Search
δημοσκόπηση

Βαρόμετρο Opinion Poll: Πάνω από 13% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

547

Παγιώνεται και διευρύνεται οριακά η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll Βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις – Σεπτέμβριος 2018.

Στην έρευνα καταγράφεται μια μεγάλη διαφορά της τάξης του 12% στην πρόθεση ψήφου και της τάξης του 14% -αν αφαιρεθούν τα λευκά, άκυρα και η αποχή.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας για το Βαρόμετρο της Opinion Poll τον Δεκέμβριο του 2017, η διαφορά στα ποσοστά έχει αυξηθεί κατά μια μονάδα.

Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη, υπεύθυνο ερευνών της Opinion Poll, η διαφορά μειώθηκε το διάστημα Φεβρουάριου – Μαρτίου 2018, ωστόσο, από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, υπάρχει μια σταδιακή και συνεχής αύξηση της διαφοράς.

Στο ερώτημα «Ας υποθέσουμε ότι, είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Τι θα ψηφίζατε;» τα κόμματα λαμβάνουν: ΣΥΡΙΖΑ 13,94%, ΝΔ 26,03%, ΚΙΝΑΛ 5,6%, Χ.Α. 5,4%, ΚΚΕ 5%, ΠΟΤΑΜΙ 0,8%, ΑΝΕΛ 0,68%, Ένωση Κεντρώων 2,1%, ΛΑΕ 1,1%, Ελληνική Λύση 1%, ΜΕΡΑ 25 1,01%. Άλλο κόμμα: 3,85%. Λευκό: 2,16%. Άκυρο: 0,78%. Αποχή: 7,92%. Αναποφάσιστοι: 14,86% και τέλος Δεν απαντώ 7,77%.

Όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι από τους πολίτες, που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν περίπου του 1/3 του συνόλου των αναποφάσιστων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, ένα κομμάτι αυτών, φαίνεται ότι, τροφοδοτεί μια στάση αποχής, ή και να προσανατολίζεται σε μικρότερα κόμματα, που άλλα εμφανίζονται στον πίνακα αποτελεσμάτων διότι υπερβαίνουν το 1% (ΛΑΕ, ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση) και άλλα βρίσκονται κοντά στον πήχη.

Μάχη δίνεται για την τρίτη θέση, καθώς ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ «πέφτουν πάνω στο νήμα», με 5,6%, 5,4% και 5% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου και στο 6,44%, 6,21% και 5,85% μετά την αφαίρεση των λευκών, άκυρων και αποχής.

Σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλες διακυμάνσεις στην εκλογική επιρροή φαίνεται να έχει το ΚΙΝΑΛ, «το οποίο δεν έχει παγιώσει μια σταθερή βάση ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων», σχολιάζει ο κ. Ζούπης.

Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο η Ένωση Κεντρώων δείχνει να έχει τη δυνατότητα να παλέψει την είσοδό της στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,1 – 2,14%. Το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ υφίστανται μεγάλες απώλειες συγκεντρώνοντας 0,8 και 0,7% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου.

Επίσης, στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 23,06% των προτιμήσεων έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με 29,33%. Ωστόσο, το 43,4% των ερωτηθέντων απαντά κανείς από τους δύο ενώ ένα 4,21% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Ακόμη, το πολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται από τις απόψεις των πολιτών για σειρά από θέματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για την κυβέρνηση, αναφέρει ο κ. Ζούπης, αφού σε όλες τις επιλογές της, σε όλα τα θέματα έχει απέναντί της μια μεγάλη έως συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία.

Το 75,5% θεωρεί ότι, η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 76,9% θεωρεί λαθεμένη τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, το 84% ότι, η χώρα συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας, το 75,8% δηλώνει ότι,θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας και το 70% εκτιμά πως με την πολιτική που ακολουθείται θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση.

Ταυτόχρονα, το 65% ζητεί να μην επικυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το 78% δεν περιμένει κάτι από τον ανασχηματισμό που έγινε.

Ακόμη, το 57,1% των ερωτηθέντων θεωρεί την κυβέρνηση βασικά υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι και το 56% θεωρεί ότι, θα υπάρξει τελικά η μείωση των συντάξεων, ακόμη και αν δοθεί μια μικρή παράταση.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *