back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Xριστόφορος Βερναρδάκης:”Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί από το πρόβλημα της Μόριας”

Διαβάστε επίσης

O υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2 “ με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

O

                 *ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

Χριστόφ Βερναρδάκης: “Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και η διαχείρισή του εξαιρετικά δύσκολη. Παρότι έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν έχουμε πάρει καλό βαθμό. Είμαστε όμως σε συνεχή κίνηση για να βρούμε λύσεις. Το προσφυγικό είναι πολύ δύσκολο πρόβλημα διαχρονικά , διότι έχουμε συνεχείς εισόδους στη χώρα. Δεν αποτελεί ευθύνη μόνον της κυβέρνησης, αλλά και του θεσμικού πλαισίου. Να μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Η κυβέρνηση προφανώς εδώ δεν πρέπει να κρυφτεί, παρότι έχει διαχειριστεί το προσφυγικό σε μεγάλο βαθμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παρά τα διαχρονικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, ειδικά στη Μόρια. Μην ξεχνάμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί συναρμοδιότητα καθώς υπεισέρχονται και άλλοι φορείς όπως ΜΚΟ και ευρωπαικοί μηχανισμοί. Προχθές έγινε ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου και αναμένονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες μέσα στο επόμενο διάστημα.Είναι κάτι που μας καίει, πραγματικά.”

Αρης Τόλιος: Μιας και αναφέρατε τις ΜΚΟ, υπήρχε μεγάλη δυσφορία της κυβέρνησης γιατί ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης από της ΕΕ κινήθηκε μέσω ΜΚΟ.Δεν ξέρω εάν έκαναν καλά οι Ευρωπαίοι, όμως η έρευνα της Κομισιόν γίνεται πρωτίστως για κονδύλια αφορούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Χριστόφ.Βερναρδάκης: “Δεν το ξέρω καλά το θέμα,αλλά είναι γεγονός ότι στην ιστορία αυτή δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιες ευθύνες από κυβερνητικής πλευράς. Οπωσδήποτε όμως όλοι οι μηχανισμοί χρηματοδοτήσεων και ελέγχου των χρηματοδοτήσεων, έχουν πολλά σκοτεινά σημεία.”

Αρης Τόλιος: Ξέρετε το ρωτώ, επειδή ασκήθηκε κριτική πχ στον κ Καμένο για την πολιτική του στο προσφυγικό και κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία, αλλά απ ό,τι φαίνεται τα κονδύλια σίτισης που πρωτίστως κινήθηκαν μέσω του ΥΠ.ΕΘ.Α, έχουν θέμα. Αρα , σωστά του ασκήθηκε κριτική για ευθύνες στο προσφυγικό

Χριστόφ. Βερναρδάκης: “Νομίζω ότι ήταν λίγο άδικη η κριτική διότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν την κύρια ευθύνη, αλλά έχουν προσφέρει σημαντικό έργο -επικουρικά- και έτσι έπρεπε να γίνει, λόγω της αυξημένης επιχειρησιακής τους δυνατότητας. Το ΥΠΕΘΑ δεν έχει διαχειριστεί μεγάλα ποσά, έχει διαχειριστεί λίγα και έχει προφέρει πολύ περισσότερα. Τώρα,αυτό που υπαινίσσεστε προφανώς ως προς την σύγκρουση το καταλαβαίνω και διατηρώ και εγώ τις επιφυλάξεις μου , ότι όταν δέχεται κανείς κριτική πρέπει να έχει..”

Αρης Τόλιος: Να με συγχωρείτε, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ευρύτερο θεσμικό θέμα, κατά πόσον αυτή η διαδικασία είναι συμβατή με την ατμόσφαιρα του Συντάγματος, του κλίματος, της δημοκρατίας που οικοδομήσαμε στη μεταπολίτευση σε θέματα αδικημάτων δια του Τύπου.

Χριστόφ Βερναρδάκης: “Κατά πρώτον, είμαστε εμείς που καταργήσαμε όλες τις τυποκτόνες διατάξεις που περιόριζαν την ελευθερία έκφρασης. Δεύτερον , θα συμφωνήσω ότι όποιος ασκεί δημόσια εξουσία, είναι και οφείλει να είναι εκτεθειμένος στην κριτική , όσο βαριά και αν είναι. Ομως είναι γεγονός ότι κάπου εδώ έχουν ξεπεραστεί και ορισμένα όρια και εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να συγκρατηθούμε σε όλες τις εκδηλώσεις .”

Αρης Τόλιος : Η κρίση αξιοπιστίας αφορά όλους μας, συμφωνώ. Μπορεί όμως να χρειάζεται μια θεσμική παρέμβαση και το λέω γιατί το άκουσα και από τον κ Μητσοτάκη, ώστε να μην κινείται αυτόφωρη διαδικασία σε αδικήματα Τύπου.

Χριστόφ Βερναρδάκης:Εάν πρέπει να υπάρχουν κάποιες διατάξεις ελέγχου ή κάποιες διατάξεις δεοντολογίας και αυτορύθμισης και πως πρέπει η Πολιτεία να το ρυθμίσει, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Ειλικρινά δεν έχω σαφή γνώμη, παρατηρώ όμως ότι κομμάτια της δημόσιας συζήτησης και της κριτικής που γίνεται είναι…Πολλές φορές έχουμε αρχίσει και ξεπερνάμε αυτό το θέμα .Ζούμε μια μετάβαση από την κριτική σε ένα είδος προσωπικής πλέον επίθεσης που γίνεται όχι με πολιτικό τρόπο, αλλά με έναν τρόπο δολοφονίας χαρακτήρων και είναι ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθεί.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΊΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ

Αρης Τόλιος: Η επίθεση κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα δηλητηριώδες σύμπτωμα στην Ελλάδα της κρίσης. Το καταδίκασαν όλα τα κόμματα και αυτό είναι ένα θετικό κρατούμενο αν μη τι άλλο.

Χριστόφ Βερναρδάκης: “Η ομόθυμη καταδίκη είναι προφανώς κάτι θετικό και νομίζω αυτονόητο. Σαράντα άνθρωποι επιτιθέμενοι σε κάποιον σχεδόν ένοπλα, με δολοφονικά εργαλεία είναι κάτι παράλογο και απολύτως καταδικαστέο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι επαναλαμβανόμενο και ο ζήτημα χρήζει ευρύτερης κινητοποίησης από αστυνομικής πλευράς και των πολιτικών δυνάμεων. Ο Κωνσταντινέας έρχεται μετά τον Μπουτάρη, μετά τον νεολαίο στο Πέραμα, μετά τον Φύσσα, μετά από απειλές με εξώδικα κατά βουλευτών.”

Αρης Τόλιος : Αυτή η προσέγγιση δεν υποκρύπτει και ένα mea culpa για την πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση; Ηταν μια συμπεριφορά στην οποία διολισθήσατε. Ηταν λάθος αυτή η συμπεριφορά;

Χριστόφ Βερναρδάκης: “Χαίρομαι που δεν το εξομοιώνετε. Δεν διολίσθησε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένοπλες ομάδες που επιτίθενται κατά οποιουδήποτε είτε βουλευτή είτε απλού πολίτη. Είναι διαφορετική η πολιτική κριτική που πολλές φορές μπορεί να είναι σκληρή -το σύνθημα “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” είχε να κάνει με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια και όχι με προσωπικές επιθέσεις. Το αυγό στο κούτελο – που είπατε – είναι μια διαδικασία και μια πρακτική που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια τώρα και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Δεν ταυτίστηκε ποτέ με εγκληματική δράση. Επώνυμοι πολιτικοί και στο εξωτερικό έχουν φάει και γιαούρτι και αυγά και δεν ταυτίστηκε ποτέ με εγκληματική δράση. Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ, ούτε μου αρέσει να το κάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν νομιμοποίησε πρακτικές ατομικής βίας. Είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι σωστό να εξομοιώνουμε τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων με ομάδες παρακρατικών που κρύβουν τους λοστούς σε υπόγεια. Είναι μια πρακτική που ακολουθήθηκε στη δεκαετία του 1960. Θυμόμαστε την εποχή Κοτζαμάνη, ζήσαμε την επίθεση κατά Μπουτάρη.Εδώ μιλάμε για ένοπλους παρακρατικούς που προφανώς έχουν ένα στήριγμα κάπου.”

Αρης Τόλιος : Το διευκρίνισα εξ αρχής αλλά λέω αν αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ρεαλισμό της πολιτικής του ως εξουσία πλέον έχει να σκεφτεί πράγματα από τον τρόπο που πολιτεύτηκε ως αντιπολίτευση

Χριστόφ Βερναρδάκης: “Εχει να σκεφτεί, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο. Εχει να σκεφτεί στο επίπεδο της διαχείρισής του, στο επίπεδο των ιδεολογικών αναφορών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να εξομοιώσω τις διαδηλώσεις μαζικών κινημάτων με ατομικές προκλήσεις. Το κίνημα ποτέ δεν έκανε τέτοια πράγματα και αυτή είναι αν θέλετε η κριτική της Αριστεράς στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις ενέργειες που γινόντουσαν. Ποτέ η Αριστερά δεν αποδέχθηκε τέτοιου είδους ατομικές επιθέσεις. ”

Αρης Τόλιος : Το γεγονός αυτό, από κοινού με άλλα θέματα, είναι μια αφορμή για μια πιο απονευρωμένη πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων; Μέσα από συναινετικές διαδικασίες να αναζητηθεί τι φταίει και να απονευρώσουμε αυτή την εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα που καλλιεργήθηκε στην κρίση;

Χριστόφ Βερναρδάκης: “Ναι .Δεν είναι όμως σύμπτωμα μόνον της σημερινής εποχής, είναι γενικότερο. Είναι ότι έχουμε πολλές φορές αποκόψει τις αιτίες από τα αποτελέσματα των πολιτικών. Απαιτείται μια κουλτούρα και ένα επίπεδο πολιτικής δημόσιας συζήτησης που πρέπει να ξαναβρούμε. Μπορούμε και να διαφωνήσουμε και να συγκρουστούμε πάνω σε αυτό, αλλά επάνω σε πολιτικά σχέδια. Το μείζον αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι ότι έχουν απελευθερωθεί ιδεολογίες, σύνδρομα υπέρμετρου ατομικισμού που ζει στο δόγμα ο θάνατός σου, η ζωή μου. Αυτό είναι που έχει συντηρήσει και την επάνοδο της ακροδεξιάς με πολύ σοβαρές κοινωνικές αναφορές σε όλη την Ευρώπη.”

 

                                 “ΑΘΗΝΑ 9.84”  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα