back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο φάκελος «Μόρια» στον Αθήνα 9.84 – Οριακές συνθήκες στο μεγαλύτερο ΚΥΤ της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Τον φάκελο «Μόρια» ανοίγει σήμερα ο Αθήνα 9.84 στις εκπομπές  «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου και «Όσα έφερε η μέρα» με τη Μαρία Χούκλη.

Πώς και πότε προέκυψε η Μόρια. Υπάρχει σχέδιο στο θέμα της εξέτασης ασύλου; Ποιες είναι οι δομές και οι υποδομές; Ποια η ανθρωπογεωγραφία; Ποια είναι τα κονδύλια και πού διατέθηκαν; Από ποια ταμεία και πόσα από αυτά απορροφήθηκαν; Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν; Ποιος ο ρόλος των υπουργείων, των δήμων και των Περιφερειών; Ποιες είναι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν, πόσες αποχώρησαν και πόσες παραμένουν σήμερα στη Μόρια; Ποιος είναι ο διεθνής αντίκτυπος και ποια η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό; Μιλούν ανταποκριτές του CNN, του Spiegel και της Le Monde.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τη μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84 για τη Μόρια, στην οποία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι του σταθμού: Αθηνά Κορλίρα, Δομίνα Διαμαντοπούλου, Μυρσίνη Λιοναράκη, Χρήστος Καπούτσης, Γιάννης Παπαγεωργίου και Υβόννη Κλάπα.

Οδ. Βουδούρης: Συνάντησα τείχος

Για καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων κατηγόρησε την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, ο Οδυσσέας Βουδούρης, πρώην γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων, με μακρά εμπειρία στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84, στο πλαίσιο της έρευνας.

«Είχα αναλάβει να σχεδιάσω την υποδοχή αυτών των 60.000 ανθρώπων και να απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια. Συνάντησα εκ μέρους του πολιτικού μου προϊσταμένου ένα τείχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα, το θέμα είναι η απορρόφησή τους. Τα χρήματα αυτά ήταν διαθέσιμα και μπορώ να πω ότι ήταν επαρκή. Το ποσό το είχαμε υπολογίσει και είχα πει ότι αντιστοιχεί σε περίπου 12 -14.000 ευρώ ανά πρόσφυγα ετησίως, ένα ποσό το οποίο ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικό για να δημιουργηθούν καλές καταστάσεις», είπε ο κ. Βουδούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Γενική Γραμματεία είχε γίνει ένας σχεδιασμός και όπως είπε, «βάσει αυτού του σχεδιασμού όλοι οι πρόσφυγες μπορούσαν ήδη από τότε, από το φθινόπωρο του 2016, να βρίσκονται σε οικίσκους. Δυστυχώς από την τότε ηγεσία του υπουργείου αυτός ο σχεδιασμός δεν ακολουθήθηκε και είχαμε τις δραματικές εξελίξεις που γνωρίζετε το χειμώνα του 2016-17 με τους νεκρούς στη Μόρια, που ήταν σε τέντες, σε σκηνές καλοκαιρινές».

Ο κ. Βουδούρης υποστήριξε ότι, «το πρόβλημα δεν ήταν τα λεφτά που είχαμε στη διάθεσή μας, το πρόβλημα ήταν η απορρόφηση αυτών των χρημάτων που απαιτούσε μια δυναμική διαχείριση βάσει ενός σχεδιασμού που πρέπει να πω ότι η γενική γραμματεία το έκανε και μάλιστα εγκαίρως και πολύ καλά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτό το οποίο έλειψε ήταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία κατά την άποψή μου αδράνησε».

Ο κ. Βουδούρης μίλησε και για μία αφανή πλευρά του προσφυγικού, εξίσου τραγική , όπως είπε- και η οποία αφορά τους πρόσφυγες με αναπηρία. «Βάσει των στατιστικών υπάρχουν 9,5 χιλιάδες πρόσφυγες με αναπηρία, ενώ οι καταγεγραμμένοι είναι λίγο πάνω από 1.000» ανέφερε.

Υποστελεχωμένο το Γραφείο Υπηρεσίας Ασύλου

Στην υποστελέχωση του γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου στη Μόρια και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι αναφέρθηκε ο Μάριος Καλέας, προϊστάμενος της Υπηρεσίας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Υβόννη Κλάπα .

«Πάγιο αίτημά μας είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθούμε σε ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι συνθήκες στη Μόρια είναι οριακές, όχι μόνο για τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ, για τους οποίους δεν γίνεται κάποια αναφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καλέα, 8.400 άτομα διαμένουν σήμερα στο hotspot της Μόριας και όλοι τους είναι αιτούντες άσυλο. Όπως είπε, η υπηρεσία Ασύλου της Μόριας αριθμεί συνολικά 50 εργαζομένους και 110 άτομα από το ευρωπαϊκό γραφείο για την υποστήριξη του ασύλου (EASO) και καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση 450 αιτήματα. Σημείωσε ότι ο όγκος των αιτημάτων και η πορεία των ροών καθυστερούν την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Καλέας εξήγησε ότι το διάστημα αναμονής για το αίτημα ασύλου είναι περίπου 4 με 5 μήνες, ενώ -αναλόγως την περίπτωση του κάθε ανθρώπου- το διάστημα επιπλέον παραμονής του στη Μόρια μπορεί να προσδιοριστεί χονδρικά στους 5 με 6 μήνες.

 

Τα κονδύλια, η πιθανή κακοδιαχείριση και η έρευνα

Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα έως τον Ιούνιο η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει 464 εκατ. ευρώ προερχόμενα από δύο χρηματοδοτικά Ταμεία (AMIF και ISF). Συνολικά, έχουν προϋπολογισθεί για συγκεκριμένες δράσεις 961 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 561 εκατ. αφορούν σε τακτικές ενισχύσεις του κοινοτικού προυπολογισμού 2014-2020 (έχουν εκταμιευθεί 153 εκατ εξ αυτών) και 400 εκατ. βοήθειας έκτακτης ανάγκης (έχουν εκταμιευθεί 311 εκατ. εξ αυτών).

Από τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί ως έκτακτη βοήθεια, στις ελληνκές Αρχές αντιστοιχούν περίπου τα μισά (197.4 εκατ.). Τα υπόλοιπα αφορούν σε δράσεις διεθνών οργανισμών ή ΜΚΟ. Η πλειοψηφία των κονδυλίων έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα αφορούν σε δράσεις του ΥΠΕΘΑ (έχουν εκταμιευθεί 99.8 εκατ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Politico, έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δόθηκαν στην Ελλάδα, με στόχο τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ξεκίνησαν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Στο σχετικό δημοσίευμα μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» συνελήφθησαν έπειτα από μήνυση του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Καμμένου, για άρθρο, το οποίο έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων.

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την εν εξελίξει έρευνα, η οποία αφορά «κατηγορίες για παρατυπίες που σχετίζονται με κονδύλια της Ε.Ε. για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα».

Ν. Μπερτό: Θέματα που αφορούν σε κέρδη τρίτων εταιρειών ερευνά η Olaf

Θέματα που αφορούν σε κέρδη τρίτων εταιρειών φέρεται να ερευνά η Olaf, μετά από καταγγελίες τρίτων, επεσήμανε  ηεκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα του politico περί παρατυπιών στη διαχείριση κονδυλίων για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων.

«Από την πλευρά μας διαπιστώσαμε ότι το project εκτελείται ώστε να μπορούμε να εγκρίνουμε τις εκταμιεύσεις. Απευθυνθήκαμε στην Olaf γιατί αυτή προχωρά σε έρευνες αναφορικά με τα κονδύλια της ΕΕ» δήλωσε σχετικά.

Τα στοιχεία του υπ. Εθνικής Άμυνας

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση το 2016, σε μια στιγμή που διακινδυνευόταν η παραμονή της χώρας εντός Σέγκεν.

Έτσι, με το Ν. 4368/16 (Αρθ. 96) που ψηφίστηκε στη Βουλή, θεσμοθετήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να συνδράμει σε μια δύσκολη περίσταση για τη χώρα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες  για την κάλυψη των αναγκών προσφύγων – μεταναστών σε ό,τι αφορά στη διαμονή, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη.

Με non paper η απάντηση του υπουργείου  Μεταναστευτικής Πολιτικής

Mε non paper απάντησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα ερωτήματα που αφορούν το ύψος και την απορρόφηση των κονδυλίων που διατέθηκαν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα από 2015 έως τον Ιούνιο του 2018 . Το υπουργείο επικαλείται στοιχεία πληροφοριακού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Managing Migration, EU Financial Support to Greece», με ημερομηνία «Ιούνιος 2018».

Χρηματοδότηση από την ΕΕ 2015 – 2018 (Ιούνιος)

«Με βάση το πληροφοριακό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Managing Migration, EU Financial Support to Greece», με ημερομηνία Ιούνιος 2018, το οποίο επισυνάπτεται και μπορεί να αναζητηθεί στον ιστότοπο:

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/20180615_managing-migration-eu-financial-support-to-greece_en.pdf
για την Ελλάδα από τα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 δόθηκαν ως έκτακτη χρηματοδότηση τόσο σε Υπουργεία, όσο και σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ: 561 εκατομμύρια ευρώ (έτη 2014-2015).

Το 2015 τα εθνικά προγράμματα αναθεωρούνται και αφορούν πλέον την προγραμματική περίοδο 2015-2020. Στην πραγματικότητα, οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις τρέχουν από αρχές 2016 και μετά.

Για την Ελλάδα -Υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ από τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση- από τα αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2015-2020, διατίθεται τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση 961 εκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως, 561 εκατ. Ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης με βάση τα εθνικά προγράμματα 2014-2020 συν 961 εκατ. Ευρώ έκτακτης και τακτικής χρηματοδότησης, με βάση τα αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2015-2020 πλέον, σύνολο 1.522 δισ. ευρώ.

Σημαντικά σημεία που ξεκαθαρίζουν την εικόνα:

1. Η περίοδος απορρόφησης αφορά μέχρι και το 2020.

2. Σήμερα η απορρόφηση βρίσκεται περίπου στο 35%

3. Οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν το αναθεωρημένο εθνικό πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2020, δεν έχουν ούτε διατεθεί ούτε απορροφηθεί εν συνόλω ακόμη, από τον οποιοδήποτε δικαιούχο -δημόσιο, διεθνή οργανισμό ή ΜΚΟ- που παρέχει υπηρεσίες για το προσφυγικό στην Ελλάδα.

4. Συγκεκριμένα: τα 961 εκατομμύρια ευρώ τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης κατανέμονται ως εξής:
561 εκατομμύρια ευρώ τακτική χρηματοδότηση (AMIF KAI ISF) από τα οποία έχουν ήδη πιστωθεί τα 153 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς (ΥΑ/ΟΗΕ, ΔΟΜ και EASO).
400 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση (ΕΜΑS DG HOME& ESI DG ECHO) σε δημόσιες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς (ΥΑ/ΟΗΕ, ΔΟΜ και EASO) και ΜΚΟ. Από αυτά έχουν ήδη διατεθεί τα 311 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα 400 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης, τα 197,4 εκατομμύρια ευρώ αφορούν αποκλειστικά και μόνο διεθνείς οργανισμούς (ΥΑ/ΟΗΕ, ΔΟΜ και EASO) και ΜΚΟ, από το χρηματοδοτικό εργαλείο ESI, DG ECHO».

 

Η Μόρια σε κατηγορίες

Συνολικά είναι καταγεγραμμένα 10.443 άτομα. Από αυτούς, περίπου 1.000-1500 έχουν φύγει , άγνωστο για που και δεν υπάρχουν στοιχεία, που βρίσκονται και τι κάνουν. Στη Μόρια, υπάρχουν τρία επίπεδα φιλοξενίας.

Μόρια 1: Ο Καταυλισμός που έχει οργανώσει το ΓΕΣ

Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 3.420 ατόμων, ενώ σήμερα φιλοξενούνται 4.400. Η αριθμητική υπέρβαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του καταυλισμού και στους κοινόχρηστους χώρους, οριακώς ανεκτά.

Ένας καταυλισμός μέσα στον καταυλισμό

Μέσα στον καταυλισμό ευθύνης του ΓΕΣ, έχει δημιουργηθεί ένας άλλος, όπου φιλοξενούνται 80 με 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι κάτω των 10 ετών και είναι υπό την υπό επιτήρηση και φροντίδα του ΟΗΕ. (Πριν την δημιουργία του καταυλισμού, υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για εξαφανίσεις παιδιών, από διάφορα παράνομα κυκλώματα , εμπορία οργάνων, πορνεία κ.ά).

Σε μία τάφρο ανάμεσα σε δύο συρματοπλέγματα στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πλέον διαβιώνουν παιδιά στοιβαγμένα με τις οικογένειές τους σε καταστάσεις μεγάλης αθλιότητας, δήλωσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μεταφέροντας στον Αθήνα 9.84 και την Υβόννη Κλάπα τις εικόνες από την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΙΝ.ΑΛ. -υπό τη Φώφη Γεννηματά– στο hot spot της Λέσβου.

«Χρειάζεται άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών και αποσυμφόρηση της Μόριας. Πλέον βρισκόμαστε σε μία εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθεοδώρου.

Μόρια 2: Η στέγαση προσφύγων/ μεταναστών γίνεται με φροντίδα ΜΚΟ, πιστοποιημένης από τον ΟΗΕ

Σε αυτό τον καταυλισμό δυναμικότητας 2.200 ατόμων, διαμένουν περισσότεροι από 3.000 με προβλήματα στους κοινόχρηστους χώρους. Ο χώρος είναι ένα νοικιασμένο χωράφι, όπου έχουν δημιουργηθεί και στοιχειώδεις υποδομές, που καλύπτουν βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων. (ως αξιόπιστες ΜΚΟ πιστοποιούμενες από τον ΟΗΕ είναι οι: Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, Ερυθρός Σταυρός).

Μόρια 3: Εκεί που χάθηκε η ανθρωπιά

Περίπου 3.000 άνθρωποι, ο αριθμός κατά προσέγγιση, που είναι εκτός οργανωμένων καταυλισμών, κατασκηνώνουν οπουδήποτε στο νησί , αρκετοί σιτίζονται από το Στρατό και κάποιοι άλλοι με μέριμνα διαφόρων ΜΚΟ.

Έχουν προκύψει και προβλήματα με τους κατοίκους της Λέσβου, ενώ είναι συχνό φαινόμενο οι συμπλοκές και ξυλοδαρμοί μεταξύ τους, που αντιμετωπίζονται με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα προβλήματα στη Μόρια

1. Αποχετευτικό

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι το αποχετευτικό των καταυλισμών στη ΜΟΡΙΑ, διότι σχετίζεται με θέματα υγιεινής, καθαριότητας και άλλα. Για το αποχετευτικό και το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια, η σχετική μελέτη, ο διαγωνισμός και γενικά η διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έχει βαλτώσει από τον περασμένο χειμώνα, για αυτό, διατάχθηκε η ΜΟΜΚΑ να αναλάβει το έργο αυτό σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου, με την έναρξη των εργασιών να είναι άμεση.

2. Σίτιση

Το θέμα της σίτισης των μεταναστών/ προσφύγων , δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί (ανάθεση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) και καλύπτεται κυρίως από το ΓΕΣ.

Το ΓΕΣ δημοσίευσε την 28/07/16 ανοικτό διαγωνισμό για κάλυψης αναγκών σίτισης 43 Δομών (κυρίως Λέσβο, Χίο, Σάμο) συνολικού ποσού περί τα 84 εκατ. € (το ποσό διατίθεται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.), ο οποίος ωστόσο ακυρώθηκε την 20/10/17 λόγω των ενστάσεων, δικαστικών διαμαχών και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν. Θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός άμεσα , με προτεραιότητα τα 3 νησιά).

Το ποσό αυτό (84 εκ. ευρώ) δεν έχει αξιοποιηθεί και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, τις ανάγκες σίτισης καλύπτει ο Στρατός.

 

Το 2017 οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχειρίστηκαν 31 δομές φιλοξενίας ανά την επικράτεια, στις ακόλουθες περιοχές: ν. Λέσβο,ν. Σάμο, ν. Χίο, ν. Λέρο, ν. Κω, Σκαραμαγκά Αττικής, Σχιστό Αττικής, Ελαιώνα Αθηνών, Ελευσίνα Αττικής,  Αγ. Ανδρέα, Ραφήνα, Μαλακάσα Αττικής, Λαύριο Αττικής, Κυλλήνη Ηλείας, Οινόφυτα Βοιωτίας, Ριτσώνα Βοιωτίας, Θήβα Βοιωτίας, Κουτσόχερο Λάρισας, 3ο χλμ Ε.Ο Βόλου Λάρισας, Δολιανά Ιωαννίνων, Κατσικά Ιωαννίνων, Φιλιππιάδα Πρεβέζης, Κάτω Μηλιά Πιερίας,Βέροια Ημαθίας, Διαβατά Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Πολύκαστρο Κιλκίς, Δράμα, Περιγιάλι Καβάλας, Σέρρες.

Απασχολήθηκαν καθημερινά συνολικά περί τα 250 στελέχη και των τριών Κλάδων μεταξύ αυτών 25 Ιατροί και 18 Νοσηλευτές.

Επίσης για το 2017 διατέθηκαν με μέριμνα ΕΔ περί τις 5.000.000 μερίδες συσσιτίου (συνολικά περί τα 15.000.000 γεύματα) σε πρόσφυγες/μετανάστες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (20 Σεπτεμβρίου 2018) που αναφέρονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι ΕΔ για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, καταγραφονται τα εξής.

Τα στοιχεία αφορούν τις 30 δομές διαχείρισης ΕΔ, για μία μέρα (20-9-2018), όπου διαμένουν 31.645 πρόσφυγες/μετανάστες και οι ΕΔ ανέλαβαν το έργο της παροχής 17.561 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 295 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες.

Με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ, λοιπόν, έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα πέντε Συμφωνίες Χρηματοδότησης απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή µέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance-EMAS) του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration & Integration Fund-AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Fund-ISF) συνολικού προϋπολογισμού περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, δύο για το χρονικό διάστημα 1-2-2016 έως 31-7-2016, δύο για το διάστημα 1-08-2016 έως 28-2-2017 (μια εξ αυτών που αφορούσε την ενδοχώρα παρατάθηκε για ορισμένες δομές μέχρι 31-07-2017) και μια για το διάστημα 01-09-2017 έως 28-02-2018, από τα οποία ποσό περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ έχει αναλωθεί, µέσω του μηχανισμού ελέγχου και υποβολής δαπανών στο πλαίσιο των Συμφωνιών Επιχορήγησης απευθείας µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EMAS).

Τα 90 εκατ. € που αναλώθηκαν από τα 100 εκατ. € (Π/Υ Συμφωνιών Επιχορήγησης) Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance) έχουν ελεγχθεί, από τα αρμόδια Ελεγκτήρια Δαπανών των Κλάδων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα έχουν ελεγχτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Από το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, της Ε.Ε., περίπου 200 εκατ. τα διαχειρίστηκε το ΥΠΕΘΑ, περίπου άλλα τόσα όλα μαζί τα αρμόδια υπουργεία και δημόσιοι φορείς.

Εκτιμάται ότι, οι δομές φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών, παρότι διατέθηκε από την Ε.Ε. ένα ικανό ποσό, δεν είναι ικανοποιητικές και πάντως, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών αρχών Χρηματοδότησης (υπηρεσίες της Κομισιόν), που εκφράζουν δημοσίως την δυσφορία τους.

Πιθανολογείται, ότι αποτελεί πολιτική επιλογή, η προβληματική διαμονή των προσφύγων/μεταναστών, για να μην γίνει η Ελλάδα, ελκυστικός προορισμός και διότι επιπλέον:

α. δεν εφαρμόζεται στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών και

β. δεν έχει ενεργοποιηθεί και δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, η συμφωνία προώθησης μεταναστών/προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της Ε.Ε., λόγω της απροθυμίας ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών να δεχτούν αριθμό μεταναστών / προσφύγων, με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί, να έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας.

Από τους πρόσφυγες/μετανάστες που διαβιούν στις επίσημες δομές φιλοξενίας, σχεδόν το 100% δηλώνει ότι θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Άλλοι ζητάνε να επαναπατριστούν και άλλοι να πάνε σε χώρες κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση (ανάρτηση στο F.B.) του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου

«Υπενθυμίζω την ανακοίνωση του (Έλληνα) Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δώσει στην Ελλάδα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015, για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ποσό είναι τεράστιο και η κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας δόθηκαν τα λεφτά συνεχίζει να είναι απολύτως άθλια…. Το τεράστιο αυτό ποσό που δόθηκε, όπως και αυτά που θα δοθούν στο μέλλον, έχουν σκοπό να εξευρεθούν τρόποι και να υλοποιηθούν δράσεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι μεταναστευτικές αφίξεις στην χώρα μας.

Η Χώρα μας αποτυγχάνει και διασύρεται για μια ακόμα φορά. Πλήθος ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ προβάλουν εικόνες από την ζοφερή κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εικόνες οι οποίες τραυματίζουν την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι σαφές: Που πήγαν τα λεφτά; Χάθηκαν; Δεν θα πρέπει οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για την οικονομία και τη μετανάστευση να δώσουν λογαριασμό; Λογικά, εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε, πότε δαπανήθηκε, για να καλύψει ποια συγκεκριμένη και αιτιολογημένη ανάγκη, ποιος το πήρε και τι επιτεύχθηκε. Αυτό σημαίνει ευνομούμενη χώρα. Αυτό σημαίνει κυβέρνηση ευνομούμενης χώρας. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα, υπεύθυνη απέναντι τους πολίτες της και τους θεσμούς της».

 

Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για την επανεισδοχή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους

Η συμφωνία επιτρέπει την άρση, από το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους Τούρκους υπηκόους. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς βίζα των Τούρκων.

«Η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι πλέον ανοιχτή», δήλωσε ο Ερντογάν διαβεβαιώνοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής». Βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της ΕΕ.

Η Μεταναστευτική Πολιτική της Ε.Ε.

Βασικός στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ύπαρξη μιας μακρόπνοης και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη. Η μεταναστευτική πολιτική έχει ως στόχο να καθιερώσει μια ισορροπημένη προσέγγιση έναντι της νόμιμης και της παράτυπης μετανάστευσης.

Νομική βάση : Άρθρα 79 και 80 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Στόχοι:

Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης: η Ένωση απαιτείται να λαμβάνει μέτρα πρόληψης και περιστολής της παράτυπης μετανάστευσης, κυρίως μέσω της εφαρμογής αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμφωνίες επανεισδοχής: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή στις χώρες καταγωγής τους ή προέλευσης των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν ή δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου, παρουσίας ή διαμονής σε ένα από τα κράτη μέλη.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται και συνάπτει συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες καταγωγής και διέλευσης για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών και συνεργάζεται με αυτές τις χώρες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Αρχή της αλληλεγγύης: σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι πολιτικές μετανάστευσης πρέπει να διέπονται από την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο (άρθρο 80 ΣΛΕΕ).

Νικήτας Κανάκης:

Μόρια και Καλαί μοιάζουν σε πολλά

Ο πρόεδρος των Γιατρών του κόσμου Νικήτας Kανάκης, μιλώντας στην Ελευθερία Κουμάντου,  συνέκρινε την κατάσταση στη Μόρια  με εκείνη που επικρατεί στο Καλαί.

«Πολύ φοβάμαι ότι Μόρια και Καλαί μοιάζουν σε πολλά πράγματα. Το πρώτο, είναι ότι βρίσκονται και τα δύο στο όριο . Το ένα στην έξοδο της Ευρώπης μεν , το άλλο στην είσοδο, αλλά με τις ίδιες πολύ κακές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, από τη μία μεριά, η Μόρια μπορεί να είναι ένα κέντρο στο οποίο εξασφαλίζονται τα βασικά, όπως το φαγητό, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης και το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι μπλοκαρισμένοι, δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που συναντούσε κανείς στο Καλαί», είπε ο κ. Κανάκης.

«Στην πραγματικότητα και εκεί όπως και στη Μόρια, ήταν καλυμμένες μέσω των οργανώσεων κάποιες πρώτες βασικές ανάγκες, αλλά επίσης οι άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι, δεν μπορούσαν να φύγουν και βρίσκονταν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης παρανομίας. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στη Μυτιλήνη. Ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν ξέρουν εάν είναι μετανάστες, πρόσφυγες, εάν θα πάνε μπροστά ή πίσω. Και στο ένα κέντρο και στο άλλο , θα δει κανείς απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη διέξοδο στη ζωή τους».

Για την εικόνα -όπως την περιγράφουν τα ρεπορτάζ, όπως την καταγράφουν οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις- είπε ο κ. Κανάκης, «στην πραγματικότητα παραπέμπει σε έναν καταυλισμό, αντίστοιχο με αυτόν που ήταν εκεί. Εχω δει αντίστοιχους καταυλισμούς σε όλο τον κόσμο και μπορώ να πω ότι σε σχέση με αυτό που περίμενε κανείς στην Ελλάδα-χωρίς να ακυρώνω τη δουλειά των εργαζομένων στη Μόρια- δεν διαφέρει και πολύ πέραν των αντικειμενικά κακών συνθηκών που υπάρχουν λόγω συνωστισμού και συγχρωτισμού. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια συγκέντρωση ανθρώπων 4 φορές επάνω από το επίσημο όριο αντοχής του καταυλισμού. Εχουμε να κάνουμε με απελπισμένους ανθρώπους».

Σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν σε πολύ κακές συνθήκες.

«Έχουμε πολύ σοβαρό ζήτημα με τα ψυχιατρικά προβλήματα, διότι επειδή δεν παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, οδηγούνται σε αντικοινωνική συμπεριφορά. Ακόμα, υπάρχει εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με τα παιδιά, τα οποία ζουν σε ένα περιβάλλον βίαιο και που πολύ απέχει από αυτό που θα θέλαμε για αυτά σε σχέση με λοιμώδη νοσήματα και επιδημίες. Θέλω να είμαι προσεκτικός επειδή η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό πράγμα και επειδή πολλές φορές χρησιμοποιείται ως άλλοθι για μισαλλόδοξες αντιλήψεις, όπως το ότι θα κολλήσουμε και εμείς και θα αρρωστήσουμε, πρέπει κανείς να μένει στις επίσημες ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τη στιγμή που το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει βγάλει alert και λέει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δεν έχουμε παρά να το δεχθούμε και να το ακολουθήσουμε.

Έχουμε φτιάξει μια φαβέλα στην Ευρώπη

«Το βασικό είναι ότι στην πραγματικότητα έχουμε φτιάξει μια φαβέλα στην Ευρώπη και υπό αυτή την έννοια θα το επαναλάβω, έστω και εάν ξέρω πως θα ενοχλήσει πολλούς, αλλά στην ουσία δεν διαφέρει από αυτή στο Καλαί».

Συνεχίζοντας ο κ. Κανάκης εξήγησε ότι «η διαφορά με την Ειδομένη είναι ότι και στην Ειδομένη και στο Καλαί δημιουργήθηκε μια κατάσταση, λόγω της ανάγκης των ανθρώπων που προσπαθούσαν ή φανταζόντουσαν ότι θα τα κατάφερναν να περάσουν στην Ευρώπη. Στη Μόρια όμως έχουμε ένα κέντρο που υποτίθεται ότι είναι υπό την αιγίδα, τον έλεγχο, την εποπτεία και την φροντίδα του ελληνικού κράτους και της ΕΕ.

Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι πολύ χειρότερο. Πέραν του ότι είναι μια ντροπή για όλους, το μόνο που μένει είναι αντί να κλείνουμε τα μάτια και να το συζητάμε κάθε φορά που κάτι γίνεται ή ενόψει του χειμώνα και εφόσον οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι πολλαπλάσιες των απομακρύνσεων είτε προς την ενδοχώρα είτε προς την Τουρκία, να μην μας προξενήσει έκπληξη αν κάποια στιγμή υπάρξει μια έκρηξη που συγχρόνως θα χρησιμοποιείται για μισαλλόδοξες απόψεις και αντιλήψεις, οι οποίες πολλαπλασιάζονται στην κοινωνία» κατέληξε.

 

Υποστελεχωμένο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια

9 μήνες χωρίς μεταφραστές

Για τις διαδικασίες υποδοχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μίλησε στην Ελευθερία Κουμάντου και στον Αθήνα 9.84 ο εργαζόμενος στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια , Γιώργος Ματθαίου.

«Είμαστε αυτοί που καταγράφουμε όταν φτάνει η βάρκα από την Τουρκία. Είμαστε 27 μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι 130 είναι εκείνοι από Κοινωφελή Προγράμματα και Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου . Το Νοέμβριο η πλειοψηφία των κοινωφελών προγραμμάτων τελειώνει και δεν έχει βγει ακόμα προκήρυξη. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου τελειώνουν το Μάιο και μάλλον δεν θα έχουν νέα παράταση γιατί αυτή είναι η δεύτερη και βάσει του νόμου είναι δύσκολο να πάρουν τρίτη. Μέχρις ότου έρθουν εδώ οι άνθρωποι αυτοί και μάθουν τη δουλειά το περισσότερο βάρος πέφτει σε αυτούς που είναι μόνιμοι όπως το περασμένο καλοκαίρι που δεν υπήρχαν ούτε συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ούτε κοινωφελών προγραμμάτων και 27 άνθρωποι ήταν για την εξυπηρέτηση άλλων 4.500.

Προσπαθούμε να κάνουμε γρήγορα την υποδοχή και ταυτοποίηση ώστε να οι άνθρωποι αυτοί, να οδηγηθούν το άσυλο.

Προσπαθούμε να τους δώσουμε μέσα σε 2-3 ημέρες τουλάχιστον τα χαρτιά τους για να μην μένουν κλεισμένοι εδώ μέσα στη μεγάλη σκηνή, η οποία λειτουργεί για τις πρώτες παραλαβές. Είναι χωρητικότητας 80 ατόμων και πολλές φορές μένουν μέχρι και 400 άνθρωποι.Μιλάμε για οικογένειες με παιδιά, για ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων,που έχουν μεταξύ τους θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες διαφορές.

Εντάσεις από την αναμονή

Σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου η αναμονή δημιουργεί πολλές φορές εντάσεις, καταστάσεις αυξημένου στρες που μεταδίδεται και σε εμάς και μας πιέζει.

«Υπάρχει βέβαια και η αστυνομία η οποία παρεμβαίνει όποτε χρειαστεί και εφόσον υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές. Εμείς πιεζόμαστε ,είμαστε λίγοι , προκαλούνται εντάσεις είναι όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια αλυσίδα γεγονότων και καταστάσεων που δυσκολεύει τους πάντες. Πρώτα δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, είναι εδώ και η Frontex που καταγράφει τα στοιχεία τους και εμείς ερχόμαστε να τους πούμε εάν επιβεβαιώνουμε αυτά τα στοιχεία που ήδη έχουν δώσει στη Frontex και στην αστυνομία, υπογράφοντας τα και αυτό είναι στην ουσία η ταυτότητά τους . Φανταστείτε όμως ότι επί 9 μήνες δεν έχουμε διερμηνείς που να μιλούν ελληνικά και τις υπόλοιπες γλώσσες όπως φαρσί για τους Αφγανούς ή αραβικά για τους Άραβες. Βέβαια, έχουμε δύο εθελοντές από την Ολλανδική και Βρεταννική πρεσβεία για τη μετάφραση στα αγγλικά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε αυτό. Δύο διαγωνισμοί για διερμηνείς έχουν βγει άγονοι»

Ο κ. Ματθαίου εκτιμά ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι η λύση. Όπως εξηγεί «έκαναν ένα οργανισμό του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα χαρτιά βέβαια, με το Προεδρικό Διάταγμα 122. Προέβλεψαν 763 οργανικές θέσεις για τα νησιά και τις δομές φιλοξενίας, δεν μιλώ για τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί μόνον το 22% από μόνιμο προσωπικό.Εδώ στο νησί είμαστε 27. Στη Σάμο που έχει 4.ΟΟΟ ανθρώπους υπάρχουν 10 μόνιμοι υπάλληλοι, η Χίος με 2500 έχει 15 μόνιμους υπαλλήλους και η Κως όπου φιλοξενούνται 1500 υπάρχουν 11 μόνιμοι. Καταλαβαίνετε τι γίνεται».

Γιώργος Χριστίδης ανταποκριτής Spiegel:

Θλιβερή κατάσταση – Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και λύσεις απλές δεν υπάρχουν.

H Δομίνα Διαμαντοπούλου μίλησε με τον Γιώργο Χρηστίδη, ανταποκριτή του Spiegel, ενώ βρισκόταν στη Μόρια, για το πόσο δύσκολο είναι για τους δημοσιογράφους να μπουν στον καταυλισμό, τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν, την τρομακτική εγκληματικότητα και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ανήλικοι.

«Υπάρχει μια τουαλέτα για 70 ανθρώπους. Ο υπερπληθυσμός είναι το κάτι άλλο. Είναι μια κατάσταση θλιβερή. Η εγκληματικότητα, η σεξουαλική κακοποίηση ισχύσει 100% και απόπειρες και περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τα οποία δεν δηλώνονται όλα. Πολλοί ντρέπονται προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, υπάρχει κοινωνικό στίγμα υπάρχει πρόβλημα μεγαλύτερο απ΄ αυτό που καταγράφεται επισήμως.
Η αστυνομία περιορίζεται στην είσοδο του camp. Δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την Ευρώπη» ανέφερε καταλήγοντας ότι «το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και λύσεις απλές δεν υπάρχουν».

Η ανταποκρίτρια του CNN στην Ελλάδα Ελίντα Λαμπροπούλου αναφερόμενη στις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια έκανε λόγο για «εξαθλίωση χωρίς λόγο», ενώ επεσήμανε ότι, ένας λόγος είναι και το γεγονός ότι, έτσι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να δεχθεί νέο κύμα μεταναστών. Η κ. Λαμπροπούλου μίλησε στην Aθηνά Κορλίρα.

Η Judith Vanistendael, σκιτσογράφος από το Βέλγιο, μπήκε κρυφά στην Μόρια τον Οκτώβριο του 2017 και έμεινε εκεί για 2 ώρες. Στη συνέχεια δημοσίευσε μια ιστορία με σκίτσα από την εμπειρία της. Τα σκίτσα δημοσιεύτηκαν σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες, ανάμεσά τους και η γαλλική Le Monde. Για την εμπειρία της μίλησε στη Μυρσίνη Λιοναράκη.

Οπως είπε, στη Μόρια βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2017,ενώ προηγουμένως είχε καταφέρει να έχει πρόσβαση σε άλλα κέντρα σε συνεννόηση με ΜΚΟ, ως εθελόντρια.

“Στη Μόρια τα πράγματα είναι αυστηρά. Δεν μπορεί να μπαίνει κανείς παρά μόνο οι εργαζόμενοι. Δεν μπορώ να πω πώς μπήκα ούτε και ποιος με βοήθησε. Μπήκα μόνη , χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς κάμερες. Αυτό είναι και το αβαντάζ του σκίτσου, ότι δεν χρειάζεσαι κάμερα. Την καταγραφή την κάνουμε με τα μάτια μας στο μυαλό μας και μετά σκιτσάρουμε. Αυτό που με σόκαρε περισσότερο είναι ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Η κόσμος ήταν πάρα πολύς…. Η μυρωδιά μου έχει μείνει ακόμα. Ο θόρυβος, το βουητό …. Είναι κατά κάποιον τρόπο ο συνδυασμός των αισθήσεων, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Όλο αυτό ήταν εξαιρετικά έντονο. Ξεπερνούσε κάθε φωτογραφία ή πλάνο που είχα δει. Τα ξεπερνούσε όλα. Παρόλο που ήξερα πολύ καλά πού πήγαινα, δεν ήμουν προετοιμασμένη για αυτό που είδα, άκουσα και οσφράνθηκα. Ήμουν εξαιρετικά σοκαρισμένη. Κόσμος παντού. Μπαίνοντας από την είσοδο στο ένα μέτρο ξεκινούσαν να υπάρχουν ανθρώπινες μάζες παντού” κατέληξε.

Άννα Διαμαντοπούλου: Το μεταναστευτικό υπήρξε αφορμή και για να αλλάξουν πολιτικές στην Ευρώπη

Η Άννα Διαμαντοπούλου πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μιλώντας στην Μαρία Χούκλη επεσήμανε ότι «οι προσφυγικές ροές έχουν ανακοπεί συγκριτικά με το 2016, όμως συνεχίζονται και κυρίως από την Αφρική, καθώς 4 εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται προς την Ευρώπη. Το δημογραφικό τροφοδοτεί το μεταναστευτικό».

Σημείωσε παράλληλα ότι «το μεταναστευτικό υπήρξε αφορμή και για να αλλάξουν πολιτικές στην Ευρώπη καθώς σε Σουηδία, Αυστρία, Γερμάνια και Βέλγιο υπάρχουν εθνικιστικά κόμματα, παρόλο που στις χώρες αυτές υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Σχολιάζοντας την στάση των κρατών που δεν δέχονται μετανάστες δήλωσε ότι «σε κάποια κράτη υπάρχει υποκρισία και ανικανότητα να κατανοήσουν την ουσία του προβλήματος».

Κλείνοντας η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «η Αφρική θέλει συντεταγμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν ποσά από ποσοστά του ΑΕΠ τους, Αυτό το κάνει ήδη η Κίνα και πρέπει να κοιτάξουμε να διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν χρήματα με βάσει τον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να φιλοξενήσουν».

Στ. Μαλιχούδης: Υπήρξαν περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα σε κέντρα «φαντάσματα»

Ο Σταύρος Μαλιχούδης δημοσιογράφος από το περιοδικό έρευνας inside story, μιλώντας στην Μαρία Χούκλη επεσήμανε ότι «τα χρήματα για τα γεύματα των προσφύγων δίνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το ποσό για κάθε πρόσφυγα είναι περίπου 5 ευρώ. Κάναμε έρευνά σε κάποια camps και είδαμε ότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση στις μερίδες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα σε κέντρα “φαντάσματα” που δεν υπήρχε ούτε ένας μετανάστης. Η επιλογή των εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα γεύματα, θα έπρεπε να γίνεται με βάσει την χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο οι εταιρείες κατεβαίναν στον διαγωνισμό χωριστά και στην συνέχεια συνεργαζόντουσαν για να αντέξουν το χαμηλό ποσό που είχε συμφωνηθεί».

 

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα