back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιοι είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ιταλίας;

Διαβάστε επίσης

Οι στόχοι του προϋπολογισμό της Ιταλίας θα παρουσιαστούν σήμερα και αργότερα θα τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της.

Με μια ανακοίνωση που εστάλη από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι δημοσιονομικοί στόχοι που “δεν θα είναι θαρραλέοι” και δεν περιλαμβάνουν την ναυαρχίδα των προεκλογικών του δεσμεύσεων για ένα ελάχιστο εισόδημα, μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποζημιώσεις αποταμιευτών που εξαπατήθηκαν από τράπεζες “δεν θα λάβει τις ψήφους των Πέντε Αστέρων”.

Η μεταστροφή των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν θα παραβεί το στόχο του 3% έχουν βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους.

Αυτή η μεταστροφή έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι αισιόδοξοι για τον προϋπολογισμό της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας του ευρώ, που έως και πριν από έναν μήνα όδευε προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Τα κέρδη για τα ιταλικά ομόλογα θα ήταν ενδεχομένως μεγαλύτερα, εάν έλειπαν οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις για το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τον ακριβή στόχο του ελλείμματος.
Νέα μεγάλη πτώση σημείωσαν χτες οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα στείλουν σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας.
Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας την Τετάρτη έκλεισε με πτώση 2,4% ή 10 μονάδων βάσης σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο, κινείται στο 2,81%. Πτώση εννέα μονάδων βάσης στο 1,81% και για την απόδοση του πενταετούς. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Αυγούστου.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε την Τρίτη στους υπουργούς ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2019 πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα βασικά αιτήματα του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου εισοδήματος για τους απόρους και τους ανέργους, αλλιώς αυτός δεν θα έχει τη στήριξη των βουλευτών του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

“Ήρθε η μέρα της αλήθειας για τον προϋπολογισμό: Η Ιταλία θα καταργήσει τη φτώχεια;” σχολιάζει το Politico. Τώρα αν αυτό δεν είναι ένα επίτευγμα για τον ετήσιο κυβερνητικό προϋπολογισμό, δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι… Η Ιταλία θα καταργήσει τη φτώχεια νομικά ή όπως το έθεσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο “εμείς, με αυτό το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, θα έχουμε καταργήσει αποφασιστικά τη φτώχεια”. Ένας ευγενής σκοπός – αν όμως μπορεί να τον αντέξει οικονομικά. Καλές ειδήσεις: “λεφτά υπάρχουν” σύμφωνα με τον Ντι Μάιο “και επιτέλους θα τα δαπανήσουμε για το καλό των πολιτών”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα