back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σαρώνει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών»

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας «Ξενοφώντας» με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800μ. Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια, ενώ εκδηλώθηκαν και πυρκαγιές σε Μαραθώνα, Πάτρα και Αρκαδία.

Πλήθος προβλήματων δημιουργεί στην Αττική η έντονη κακοκαιρία, με πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Χωρίς ρεύμα είναι, κατά διαστήματα, περιοχές σε Βριλήσσια, Γέρακα, Πειραιά, Κηφισιά, Δροσιά και Μαρκόπουλο, λόγω πτώσης δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ.

Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) Ξενοφών – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ξενοφών» κάνουν πλέον λόγο ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος και ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης με πρόσφατη ανάλυσή τους στην ιστοσελίδα meteo.gr.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Οσον αφορά στη δημιουργία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών», τα σημερινά στοιχεία δίνουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του αργά το βράδυ της Πέμπτης 27/09 στο Νότιο Ιόνιο».

Medicane27092018
Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Επίσης, επισημαίνουν ότι, «η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα».

Εξάλλου, λόγω των ισχυρών ανέμων μέχρι τις 6 το πρωί στην Αττική, το Πυροσβεστικό Σώμα είχε δεχθεί 355 κλήσεις, 185 για κοπές δέντρων και 65 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Ταυτόχρονα σημειώθηκαν μεμονωμένα περιστατικά πτώσης στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές  της Αττικής, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Χιονιάς στα ορεινά

Σφορδρή χιονόπτωση σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί, στον Παρνασσό, σε υψόμετρο 1.820μ.

«Δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας αλλά είναι αλήθεια! Επικρατεί χιονοθύελλα στον Παρνασσό σήμερα 27 Σεπτεμβρίου! », η ανάρτηση και το βίντεο που τη συνοδεύει στο On Parnassos, στο facebook.

Πυρκαγιές

Εν τω μεταξύ, έπειτα από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, σε δασική έκταση στα Δικαστικά Μαραθώνα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά που ξέσπασε στην Κεφαλονιά, έξω από το χωριό Ζόλα, το βράδυ της Τετάρτης παρουσιάζει επίσης καλύτερη εικόνα και έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από την Πυροσβεστική. Στο σημείο παραμένουν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Απαγορευτικό απόπλου

Το απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.

Στο Ιόνιο, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς – Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Κλειστά σχολεία σε Ζάκυνθο και δήμο Σαρωνικού

Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου,  λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, που πλήττει το νησί.

Συγκεκριμένα, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.  Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Από Δευτέρα βελτίωση του καιρού

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Ράδιο City» και στην Έλενα Χατζηιωάννου, βελτίωση του καιρού προβλέπεται από τη Δευτέρα 01 Οκτωβρίου, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 7 με 8 και στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Η Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις, με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νότια σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 6 με 8 στα ανατολικά και νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο. Η θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως έως 24 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 28-09-2018

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά αίθριος με βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και νότια, κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Πρόγνωση meteo.gr για Παρασκευή 28/09/18
Προγνωστικός χάρτης υετού (βροχόπτωσης) για το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 που δείχνει τη θέση του Medicane στο Νότιο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρο Ντάφη και Κώστα Λαγουβάρδο το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό “ματιού”.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα