back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση σήμερα του Αλ.Τσίπρα με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Διαβάστε επίσης

Διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, στις 13:15 (20:15 ώρα Ελλάδας). Το απόγευμα στις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.

Η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού ξεκινά το πρωί, στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ο ΓΓ του ΟΗΕ υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου στις 9:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσει η Γενική Συζήτηση της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».

Στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος το το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσουγλου και Τζέρεμι Χαντ.

Αργότερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Nasser Bourita, τον γγ Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul-Gheit και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Jose Valencia.

Τέλος το βράδυ θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στους ομολόγους του της ΕΕ.

Μετα την χθεσινή του συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη , ο κ. Ν. Κοτζιάς είπε ότι “πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Και ξέρετε μένα το όνειρό μου είναι ελεύθερη ενωμένη Κύπρος”

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι οι θέσεις που εκφράζονται είναι κοινές «και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανάληψη των συνομιλιών, είτε για επίλυση του κυπριακού. Κι αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σε σχέση με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε συζητήθηκαν οι δράσεις των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη τριμερή συνάντηση με χώρα από τον Κόλπο, από το Μπαχρέιν. Το θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα