back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μεσογειακός κυκλώνας απειλεί την Ελλάδα – Ενδέχεται να «χτυπήσει» στο Ιόνιο

Διαβάστε επίσης

Η απότομη αλλαγή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις βοριάδες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μετεωρολόγων, οι οποίοι προsπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα (medicane) που μπορεί να πλήξει τη χώρα.

Πίνακας με την ταχύτητα των ανέμων
Οι 8 πιο ισχυρές ριπές ανέμου που καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου μας το πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι τις 10:30.

 

Με βάση τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι καλλιεργούν ανοικτά του Ιονίου το σχηματισμό ενός βαθέος χαμηλού βαρομετρικού από την ερχόμενη Παρασκευή, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε κυκλώνα.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με το meteo.gr, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό “ματιού”.

Στο meteo.gr, ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Πεντέλη, αναφέρει ότι, κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο σαββατοκύτιακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη θέση του Medicane το απόγευμα της Παρασκευής 28/09 όπως προβλέπεται την Τετάρτη 26/09.

Medicane-26092018
Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 από το “Ανεμολόγιο”.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη δημιουργία του, και εφόσον δημιουργηθεί για την έντασή του και την πορεία του.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ενδεχόμενη δημιουργία Μεσογειακού Κυκλώνα θα πλήξει τη δυτική Ελλάδα -περιοχές του Ιονίου- τη δυτική Στερεά και κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι για κάθε αλλαγή θα υπάρχει ενημέρωση από την ΕΜΥ με έκτακτα δελτία καιρού.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία «Ξενοφών», που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, χωρίς να αποκλείεται επιδείνωση των φαινομένων.

Από σήμερα Τετάρτη, αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.  Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στα Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Για αύριο  Πέμπτη (27-09-2018), αναμένονται βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Αναλυτικότερα ο καιρός την Πέμπτη

Οι τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα, οι κατά τόπους καταιγίδες, που από το απόγευμα θα είναι ισχυρές στο νότιο Αιγαίο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 με 10 μποφόρ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Στην Αττική, προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7, τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο βαθμιαία από το απόγευμα στα νότια θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 9-10. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, όμως στην Ήπειρο θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο -με εξαίρεση τη Θεσσαλία όπου θα υπάρχει παροδική συννεφιά- προβλέπονται τοπικές βροχές και βαθμιαία στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και στα νότια 9-10 μποφόρ τοπικά με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο. Η θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη συννεφιά με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη νότια Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Τέλος, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια, βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Από την Παρασκευή (28-09-2018), τα φαινόμενα προβλέπεται ότι θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα