεις αυτές οι στόχοι γίνονται κομμάτι των κυβερνήσεων, των πολιτών και της Κοινωνίας των Πολιτών”, επισήμανε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο.

Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή έχει πληθυσμό 4 δις, μέχρι το 2030 θα έχει φτάσει στα 5 δις

“Η πληθυσμιακή ανάπτυξη των πόλεων, η άναρχη δόμηση και οι πυκνοκατοικημένες περιοχές καθιστούν πιο ευάλωτες τις μεγαλουπόλεις στις περιβαλλοντικές αλλαγές”. Αυτό τόνισε ο Νίκος Σηφάκης Διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και Υπεύθυνος για τις Επιστήμες της Γης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Ο κ. Σηφάκης, οποίος έχει συμμετάσχει και στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ίδρυσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος καθώς και στο πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Υγείας της NASA επεσήμανε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διαχείριση των αποβλήτων και το πολεοδομικό αποτελούν προβλήματα τα οποία φαίνονται από τον δορυφόρο και “δείχνουν” τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ανάγκη για αλλαγές στις υποδομές αλλά και για παρεμβάσεις που θα καταστήσουν βιώσιμες τις πόλεις και καλύτερα διαχειρίσιμη την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και συχνότερα λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε ο κ. Σηφάκης “πρέπει να οργανώσουμε τις πόλεις, να τις οχυρώσουμε και να τις ετοιμάσουμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή”. “Πρέπει να ετοιμάσουμε τις πόλεις αλλά και τους πολίτες με τρόπο βιώσιμο δηλαδή που να διαρκεί. Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλά παράλληλα και ενημέρωση των πολιτών. Για παράδειγμα να καταλάβει πως η χρήση του κλιματιστικού απέναντι στην ζέστη ή στο κρύο στην ουσία επιτείνει το πρόβλημα, να καταλάβει πως πρέπει να περιορίσει τη χρήση των αυτοκινήτων, να συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση κλπ για να μην υποχρεωθεί κάποια στιγμή να τα εφαρμόσει”, ανέφερε.

Να βαθμολογούνται οι Δήμοι

Στους 17 στόχους του ΟΗΕ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. “Η ατζέντα του ΟΗΕ δεν είναι μόνο ευχολόγιο αλλά θα έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία για τη λειτουργία των δήμων”, ανέφερε ενώ ζήτησε να υπάρχει βαθμολογία για τι πράττει και σε τι χρόνο ο κάθε δήμος – σε σχέση πάντα με τους στόχους. “Πρέπει να μετρηθούμε, να αξιολογήσουμε τις πράξεις μας για να δούμε αν χρόνο με τον χρόνο υπάρχει τελικά βελτίωση”.

Ο δήμαρχος της πόλης που αποτελεί πρότυπο για την χώρα μας, έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αφού όπως σημείωσε “δεν φτάνει μόνο τι κάνει ο δήμος αλλά και το πώς η κοινωνία είναι συμμέτοχη, πώς τα αντιλαμβάνεται και πώς τα ενισχύει όλα”.

Αναφέρθηκε στα πρώτα κοινόχρηστα ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία παρουσίασε ο δήμος του πριν λίγες ημέρες και τα οποία θα παραλάβει άμεσα με σκοπό να τα χρησιμοποιούν κάτοικοι και επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα που κάνουν διανομές στην πόλη. Σε σχέση με το πρόγραμμα Smart Trikala εξήγησε ότι “υπάρχουν εργαλεία και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά” ενώ τεκμηριώνοντας τις ανάγκες που περιγράφουν οι στόχοι είπε ότι “θέλουμε πόλεις με λιγότερη φασαρία, λιγότερο καυσαέριο και περισσότερο πράσινο”.

Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από τη ζωή στις πόλεις

“Η αστικοποίηση περνάει σε μία κλίμακα και ταχύτητα που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν”, σημείωσε από την πλευρά της η Φυλλιώ Κατσαβουρίδου, διδάκτωρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος και Διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για τον λόγο αυτόν επέμεινε ότι “το μέλλον του πλανήτη θα παιχτεί από το πώς θα οργανωθεί η ζωή στις πόλεις” εξηγώντας ότι “όλος ο πλανήτης πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν έχουν τις αιτίες τους σε τοπικό επίπεδο”.

Η κ. Κατσαβουρίδου ξεχώρισε τέσσερα στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε αν θέλουμε πράγματι να αλλάξουμε κάτι: τη διαχείριση των απορριμάτων, την οργάνωση των μεταφορών, την οργάνωση της δόμησης και τα κατασκευαστικά υλικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα