back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μακρόν: Ένας χρόνος μετά την Σορβόννη με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Έκλεισε εχθές ένας χρόνος από την ιστορική ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Σορβόννη όπου παρουσίασε τις προτάσεις του για την Ευρώπη. Ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστά του πέφτουν κάθε μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές, το πιο κρίσιμο στοίχημα μετά την εκλογή του.

Η επέτειος ενός χρόνου από την ομιλία του Μακρόν στο ιστορικότερο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, αποτέλεσε ευκαιρία για πολλούς αναλυτές να επιχειρήσουν έναν απολογισμό της θητείας του προέδρου. Το ίδιο βεβαίως επιχείρησε να κάνει και από την πλευρά του το Ελιζέ για να αποδείξει ότι από τις συνολικά 49 προτάσεις για την αλλαγή της Ευρώπης που κατέθεσε ο Μακρόν, οι περισσότερες έχουν ήδη εφαρμοστεί ή έστω δρομολογηθεί.

Η πορεία των προτάσεων

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική προεδρία, από τις 49 προτάσεις, οι 22 έχουν ολοκληρωθεί, οι 18 είναι σε εξέλιξη και μόνο οι 9 βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας. Ανάμεσα στις ήδη ολοκληρωμένες προτάσεις, βρίσκεται αυτή της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, της κοινής αμυντικής πολιτικής αλλά και των αλλαγών στα πνευματικά δικαιώματα.

Η πρότασή του για την δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με καθαρά ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών, έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συγκεκριμενοποιηθεί αρχικά για 6 σχολές μέσα στον Οκτώβριο. Μία από τις προτάσεις του Μακρόν που συζητήθηκε πολύ και έχει άμεση σχέση με τις ευρωεκλογές είναι αυτή των πολυεθνικών λιστών μέσω των οποίων θα εκλέγονταν 200 ευρωβουλευτές. Η πρόταση αυτή κάποια στιγμή έφτασε πολύ κοντά στο να υιοθετηθεί, αλλά τελικά η συζήτηση μεταφέρθηκε για το 2024 αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να αλλάξουν σε αυτήν την φάση την εκλογική διαδικασία.

Μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό

Όπως σχολίαζε αναλυτής της εφημερίδας Le Monde, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Βίκτορ Όρμπαν έκαναν ένα μεγάλο δώρο στον Μακρόν. Στην συνάντησή τους στις 28 Αυγούστου στο Μιλάνο, οι δύο τους συμφώνησαν δημόσια ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό τους. “Τίτλο τιμής” χαρακτηρίζει η εφημερίδα τον χαρακτηρισμό αυτόν για τον Μακρόν που επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να μετατρέψει τις επικείμενες ευρωεκλογές σε ένα δημοψηφισματικού χαρακτήρα δίλημμα ανάμεσα στις προοδευτικές και τις εθνικιστικές δυνάμεις.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία και η απάντηση του Γάλλου προέδρου την επόμενη των δηλώσεων Σαλβίνι – Όρμπαν όταν είπε από την Δανία όπου βρίσκονταν ότι “αν βλέπουν στο πρόσωπό μου τον βασικό τους αντίπαλο, έχουν δίκιο”. Είναι πλέον προφανές ότι όπως στις προεδρικές εκλογές έπαιξε το χαρτί του αντιπάλου της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία, ο Μακρόν θα επιδιώξει ενόψει ευρωεκλογών να παίξει το ίδιο χαρτί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον δρόμο για τις ευρωεκλογές

Οι εκλογές του Μαΐου 2019, θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα του Μακρόν μετά την εκλογή του. Ο ίδιος, παρά τις επανειλημμένες δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν κάθε μήνα και πιο χαμηλά σε ποσοστά και δημοφιλία, δείχνει να επιμένει στην προσπάθειά του να σηματοδοτήσει τον ηγέτη του φιλο-ευρωπαϊκού και προοδευτικού μετώπου της Ε.Ε.

Με το μεταναστευτικό να κυριαρχεί στην ατζέντα και να δείχνει ότι θα κυριαρχήσει και στην προεκλογική ατζέντα, ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να συγκεντρώσει γύρω του όσους διαφωνούν με τις αντιδραστικές, λαϊκιστικές και αντι-ευρωπαϊκές φωνές που όμως για κακή του τύχη, όλο και ενισχύονται.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα