back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Τζέφρυ Ευγενίδης βρίσκεται στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας, Τζέφρυ Ευγενίδης βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του Δήμου Αθηναίων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Σεπτεμβρίου, έδωσε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για τη ζωή του και το συγγραφικό του έργο, με αφορμή και το τελευταίο του βιβλίο, της συλλογής διηγημάτων του, που κυκλοφόρησε στην ελληνική έκδοση, με τον τίτλο: «Δελτία Παραπόνων».

Για τo συγγραφικό του έργο είπε:

«Η μητέρα μου ήταν βιβλιοφάγος, αυτή με μύησε στο να γίνω συγγραφέας. Όταν γράφω ιστορίες, γράφω για χαρακτήρες και για το χρόνο που ζω. Πολλές από τις ιστορίες μου για να τις κάνω πιο ρεαλιστικές έχουν βιογραφικά και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Για κάθε βιβλίο μου αισθάνομαι πάθος. Νεότερος δεν διάβαζα κανέναν από τους Αμερικανούς εν ζωή συγγραφείς. Μετά τα 20 άρχισα να διαβάζω Φίλιπ Ροθ και επηρεάστηκα πολύ απ αυτόν».

«Έχω δει ανθρώπους που έχουν καταστραφεί οικονομικά. Έχω δει, από κοντά, πως είναι η χρεοκοπία και τι κάνει στους ανθρώπους. Έχω δει το αμερικάνικο όνειρο, να το πιάνει κάποιος σε μια ζωή και να το χάνει μέσα στην ίδια ζωή. Όταν έγραφα αυτές τις ιστορίες, σε διάφορες στιγμές, δε συνειδητοποιούσα πόσο με απασχολούσε η ιδέα αυτή, της οικονομικής καταστροφής και της επιτυχίας….».

Όσον αφορά στην Ελλάδα και την καταγωγή του ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές. Δήλωσε ωστόσο ότι αν και η ελληνική γλώσσαν του ακούγεται πολύ οικία, ποτέ δεν έβγαζε νόημα στο μυαλό του, είναι σαν την ομιλία των αγγέλων, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η ελληνική λογοτεχνία τον ενέπνευσε να γίνει συγγραφέας.

Για τον Τραμπ και για την Αμερική τόνισε ότι:

«Ο μόνος τρόπος συμφιλίωσης του χάσματος στην Αμερική, είναι μέσω της κατανόησης. Καταλαβαίνω τη στροφή των ατόμων από Δημοκρατικούς σε Ρεμπουμπικάνους. Η δημοκρατία εξαρτάται από τον πλούτο, αλλά και από την εκπαίδευση».

Ερωτώμενος τι έχει αποκομίσει από την ολιγοήμερη διαμονή του στην Ελλάδα δήλωσε ότι «η πρώτη του εντύπωση είναι ότι τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο άσχημα όσο ακούγονται. Μένω στη Νέα Υόρκη, οπότε βλέπω πολλά οικονομικά προβλήματα, άστεγους καθημερινά κλπ. Υπάρχει μια σχετική καλή διάθεση στην Ελλάδα και αυτό που νιώθω είναι ότι δεν τα παρατάνε οι άνθρωποι».

Απόψε στις 8 ο Τζέφρυ Ευγενίδης θα βρίσκεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα συζητήσει με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου, Μικέλα Χαρτουλάρη. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τα ζητήματα της μεικτής και της ρευστής ταυτότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και για το αν οι βιολογικοί ή οι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν την προσωπικότητά μας. Επίσης, θα αναφερθεί και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης και για τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτής της κρίσης από την κρίση που χτύπησε τη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ, μια πόλη που υπήρξε πρότυπο ανάπτυξης αλλά βυθίστηκε στην κοινωνική και οικονομική κρίση.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Η είσοδος γίνεται με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα μοιράζονται από τις 6.30 το απόγευμα.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα