back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το μέλλον είναι εδώ: Το πρώτο τρένο που κινείται με υδρογόνο

Διαβάστε επίσης

Στις ράγες βρίσκεται ήδη το πρώτο τρένο στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο. Πρόκειται για δύο συρμούς, γαλλικής κατασκευής που κυκλοφορούν εδώ και λίγες ημέρες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας.

Τα δύο τρένα με κωδική ονομασία Coradia iLint είναι φωτεινού μπλε χρώματος, δημιούργημα της γαλλικής εταιρείας Alstom, η οποία κατασκευάζει και τους πολύ γρήγορους συρμούς TGV.

[su_slider source=”media: 26422,26421,26420″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Το βασικό μειονέκτημα της νέας τεχνολογίας με τη χρησιμοποίηση του υδρογόνου είναι το κόστος της, ωστόσο στα συν πιστώνεται το γεγονός ότι το υδρογόνο είναι σαφώς πιο φιλικό στο περιβάλλον, αλλά και το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τρένα είναι σχεδόν αθόρυβα, κάτι πολύ σημαντικό για τις πόλεις που θέλουν να μειώσουν τόσο την ηχορύπανση όσο και τις βλάβες στο περιβάλλον που προκαλεί η χρησιμοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Τα Coradia iLint είναι εφοδιασμένα με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, μια διαδικασία που αφήνει ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, που επίσης διαθέτει το τρένα.

Τα δύο τρένα κινούνται ήδη σε μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων ανάμεσα σε γερμανικές πόλεις, οι οποίες έως τώρα συνδέονταν με ντιζελοκίνητους συρμούς. Και μπορούν να διανύσουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα χωρίς να ανεφοδιασθούν με υδρογόνο, μια απόσταση περίπου ίδια με εκείνη των ντιζελοκίνητων τρένων. Ο σταθμός ανεφοδιασμού τους με υδρογόνο βρίσκεται στο Μπρεμερβέρντε, στη βόρεια Γερμανία.

Η Alstom θα παραδώσει άλλα 14 υδρογονοκίνητα τρένα μηδενικών εκπομπών ρύπων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας έως το 2021, ενώ και άλλα γερμανικά κρατίδια έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και ο Καναδάς, σχεδιάζουν τη χρησιμοποίηση τέτοιων τρένων, ενώ, όπως έκανε γνωστό η Alstom, η γαλλική κυβέρνηση προγραμματίζει το πρώτο τρένο υδρογόνου να κινηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας έως το 2022.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα